ΝΕΑ

Τι ήταν το άστρο της Βηθλεέμ;

Από τη Μαρία Θεοδωροπούλου

Η Καινή Διαθήκη έχει δύο ιστορίες γέννησης, μία στο ευαγγέλιο του Ματθαίου και μία στου Λουκά. Και οι δύο ισχυρίζονται ότι η Βηθλεέμ είναι η γενέτειρα του Χριστού, αλλά αυτό είναι το μόνο στο οποίο συμφωνούν.

Οι βοσκοί «προσέχουν το κοπάδι τους τη νύχτα», ο δολοφόνος βασιλιάς Ηρώδης, η απογραφή, το μωρό στη φάτνη, που φεύγει στην Αίγυπτο, όλα αυτά είναι μοναδικά για το ένα ή το άλλο από αυτά τα ευαγγέλια.

easy xmas

Από θεολογικής άποψης, οι Χριστιανοί εκλαμβάνουν το άστρο της Βηθλεέμ ως θαύμα, σύμφωνα και με τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο, ένα θείο οιωνό που αναγγέλλει την έλευση του Ιησού Χριστού.

Για αιώνες, οι αστρονόμοι έψαχναν το ιστορικό αρχείο αναζητώντας στοιχεία για το τι θα μπορούσε να εξηγήσει αυτό το Άστρο της Βηθλεέμ. Οι μελετητές συζητούν πιθανές αιτίες τουλάχιστον από τον 13ο αιώνα.

Τον περασμένο αιώνα, ο Αμερικανός καθηγητής αστρονομίας Κάρλις Καουφμάνις και ο Φινλανδός αρχαιολόγος Σίμο Πάρπολα υποστήριξαν ότι το άστρο της Βηθλεέμ ήταν ένα αστρονομικό φαινόμενο, όταν ο Δίας και ο Κρόνος βρέθηκαν σε τριπλή σύνοδο στον αστερισμό των Ιχθύων.

easy xmas

Το 1911, ο Γερμανός Άλφρεντ Τζερεμιας υποστήριξε πως το Άστρο της Βηθλεέμ ήταν το λαμπρότερο άστρο του αστερισμού του Λέοντος, ο Βασιλίσκος, ενώ το 1913 ο Αλεξαντερ Στενζελ υποστήριξε πως «οδηγός» των Μάγων ήταν ο κομήτης του Χάλεϊ.

Ίσως ήταν ένας σουπερνόβα, ένας κομήτης, μια ηλιακή έκλαμψη ή μια ευθυγράμμιση πλανητών. Ή, εναλλακτικά, ίσως δεν συνέβη ποτέ. Η αλήθεια είναι ότι η επιστήμη πιθανότατα δεν θα μάθει ποτέ την αλήθεια.