ΝΕΑ

Ιρανός τραγουδιστής κέρδισε το βραβείο για το Καλύτερο Τραγούδι Κοινωνικής Αλλαγής στα Grammy

Ένας Ιρανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός κέρδισε το εναρκτήριο βραβείο Καλύτερου Τραγουδιού για την Κοινωνική Αλλαγή στα Grammy 2023. Η κατηγορία εισήχθη φέτος και επιδιώκει να τιμήσει τραγούδια που ανταποκρίνονται σε τρέχοντα θέματα και έχουν τη δυνατότητα για θετική παγκόσμια απήχηση.

Περισσότερα από 130.000 τραγούδια υποβλήθηκαν για την κατηγορία, ο νικητής της οποίας αποφασίστηκε από την επιτροπή της μπλε κορδέλας.

Ο Ιρανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός Σέρβιν Χατζιπούρ ανακηρύχθηκε νικητής από την Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν στην τελετή στο Λος Άντζελες. Το τραγούδι διαμαρτυρίας του Hajipour «Baraye» έγινε viral ύμνος κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διαδηλώσεων στο Ιράν, οι οποίες πυροδοτήθηκαν από τον θάνατο του Mahsa Amini. Η 22χρονη τέθηκε υπό κράτηση από την Αστυνομία Ηθών με την κατηγορία ότι παραβίασε τους κανόνες του χιτζάμπ τη στιγμή του θανάτου της. Το Baraye συγκέντρωσε περίπου 40 εκατομμύρια προβολές στο διαδίκτυο σε 48 ώρες και πήρε το όνομά του από ένα hashtag που κυκλοφόρησε ως μέρος των διαδηλώσεων.