ΝΕΑ

Σταμάτης Κραουνάκης: Μια διάνοια του πενταγράμμου

Από τον Νεΐμ Ντερβίσι

Γεννημένος σαν σήμερα το 1955 στη Καλλιθέα Αττικής, Ο Σταμάτης Κραουνάκης σπούδασε μουσική έχοντας δασκάλα την Κλέλια Τερζάκη, ενώ πρωτοεμφανίστηκε στη δισκογραφία το 1978. Ο πάντοτε παρεμβατικός και καυστικός συνθέτης τραγουδιών όπως το «Φίλα με» και «Αυτή η νύχτα μένει» αλλά και πολλών ακόμη γνωστών επιτυχιών είχε αποδείξει περίτρανα από τα νεαρά του χρόνια ότι η περίπτωση του ως διάνοια του πενταγράμμου δεν θα περνούσε απαρατήρητη στον χρόνο και έτσι έγινε ο καθώς ο Σταμάτης Κραουνάκης συνεχίζει από το 80 μέχρι και σήμερα να αποδίδει μια μεγάλη κατάθεση ψυχής στα τραγούδια του.

Σταμάτης Κραουνάκης

Το 1981 θα έρθει και η πρώτη μεγάλη συνεργασία του όταν έγραψε τη μουσική για τον δίσκο Σκουριασμένα χείλια που ερμήνευσε η Βίκυ Μοσχολιού. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα όπως Ελένη Βιτάλη, Μανώλης Μητσιάς, Δήμητρα Γαλάνη, Τάνια Τσανακλίδου και Ελευθερία Αρβανιτάκη.Ενώ προώθησε και ο ίδιος νέους καλλιτέχνες όπως τον Κώστα Μακεδόνα, τον Δημήτρη Μπάση και Στέλιο Διονυσίου

Σταμάτης Κραουνάκης  Βίκυ Μοσχολιού

Σημαντική στιγμή στην καριέρα του υπήρξε η συνεργασία του με τη στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου, την οποία συνάντησε στην Πάντειο. Με τη Νικολακοπούλου είναι συνδεδεμένο πάνω από το 80% του συνολικού έργου του Κραουνάκη, με πρώτη σημαντική στιγμή των δύο να αποτελεί η κυκλοφορία του δίσκου Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ τον Οκτώβριο του 1985.

Από το 1990 συγκεντρώνει ελληνικά έργα που επιδέχονται μουσική ανάπτυξη, και τα επεξεργάζεται ενώ παράλληλα βλέπουν το φως της δισκογραφίας εσωτερικοί μουσικοί μονόλογοι, νέες τεχνικές, τραγούδια με μεγάλες μουσικές εισαγωγές. Ενω το 2000 βραβεύτηκε στο 41ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τη μουσική του στην ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου, Αυτή η νύχτα μένει.

Λίνα Νικολακοπούλου Σταμάτης Κραουνάκης

Ο Σταμάτης Κραουνάκης πέραν από τη δισκογραφική δουλειά εμπνεύστηκε ένα νέο τρόπο παρουσίασης μουσικών παραστάσεων, χρησιμοποιώντας τα τραγούδια ως μουσικό θεατρικό κείμενο και τους τραγουδιστές σαν ήρωες ενός φανταστικού έργου. Υπήρξε ο άνθρωπος που καθιέρωσε τις δεύτερες στις μουσικής σκηνές της Αθήνας. Με αφορμή τα γενέθλια του τεράστιου Σταμάτη Κραουνάκη εμείς θυμόμαστε 5 μεγάλες επιτυχίες του που άφησαν εποχή.

Γιώτα Νέγκα - Αυτή Η Νύχτα Μένει

Πόσο σ'αγαπώ - Σταμάτης Κραουνάκης

Σταμάτης Κραουνάκης - Φίλα με

Όταν έχω εσένα - Δημήτρης Μητροπάνος

Πρωτοψαλτη Ανθρώπων έργα