ΝΕΑ

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Μίκης Θεοδωράκης

Από την Εριφύλλη Ράφτη

Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας καλλιτέχνης που άλλαξε για πάντα τη μουσική και την ιστορία της. Αποτέλεσε ίσως τον μεγαλύτερο Έλληνα συνθέτη του 21ου αιώνα με τα έργα του να γίνονται γνωστά τόσο στην χώρα μας όσο και στο εξωτερικό από φιλέλληνες και μη.

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες και ως μία από τις επιδραστικότερες και σπουδαιότερες προσωπικότητες της Ελλάδας στο δεύτερο ήμισυ του 20ού αιώνα.

Εκτός από ένας σημαντικός μουσικός, ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε ενεργό μέλος και στο χώρο της πολιτικής. Έχει υπάρξει όχι μόνο υπουργός αλλά και 5 φορές εκλεγμένος βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, μία φορά με την Ε.Δ.Α., δύο φορές με το Κ.Κ.Ε και δύο ως ανεξάρτητος με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ, ενώ παράλληλα ήταν ακτιβιστής τιμημένος με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν το 1983.

Η πιο γνωστή του σύνθεση δεν είναι άλλη από το πασίγνωστο παγκοσμίως, Συρτάκι για την κινηματογραφική ταινία "Ζορμπάς ο Έλληνας". Συνθέσεις του επίσης έχουν ερμηνευτεί από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες όπως οι The Beatles, Shirley Bassey, Joan Baez και Edith Piaf.

Το 1970, του απονεμήθηκε το βραβείο BAFTA για πρωτότυπη μουσική στη ταινία Ζ, ενώ ήταν υποψήφιος στην ίδια κατηγορία του 1974, για την ταινία State of Siege, και το 1975, για την ταινία Serpico. Επίσης υπήρξε υποψήφιος για Grammy το 1966 και το 1975 για το μουσικό θέμα των ταινιών Ζορμπάς και Serpico αντίστοιχα.

Το 2000 προτάθηκε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Φυσικά, το πιο σημαντικό του έργο θεωρείται η μελοποιημένη ποίηση, χρησιμοποιώντας ως στίχους ποιήματα βραβευμένων Ελλήνων και ξένων ποιητών όπως οι Γιάννης Ρίτσος, Κώστας Βάρναλης, Τάσος Λειβαδίτης, Γιώργος Σεφέρης, Πάμπλο Νερούδα και Οδυσσέας Ελύτης.

Υπήρξε μεγάλος πολέμιος της Χούντας των Συνταγματαρχών, η οποία τον φυλάκισε και απαγόρευσε τα τραγούδια του.

Πέρυσι, σαν σήμερα και σε ηλικία 96 ετών, ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε από τη ζωή αφήνωντας μας, πλέον, μουσικά φτωχούς.