ΝΕΑ

Ποιες ΑΠΛΕΣ συνήθειες μας βλάπτουν το περιβάλλον

Από την Εριφύλλη Ράφτη

Μπορεί από μικροί να έχουμε μάθει και φυσικά συνηθίσει μερικά πράγματα. Τι κι αν σας λέγαμε όμως ότι μερικές συνήθειες σας είναι βλαβερές προς το περιβάλλον; Είστε διατεθειμένοι να τις αλλάξετε να δοκιμάσετε μια πιο οικολογική ζωή;

Το περιβάλλον μας χρειάζεται και εμείς πρέπει να το βοηθήσουμε όσο μπορούμε για να παραμείνει τόσο όμορφο όσο είναι και τώρα. Αλλάζοντας μόνο 5 καθημερινές συνήθειες μας, το περιβάλλον θα μας ευχαριστεί.

1) Χρησιμοποιούμε Πλαστικό

Μπορούμε να βρούμε απεριόριστους τρόπους για να καταργήσουμε το πλαστικό από το σπίτι μας. Μην παίρνουμε πλαστικές σακούλες. Αντί για καλαμάκια μπορούμε να αγοράσουμε τα καλαμάκια αλουμινίου που μπορούμε να τα πλένουμε. Αντί για διάφανη μεμβράνη για την αποθήκευση των φαγητών μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κέρινα πανιά τα οποία πλένονται.

tips

2) Δεν κάνουμε Ανακύκλωση

Ακόμη και αν ακούγεται γραφικό, η ανακύκλωση όντως σημαίνει πολλά για το περιβάλλον. Το γυαλί, το πλαστικό που εσείς θα πετάξετε στην κανονική σακούλα θα καταλήξει σε κάποια θάλασσα ενώ αν τα κάνετε ανακύκλωση θα γίνουν νέα προϊόντα.

tips

3) Χρησιμοποιούμε καθημερινά το αυτοκίνητο

Ξέρουμε πως το αυτοκίνητο είναι ένα πολύ σημαντικό μέσο μεταφοράς ειδικά στην εποχή του Covid-19 που δεν χρειάζεται αν έρχεστε σε επαφή με κόσμο. Όμως, τα καυσαέρια που εξέρχονται από το αυτοκίνητο σε καθημερινή χρήση είναι καταστροφικά. Μπορείτε να ελαττώσετε τις μέρες που χρησιμοποιείται το αυτοκίνητο. 2-3 μέρες την εβδομάδα μπορείτε να πάρετε μετρό ή και λεωφορείο.

4) Πετάμε τις μπαταρίες και τα μελάνια στα σκουπίδια

Οι μπαταρίες περιέχουν μεγάλες ποσότητές υδραργύρου και άλλων τοξικών ουσιών. Γι’ αυτό αν δεν τις ανακυκλώσουμε στους ειδικούς κάδους μπορεί να βλάψουμε σοβαρά το περιβάλλον. Τα χημικά από τις μπαταρίες και τα μελάνια απορροφώνται από το χώμα και τελικά με την βροχή θα εισπνεύσουμε όλες τις τοξίνες.

tips

5) Χρησιμοποιούμε αρκετό χαρτί καθημερινά

Η ποσότητα του χαρτιού που ξοδεύουμε εμείς και σπαταλάμε ισούται με δέντρα που πρόκειται να κοπούν για να παραχθεί περισσότερο χαρτί. Δεν χρειάζεται να σταματήσετε τελείως να το χρησιμοποιείτε αλλά μπορείτε σίγουρα να το ελαττώσετε. Για παράδειγμα, αντί για χαρτί κουζίνας μπορείτε να αγοράσετε πετσέτες για να σκουπίζετε τα χέρια σας και πανιά (τύπου Wettex) για να καθαρίζεται την κουζίνα.

tips