ΝΕΑ

Χρόνια Πολλά Άλκηστις Πρωτοψάλτη!

Από την Ειρήνη Γιαννακούρου

Με τη μοναδική σκηνική παρουσία αλλά και φωνή της, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, μας έχει κάνει να μην χάνουμε συναυλία της, να θέλουμε να την ακούμε μικροί και μεγάλοι ξανά και ξανά, να θυμόμαστε τα τραγούδια της, τα οποία γίνονται και από τα αγαπημένα μας.

Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από Έλληνες γονείς. Ο πατέρας της ήταν χειρουργός, ενώ η μητέρα της δασκάλα. Έχει μιλήσει για τα παιδικά της χρόνια και για το πώς αναγκάστηκε να ωριμάσει τόσο γρήγορα «Ο πατέρας μου εργαζόταν σαν επιστημονικός συνεργάτης σε μία μεγάλη γερμανική βιομηχανία. Η μητέρα στο σπίτι ασχολείτο μαζί μου. Λίγο αργότερα μετακομίσαμε στην Καλλιθέα. Εκεί πήγα δημοτικό σχολείο. Στο 6ο Καλλιθέας. Μετακoμίζουμε ξανά, στη Νέα Σμύρνη αυτή τη φορά και στο γυμνάσιο πια, της Ευαγγελικής Σχολής. Ονειρεμένα χρόνια. Όλα είχανε μπει σε μία τάξη, σχολείο, αθλητισμός, φίλοι, σχολικές εκδρομές, μέχρι την στιγμή που η πίεση και η συσσωρευμένη στενοχώρια προκάλεσαν στον πατέρα μου ένα σοβαρό εγκεφαλικό περιστατικό το οποίο ήταν και μοιραίο. Η εμπειρία αυτή, της ζωής, με ωρίμασε απότομα» ανέφερε.

Στα τραγούδια της μετέφερε και τον Πολιτισμό της Ελλάδας σε πολλές χώρες όπως τη Αμερική, την Αυστραλία, την Κίνα, την Κούβα, την Αίγυπτο , το Βέλγιο, την Γερμανία, την Δανία, την Ελβετία, την Ισπανία, το Ισραήλ, τον Καναδά, την Κύπρο, την Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Ρουμανία, την Ρωσία, την Σουηδία.

Έχει συνεργαστεί με τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες, στιχουργούς, σκηνοθέτες αλλά και με σημαντικές μεγάλες Ορχήστρες όπως η Συμφωνική Ορχήστρα της Πράγας, η Προεδρική Συμφωνική του Κρεμλίνου, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Οξφόρδης, η Συμφωνική Νέων Κύπρου, η Τekfen Philarmony, η Συμφωνική Νέων Κύπρου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων.

Ακόμα, σε συνέντευξή της έχει μιλήσει για τα πράγματα τα οποία την κάνουν ευτυχισμένη «Πόσο εκ διαμέτρου αντίθετες λέξεις και πόσο δυνατές γίνονται όταν η μία διαδέχεται την άλλη. Θα σας πω κάτι που το έχω ξαναπεί, δουλεύω σαν σκυλί και ξεκουράζομαι σα σκυλί. Στη μουσική είμαι πειθαρχημένη, στη προσωπική μου ζωή είμαι monahus anarxoaytonomus. Μου αρέσoυν τα ταξίδια, η αδρεναλίνη,οι άγριοι και δύσκολοι προορισμοί, κολυμπώντας δίπλα σε καρχαρίες στον Ινδικό ωκεανό, με δελφίνια η δίπλα σε τεράστια σαλάχια . Μου αρέσει το diving και οι φωτογραφίες, ο βυθός κάνει ένα ξέπλυμα κυττάρων συγκλονιστικό, μου αρέσει να βρίσκομαι με φίλους, μου αρέσει η ξεγνοιασιά του καλοκαιριού. Ο έρωτας, η άμμος και η ξυπολυσιά, το αλάτι στο κορμί, τα χρωματιστά βότσαλα των Κυκλάδων, τα ξερονήσια και οι βουτιές των γλάρων, το λουλακί, η ώχρα, το χοντροκόκκινο, τα ασβεστωμένα σπίτια που χαρακώνουν τα αιώνια μπλε του μυαλού μας αποζητώντας την αθωότητα (όση μας απέμεινε), τα γέλια των ανθρώπων που αγαπώ, ένας ύπνος στον καναπέ, οι συνομιλίες των σκυλιών από τα βουνά την ώρα που σουρουπώνει και πιο μετά η φωνή του γκιώνη, το ηλιοβασίλεμα και η φεγγαράδα… Μου αρέσει η ζωή και ο αυτοσχεδιασμός της. Λατρεύω την Ελλάδα».

Σήμερα, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη έχει γενέθλια και με αφορμή αυτό ξεχωρίσαμε πέντε τραγούδια της και αποφασίσαμε να τα μοιραστούμε μαζί σας!

1) "Πάμε Χαβάη"

2) "Τράβα σκανδάλη"

3) "Ο Άγγελος Μου"

4) " 'Ολα αυτά που φοβάμαι"

5) "Το χειροκρότημα ( Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί )"