ΝΕΑ

Η Δήμητρα Γαλάνη κλείνει τα 70!

Χρόνια Πολλά Δήμητρα Γαλάνη!

Από την Εριφύλλη Ράφτη

Η μοναδική φωνή της, το μπρίο και ο μεγάλος της έρωτας για την μουσική, είναι μερικά μόνο από τα χαρακτηριστικά που μας έκαναν να αγαπήσουμε την Δήμητρα Γαλάνη.

Η Δήμητρα Γαλάνη γεννήθηκε στην Αθήνα και από πολύ μικρή ηλικία ανακάλυψε την μεγάλη της αγάπη. Όταν ήταν μόλις 6 ετών ξεκίνησε τα παίζει κιθάρα και να μαθαίνει την θεωρία της μουσικής.

Όλα όμως ξεκίνησαν όταν η τραγουδίτρια ήταν 16 ετών, όταν ερμήνευσε δύο τραγούδια στο «Ένα Χαμόγελο» των Δήμου Μούτση και Νίκου Γκάτσου το 1969.

Από την δεκαετία του 1970 και μετά η ζωή της πήρε άλλη τροπή. Συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής, μέχρι που έφτασε στο σημείο, να θεωρείται και εκείνη μια από τις πιο καταξιωμένες μουσικούς της Ελλάδας. Με συνεργασίες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μάνος Λοΐζος, η καταξίωση ήταν αναμενόμενη.

Το 1981, εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου παρέμεινε μέχρι το 1983. Το διάστημα αυτό έδωσε συναυλίες σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία.

Η Δήμητρα Γαλάνη έχει αναδείξει νέους τραγουδοποιούς, έχει δώσει συνθέσεις της σε άλλους ερμηνευτές, έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το θέατρο και έχει βραβευτεί επανειλημμένα για το έργο της.

Σήμερα, η Δήμητρα Γαλάνη κλείνει τα 70 και εμείς αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας, τα 5 αγαπημένα μας τραγούδια που έχουν γράψει ιστορία.

1) Δύο μέρες μόνο

2) Σ' όποιον αρέσουμε

3) Ζω

4) Αν...

5) Το Κόκκινο Φεγγάρι