ΝΕΑ

Ελένη Βιτάλη: Η σπουδαία τραγουδίστρια γίνεται 67

Χρόνια πολλά Ελένη Βιτάλη!

Από την Ειρήνη Γιαννακούρου

Μέσα από τις σπουδαίες ερμηνείες της, το μαγικό της ταλέντο, η Ελένη Βιτάλη έχει γράψει ιστορία στην ελληνική μουσική και είναι μία από τις πιο γνωστές τραγουδίστριες του χώρου.

Η Ελένη Βιτάλη γεννήθηκε στην Αθήνα στις 19 Σεπτεμβρίου 1954. Στο χώρο της μουσικής και του τραγουδιού βρισκόταν από μικρή ηλικία, καθώς ο πατέρας της, ο Τάκης Λαβίδας έπαιζε σαντούρι και η μητέρα της, η Λούση Καραγεωργίου τραγουδούσε σε πανηγύρια. Έτσι και εκείνη από τόσο μικρή ηλικία, ξεκίνησε να τραγουδάει στα πανηγύρια που πήγαινε η οικογένειά της και κάθε φορά γνώριζε δημοτικούς τραγουδιστές και οργανοπαίχτες της εποχής. Αργότερα, αποφάσισε να πάρει μέρος στο φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης, όπου τραγούδησε το «Χωρίς Δεκάρα». Από τότε όλοι ξεχώρισαν τη φωνή της, μιλούσαν για αυτή την ερμηνεία της αλλά και για το ταλέντο της.

Σε συνέντευξή της, όταν της ρωτήθηκε για το ποια ήταν τα όνειρά της πριν ξεκινήσει τη διαδρομή της με το τραγούδι είπε πως «Εγώ ήθελα να κάνω τα πάντα. Ο πατέρας µου, όµως, που ήταν πάντα ένας αφαιρετικός άνθρωπος, όταν αντιλήφθηκε ότι είχα ταλέντο στη µουσική, επέµενε να επικεντρώνοµαι σε συγκεκριµένα πράγµατα. Οπότε και εγώ συµφιλιώθηκα µε την ιδέα ότι δεν µπορώ να τα κάνω όλα».

Η Ελένη Βιτάλη, εκτός από σπουδαία τραγουδίστρια είναι και εξαιρετικά καλή στιχουργός, αφού έχει γράψει το «Απέναντι Μπαλκόνι» αλλά και το «Ποιός φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ».

Την πρώτη της εμφάνιση στη δισκογραφία την έκανε μαζί με την Σωτηρία Μπέλλου, το 1973. Επίσης, τα τραγούδια «Αι γαρούφαλό μου», «Δεν περισσεύει υπομονή», ήταν εκείνα όπου σημάδεψαν την αρχή της σπουδαίας Ελένης Βιτάλη.

Έπειτα, η καριέρα της έφτασε στην κορυφή, με ένα κοινό να την αγαπά και να την θαυμάζει. Μάλιστα, οι προτάσεις για συνεργασίες ήταν η μία καλύτερη από την άλλη και μερικές από αυτές είναι με τον Τάκη Σούκα, τον Σταμάτη Κραουνάκη, τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Νίκο Πορτοκάλογλου, Διονύση Σαββόπουλο και με άλλους. «Μετά τη συνεργασία µου µε τον Σαββόπουλο, τα καλλιτεχνικά µου όνειρα έχουν εκπληρωθεί. Οµολογώ, βέβαια, ότι είχα ζηλέψει τη συνεργασία της Μαρίας Φαραντούρη µε τον Ζιλφί Λιβανελί» ανέφερε η ερμηνεύτρια σε συνέντευξή της.

Σήμερα, η Ελένη Βιτάλη έχει γενέθλια και με αφορμή αυτό, ξεχωρίσαμε πέντε τραγούδια της και αποφασίσαμε να τα μοιραστούμε μαζί σας!

1) "Μακριά μου να φύγεις"

2) "Ταχεία"

3) "Το Δίχτυ"

4) "Κλαίει Μια Καρδιά"

5) "Ένα χειμωνιάτικο πρωί"