ΝΕΑ

Μύθοι, αλήθειες και περίεργα των Χριστουγέννων!

Από τη Μαρία Θεοδωροπούλου

Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών και ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον ενθουσιασμό που κυλάει στις φλέβες σας. Περισσότερες από 160 χώρες γιορτάζουν τη γέννηση του Ιησού και τα Χριστούγεννα πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη γιορτή για τους Χριστιανούς. Αα για περίμενε! Οχι.

Τα Χριστούγεννα δεν είναι η πιο σημαντική γιορτή των Χριστιανών! Καλά τώρα μη μαζεύεις τα διακοσμητικά σου. Τα Χριστούγεννα είναι σίγουρα ένα σημαντικό γεγονός, αλλά το Πάσχα γιορτάζεται περισσότερο από τα Χριστούγεννα. Ο εορτασμός των Χριστουγέννων διαρκεί περίπου μια εβδομάδα, ενώ το Πάσχα θεωρείται «πιο ιερό» και διαρκεί δύο μήνες.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικές ιστορίες, μύθους και περίεργες παραδόσεις της εορταστικής περιόδου για να ρίξεις μια ματιά!

Τα Χριστούγεννα σταμάτησαν τον πόλεμο κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου!

Την ημέρα των Χριστουγέννων του 1914, Γερμανοί, Βρετανοί και Γάλλοι στρατιώτες άφησαν τα χαρακώματα τους κατά μήκος του δυτικού μετώπου του Α' Παγκοσμίου Πολέμου για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με ειρήνη.

1914 christmas

Οι στρατιώτες κατέθεσαν τα όπλα τους για να τραγουδήσουν τα κάλαντα των Χριστουγέννων, να παίξουν ποδόσφαιρο και να ανταλλάξουν τα τσιγάρα και τα γλυκά που είχαν λάβει σε πακέτα φροντίδας από τα έθνη που υπηρετούσαν.

Ο λοχαγός του βρετανικού στρατού Έντουαρντ Χουλς τα ονόμασε «τα πιο ασυνήθιστα Χριστούγεννα στα χαρακώματα που θα μπορούσατε ενδεχομένως να φανταστείτε» σε επιστολές προς τη μητέρα του.

christmas 1914

Στις 8:30 εκείνο το πρωί, τέσσερις άοπλοι Γερμανοί στρατιώτες εγκατέλειψαν τα χαρακώματα τους για να πλησιάσουν τους Βρετανούς εχθρούς τους, μόνο για να αναχαιτιστούν από μερικούς ύποπτους Βρετανούς στρατιώτες.

Ένας από τους Γερμανούς «ξεκίνησε λέγοντας ότι θεώρησε σωστό να έρθει και να μας ευχηθεί καλά Χριστούγεννα και μας εμπιστεύτηκε σιωπηρά να τηρήσουμε την εκεχειρία», έγραψε ο Χουλς.

Το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δέντρο!

Ο πρίγκιπας Αλβέρτος, σύζυγος της βασίλισσας Βικτώριας, συνήθως πιστώνεται ότι εισήγαγε το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Αγγλία το 1840. Ωστόσο, η τιμή της καθιέρωσης αυτής της παράδοσης στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήκει δικαιωματικά στην «καλή βασίλισσα Σάρλοτ», τη Γερμανίδα σύζυγο του Γεωργίου Γ', η οποία έστησε το πρώτο γνωστό αγγλικό δέντρο στο Queen's Lodge, στο Windsor, τον Δεκέμβριο του 1800.

christmas tree

Ο θρύλος λέει ότι ο συμπατριώτης της βασίλισσας Σάρλοτ, Μάρτιν Λούθηρος εφηύρε το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Μια χειμωνιάτικη νύχτα του 1536, έτσι λέει η ιστορία, ο Λούθηρος περπατούσε μέσα από ένα πευκοδάσος κοντά στο σπίτι του στη Βιτεμβέργη, όταν ξαφνικά σήκωσε τα μάτια και είδε χιλιάδες αστέρια να αστράφτουν σαν κόσμημα ανάμεσα στα κλαδιά των δέντρων.

Αυτό το θαυμάσιο θέαμα τον ενέπνευσε να στήσει ένα έλατο στο σπίτι του εκείνα τα Χριστούγεννα για να θυμίσει στα παιδιά του τους έναστρους ουρανούς από όπου ήρθε ο Σωτήρας τους.

Ποιοι ήταν οι τρεις μάγοι;

Εμφανιζόμενοι μόνο μία φορά στην ιστορία της γέννησης του Ιησού, οι σοφοί από την Ανατολή έκαναν μια μόνιμη εντύπωση στη φαντασία μας.

the tree wise men

Οι μάγοι γονάτισαν για το μωρό Ιησού και «του πρόσφεραν δώρα από χρυσό, λιβάνι και μύρο». Τα δώρα τους λέγεται πως είναι πιθανώς μια νύξη στο όραμα του Ησαΐα για τα έθνη που αποδίδουν φόρο τιμής στην Ιερουσαλήμ: «Πλήθος καμήλων θα σε σκεπάσει. θα φέρουν χρυσάφι και λιβάνι και θα κηρύξουν τον έπαινο του Κυρίου» (Ματθαίος 2:11, Ησαΐας 60:6).

Οι μεταγενέστερες αφηγήσεις της ιστορίας προσδιόρισαν τους μάγους ονομαστικά και προσδιόρισαν τα εδάφη προέλευσής τους: ο Μελχιόρ καταγόταν από την Περσία, ο Γκασπάρ (ονομαζόμενος επίσης «Κάσπαρ» ή «Τζάσπαρ») από την Ινδία και ο Μπαλταζάρ από την Αραβία.

the tree wise men

Τα δώρα τους είχαν επίσης ιδιαίτερη συμβολική σημασία: ο χρυσός σήμαινε την ιδιότητα του Ιησού ως «Βασιλιά των Εβραίων». Το λιβάνι αντιπροσώπευε τη θεότητα και την ταυτότητα του βρέφους ως Υιού του Θεού και το μύρο άγγιξε τη θνητότητα του Ιησού.

Οι δημοφιλείς απεικονίσεις των Χριστουγέννων φαίνεται να συμπιέζουν την ιστορία της γέννησης, κάνοντάς την να φαίνεται σαν να εμφανίζονται οι τρεις μάγοι στη Βηθλεέμ τα Χριστούγεννα, αλλά οι παραδοσιακοί εορτασμοί κάνουν την επίσκεψή τους 12 ημέρες μετά τα Χριστούγεννα.

Τα ισλανδικά Χριστούγεννα!

Η ισλανδική χριστουγεννιάτικη λαογραφία απεικονίζει ορεινούς χαρακτήρες και τέρατα που έρχονται στην πόλη κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Οι ιστορίες απευθύνονται σε παιδιά και χρησιμοποιούνται για να τα τρομάξουν ώστε να συμπεριφέρονται σωστά.

christmas iceland

Οι φιγούρες απεικονίζονται να ζουν μαζί ως οικογένεια σε μια σπηλιά και περιλαμβάνουν τους:

Η Gryla έχει όρεξη για τη σάρκα των άτακτων παιδιών, τα οποία μαγειρεύει σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Ο σύζυγός της Leppalúði είναι τεμπέλης και μένει κυρίως στο σπίτι στη σπηλιά τους.

christmas iceland

Η Yule Cat είναι μια τεράστια και μοχθηρή γάτα που καραδοκεί στη χιονισμένη ύπαιθρο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και τρώει ανθρώπους που δεν έχουν λάβει καινούργια ρούχα για να φορέσουν πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων.

yule cat

Οι Yule Lads είναι οι γιοι του Grýla και του Leppalúði. Είναι μια ομάδα 13 άτακτων φαρσέρ που κλέβουν ή παρενοχλούν τον πληθυσμό και όλοι έχουν περιγραφικά ονόματα που μεταφέρουν τον αγαπημένο τους τρόπο παρενόχλησης.

yule lads

Έρχονται στην πόλη ένας-ένας τις τελευταίες 13 νύχτες πριν τα Χριστούγεννα. Αφήνουν μικρά δώρα σε παπούτσια που έχουν τοποθετήσει τα παιδιά στα περβάζια των παραθύρων, αλλά αν το παιδί ήταν ανυπάκουο, αφήνουν μια σάπια πατάτα στο παπούτσι.

Αυτές οι λαϊκές ιστορίες που σχετίζονται με τα Χριστούγεννα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά γύρω στον 17ο αιώνα και παρουσίαζαν κάποιες παραλλαγές ανάλογα με την περιοχή και την ηλικία. Στη σύγχρονη εποχή αυτοί οι χαρακτήρες έχουν αναλάβει ελαφρώς πιο καλοπροαίρετους ρόλους.

Ο μύθος του Χανς Τραπ (Γαλλία)

Σύμφωνα με την αλσατική παράδοση, ο Χανς Τραπ ήταν ένας ντόπιος που φημιζόταν για την απληστία και την ασυνειδησία του. Χρησιμοποίησε μαγεία και ασχολήθηκε με τον Διάβολο για να γίνει πλούσιος. Μετά τον αφορισμό από την Καθολική Εκκλησία, έχασε τον πλούτο και την κοινωνική του θέση. Έτσι περιπλανήθηκε στην ύπαιθρο μεταμφιεσμένος σε σκιάχτρο.

hans trapp

Κάποια στιγμή, ο Χανς Τραπ θέλησε να δοκιμάσει ανθρώπινη σάρκα. Δελέασε έναν βοσκό να πεθάνει και μετά τον μαγείρεψε σε φωτιά. Ωστόσο, πριν ο Χανς Τραπ προλάβει να πιάσει την πρώτη του μπουκιά, ο Θεός νιώθοντας ότι τα πράγματα είχαν πάει πολύ μακριά, τον χτύπησε με κεραυνό.

Ο ΧανςΤραπ πέθανε αλλά σύμφωνα με το μύθο επιστρέφει μερικές φορές τα Χριστούγεννα, πηγαίνοντας από πόρτα σε πόρτα αναζητώντας νόστιμα παιδιά...