ΝΕΑ

Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης!

Γράφει η Ελισσάβετ Παπακωνσταντίνου

Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Αγαπημένος Έλληνας συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής. Έφυγε από την ζωή, στις 7 Φεβρουαρίου 2017, αφήνοντας, όμως, πίσω του σπουδαία κληρονομιά στην ελληνική μουσική και αυτός είναι ο λόγος που δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ!

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης γεννήθηκε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην Κυψέλη, σαν σήμερα, 15 Ιουλίου του 1943.

Από τα πέντε του, μόλις, χρόνια άρχισε να μαθαίνει πιάνο, όμως ποτέ δεν πήρε πτυχίο μουσικής. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ, αλλά ποτέ δεν άσκησε το επάγγελμα του αρχιτέκτονα, καθώς αποφάσισε να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στην μουσική.

Ἠταν παντρεμένος με την ηθοποιό Άννα Βαγενά, με την οποία απέκτησε δύο κόρες. Οι δυό τους, μάλιστα, το 1999 δημιούργησαν μια μουσική σκηνή, το «Μεταξουργείο», στο οποίο και εμφανίζονταν για πολλά χρόνια.

Η καλλιτεχνική πορεία του Λουκιανού Κηλαηδόνη, ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν έγραψε τη μουσική για τη θεατρική παράσταση του έργου της Κωστούλας Μητροπούλου «Η Πόλη μας» .Τα τραγούδια, στον ομότιτλο δίσκο που κυκλοφόρησε, ερμήνευσαν η Βίκυ Μοσχολιού και ο Μανώλης Μητσιάς.

Έκτοτε συνέχιζε, με το ταλέντο του και την αγάπη του για την μουσική, να γράφει και να κυκλοφορεί τραγούδια για διάφορους δίσκους, για το θέατρο αλλά και για τον κινηματογράφο.

Τραγούδια-σταθμοί στην πορεία του Λουκιανού Κηλαηδόνη ήταν το «Στη Βουλιαγμένη»,το «Το Ματς»,το «Χαμηλή πτήση»,το «Είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόυ»,το «Μια μέρα μιας Μαίρης»,το «Ο ύμνος των μαύρων σκυλιών»,το «Ντίσκο», το «Που βαδίζουμε κύριοι».

Στα τόσα χρόνια καριέρας του, έχει συνεργαστεί με πολλούς και καταξιωμένους καλλιτέχνες του χώρου της μουσικής. Κάποιοι απο αυτούς είναι ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μανώλης Μητσιάς, η Δήμητρα Γαλάνη, η Σωτηρία Μπέλλου, η Άλκηστης Πρωτοψάλτη, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μαντώ, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και πολλοί άλλοι.

Όλα αυτά τα χρόνια ο Λουκιανός Κηλαηδόνης έκανε πάρα πολλές συναυλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα και στην Κύπρο. Γνωστότερη από αυτές, που έχει αφήσει ιστορία, είναι το περίφημο «Πάρτυ στη Βουλιαγμένη» στην πλαζ της Βουλιαγμένης τον Ιούλιο του 1983, με πολλούς καλλιτέχνες επι σκηνής αλλά και 70.000 θεατές, που βρέθηκαν εκεί, για να απολαύσουν τα τότε τραγούδια της εποχής.

Αυτή η συναυλία θεωρήθηκε το ελληνικό Γούντστοκ και ο Λουκιανός, ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που έβγαλε τις συναυλίες από τα γήπεδα και τα θέατρα σε φυσικούς χώρους.

«Ένας φτωχός και μόνος cowboy» που έβαλε την δικιά του σφραγίδα στην μουσική βιομηχανία, με το χιούμορ του, την τζαζ κουλτούρα του αλλά, φυσικά, και με το ταλέντο του, που τόσο πολύ αγαπήσαμε!

Παρακάτω ακούμε 5 αγαπημένα τραγούδια του:

1) Είμαι ένας φτωχός και μόνος κάου μπόυ

2) Που βαδίζουμε κύριοι

3) Το πάρτυ

4) Αρχίζει το ματς

5) Ο ύμνος των μαύρων σκυλιών