ΝΕΑ

42 χρόνια χωρίς τον Τζον Λένον

Από τον Νεΐμ Ντερβίσι

Ήταν 8 Δεκεμβρίου του 1980 έξω από το σπίτι του, ένα διαμέρισμα του κτιρίου Ντακότα σε δυτική συνοικία του Μανχάταν, όταν ο «ψυχικά διαταραγμένος» Μαρκ Τσάπμαν πυροβόλησε τέσσερις φορές τον Τζον Λένον, κλείνοντας το κεφάλαιο της ζωής του μεγάλου Βρετανού καλλιτέχνη μια για πάντα. Μπορεί ο Λένον να πέθανε εκείνη τη μέρα αλλά η μουσική και τα όνειρά του θα ζουν για πάντα ανάμεσα μας, για να μας υπενθυμίζουν των αγώνα και τις ιδέες του.

Τζον Λενον

Γεννημένος στο Λίβερπουλ στις 9 Οκτωβρίου του 1940. Ο John Lennon ήταν ένα από τα ηγετικά στελέχη του αντιπολεμικού κινήματος, που μαχόταν κατά της συμμετοχής των Αμερικανών στο Βιετνάμ. Ο ίδιος παρέα με την δεύτερη σύζυγό του Γιόκο Όνο τάσσονταν ανοιχτά κατά του πολέμου. Με διάφορους τρόπους και μέσω των τραγουδιών του, Ο βρετανός τραγουδιστής κατάφερε να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη στην υπόθεση της παγκόσμιας ειρήνης

Τζον Λενον

Οι Beatles με τα τραγούδια τους γέννησαν νέα κινήματα, νέες τάσεις και νέες ιδέες. Η ροκ μουσική μαζί με τα παρακλάδια της πρόσφεραν την δεκαετία του 60 εναλλακτικές δυνατότητες έκφρασης στη νεολαία της Δύσης. Ο Τζον Λένον υπήρξε η φωνή της λογικής αλλά παράλληλα και ένας ονειροπόλος που οραματιζόταν έναν κόσμο χωρίς σύνορα και εθνικότητες, έναν κόσμο που δεν έχει τίποτα να σκοτώσεις και τίποτα να σκοτωθείς.

Το “Bed-ins for peace” είναι μορφή διαμαρτυρίας που επέλεξαν ο Τζον Λένον και η Γίοκο Όνο για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον Πόλεμο του Βιετνάμ. Το πρώτο bed-in πραγματοποιήθηκε από τις 25 Μαρτίου έως τις 31 του 1969 το Χίλτον του Άμστερνταμ. Στο δωμάτιο 902 ο Τζον και η Γιόκο περνούσαν το μήνα του μέλιτος και σκέφθηκαν ότι θα ήταν μοναδική ευκαιρία να προωθήσουν το αίτημά τους για την ειρήνη, εκμεταλλευόμενοι τη δημοσιότητα από τον πρόσφατο γάμο τους. Έτσι το δωμάτιο του παρέμενε ανοιχτό από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ για όλους τους εκπροσώπους τύπου των καναλιών

Bed-in

Σήμερα ο Λένον θα ήταν 80 χρονών και εμείς ακούμε τα τοπ 5 τραγούδια που μας άγγιξαν αλλά επίσης μας έκαναν να σκεφτούμε και να προβληματιστούμε, στο πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος που ζούμε αν «φανταζόμασταν» και εμείς σαν αυτόν.

The Beatles - Don't Let Me Down

Happy Xmas (War Is Over)

JEALOUS GUY- John Lennon and The Plastic Ono Band

WORKING CLASS HERO. - John Lennon/Plastic Ono Band