ΝΕΑ

Αυτά είναι τα 5 τραγούδια του Αλκίνοου Ιωαννίδη που ξεχωρίσαμε!

Χρόνια Πολλά Αλκίνοε Ιωαννίδη!

Από τη Ρίτα Τριανταφύλλου

Μας συστήθηκε το 1993 μέσα από το άλμπουμ του «Στην αγορά του κόσμου», σε στίχους και μουσική του Νίκου Ζούδιαρη και ενορχήστρωση του Τάκη Μπουρμά. Από το 1997, όμως, υπογράφει ο ίδιος τους στίχους, τη μουσική και την ενορχήστρωση των δίσκων του. Τα τραγούδια του κινούνται από το mainstream στην avant-garde και από το συμβατικό στο ιδιαίτερο, αναζητώντας έναν χαρακτήρα ανεξάρτητο από το ύφος. Ο λόγος για τον μουσικό και τραγουδιστή, Αλκίνοο Ιωαννίδη, που σήμερα έχει τα γενέθλιά του.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης γεννήθηκε στην Κύπρο το 1969. Παιδί του εικαστικού και ποιητή Ανδρέα Ιωαννίδη, αδερφός του ποιητή Λίνου Ιωαννίδη και γιος της ηθοποιού, ραδιοφωνικής παραγωγού και εκφωνήτριας του ΡΙΚ Μαριλένας Ιωαννίδη, έγινε ένας σπουδαίος δημιουργός, αν και, όπως αποκαλύπτει, αν δε γινόταν μουσικός, θα ήθελε να γίνει μελισσοκόμος, αρχαιολόγος ή σκηνοθέτης του κινηματογράφου. Σπούδασε κλασική κιθάρα στο Ευρωπαϊκό Ωδείο Λευκωσίας, ενώ πέρασε τα παιδικά του χρόνια ακούγοντας και παίζοντας μουσική. Το 1989 πήγε στην Αθήνα, όπου φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.

Σαν ηθοποιός, ερμήνευσε πρωταγωνιστικούς ρόλους στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (1993, 1996 και 2013). Μεταξύ 1990 και 1993, παράλληλα με τις σπουδές του, εργάστηκε στην τηλεόραση και έπαιξε στον κινηματογράφο.

Τα πρώτα του βήματα στη μουσική βιομηχανία, τα έκανε στις αρχές της δεκαετίας του ΄90. «Όταν βγήκε ο πρώτος δίσκος, ντρεπόμουν πολύ που πήγαινε καλά. Η γενιά η δικιά μου είχε μια ενοχή, αν ένας δίσκος πήγαινε καλά. Ο πατέρας μου μου είπε ότι επιτυχία σημαίνει αρχικά, να είσαι σύμφωνος με τον εαυτό σου» είχε αναφέρει πρόσφατα σε συνέντευξή του.

Στη διάρκεια της πορείας του κυκλοφόρησε αρκετούς προσωπικούς δίσκους και ζωντανές ηχογραφήσεις, ενώ συμμετείχε και σε πολλούς δίσκους συναδέλφων του, ερμηνεύοντας τραγούδια άλλων δημιουργών ή γράφοντας τους στίχους και τη μουσική για άλλους καλλιτέχνες. Είναι επηρεασμένος από τους Έλληνες συνθέτες των τελευταίων δεκαετιών, την παραδοσιακή μουσική της Κύπρου, τη βυζαντινή και την κλασική.

Το 2005 παρακολούθησε μαθήματα σύνθεσης στο Κονσερβατόριο της Αγίας Πετρούπολης, με καθηγητή τον Μπορίς Τίσιενκο. Την ίδια περίοδο έκανε μαθήματα ενορχήστρωσης με τον Αρκάντι Αγκαμπάμπωφ και πολυφωνίας με τον Ανατόλι Μίλκα. Με εξαίρεση αυτές τις σύντομες σπουδές θεωρεί τον εαυτό του αυτοδίδακτο.

Έχει συνεργαστεί επανειλημμένα με διαφορετικά μουσικά σύνολα, όπως η Κρατική Ορχήστρα Κύπρου, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η Καμεράτα Φίλων της Μουσικής, η Συμφωνική Ορχήστρα της Εθνικής Ραδιοφωνίας της Ελλάδας, η Συμφωνική Ορχήστρα της Εθνικής Ραδιοφωνίας της Βουλγαρίας, το Charles Lloyd New Quartet, το Absolute Ensemble της Νέας Υόρκης, το Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις, η Παλλίντονος Αρμονία του Γιάννη Μαρκόπουλου, η Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης, καθώς και με όλους σχεδόν τους Έλληνες και Κύπριους συνθέτες, μουσικούς και ερμηνευτές που θαυμάζει, ενώ από το 2000, τραγουδά και παίζει μπαρόκ φλάουτα και κρουστά στο συγκρότημα ΦΜΣ (Φίλοι Μίλτου Σαχτούρη) του Μιχάλη Σιγανίδη.

Σε Ελλάδα και Κύπρο έχει δώσει περισσότερες από 1,700 συναυλίες, ενώ στο εξωτερικό περίπου 100 τα τελευταία χρόνια.

Σήμερα, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης γίνεται 53 ετών και αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας τα 5 αγαπημένα μας τραγούδια του.

Θα 'μαι κοντά σου

Όνειρο ήτανε

Όσα η αγάπη ονειρεύεται

Στην αγορά του Αλ Χαλίλι

Δεν μπορώ