ΝΕΑ

Φωτογραφίες από τη Γάζα δείχνουν μια άλλη πλευρά της ιστορίας της

Στους Αγίους Τόπους υπάρχει μια μικρή κοινότητα Αρμενίων, εδώ και πάνω από 1.700 χρόνια. Τον 4ο αιώνα, Αρμένιοι χριστιανοί και μοναχοί εγκαταστάθηκαν στην Ιερουσαλήμ μετά από προσκυνήματα στην πόλη. Με τον καιρό μεταμόρφωσαν την περιοχή τους, που είναι πλέον γνωστή ως Αρμένικη Συνοικία. Η κοινότητα Παλαιστινίων-Αρμενίων στην Ιερουσαλήμ αναπτύχθηκε στον απόηχο της Γενοκτονίας των Αρμενίων, κατά την οποία η Οθωμανική Αυτοκρατορία σφαγίασε περίπου 1,5 εκατομμύριο Αρμένιους, μεταξύ 1915 και 1923.

Τη δεκαετία του ‘40, ο φωτογράφος Kegham Djeghalian που ζούσε στην Ιερουσαλήμ και είχε διαφύγει από την Αρμενία κατά τη γενοκτονία, εγκαταστάθηκε στη Γάζα, που τότε ήταν απλώς μια παλαιστινιακή πόλη στις ακτές της Μεσογείου. Οκτώ χρόνια και αρκετούς πολέμους αργότερα, η Γάζα και τα περίχωρά της έχουν γίνει από τα λιγότερο κατοικήσιμα μέρη στον κόσμο. Η πλειονότητα των κατοίκων είναι άνεργοι και έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρισμό, τρόφιμα και φάρμακα. Φυσικά δεν μπορούν να φύγουν.

Αλλά προτού η Γάζα γονατίσει από έναν επταετή αποκλεισμό, πριν ανέλθει στην εξουσία η Χαμάς, η πόλη είχε μια τελείως διαφορετική πολιτισμική ταυτότητα και αίσθηση, που αιχμαλώτισε με τον φακό του Djeghalian. Ο 36χρονος εγγονός του, Kegham Djeghalian Jr, art director, visual artist και στιλίστας που ζει στη Γαλλία, ανακάλυψε πρόσφατα τρία κουτιά που περιείχαν μερικά αρνητικά του παππού του και παλιές φωτογραφίες στο σπίτι του πατέρα του στην Αίγυπτο.

Διαβάστε περισσότερα στο Vice