ΝΕΑ

''All I Want For Christmas Is You'': Η ιστορία πίσω από τον ύμνο των Χριστουγέννων!

Από τη Μαρία Θεοδωροπούλου

Το ''All I Want For Christmas Is You'' είναι αδιαμφισβήτητα το πιο διάσημο χριστουγεννιάτικο τραγούδι όλων των εποχών. Ας αρχίσουμε με μερικα facts για το κομμάτι.

Καθώς διαβάζετε αν θέλετε μπορείτε να πατήσετε το play για να μπείτε στο κατάλληλο mood.

Mariah Carey - All I Want For Christmas Is You (Official Video)

«Η μουσική βιομηχανία θα πρέπει να ονειρεύεται λευκά Χριστούγεννα», έγραψε ο Economist το 2017, αναφερόμενος στην επιτυχία της Mariah Carey. Tο τραγούδι της αποφέρει περίπου 2,5 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε δικαιώματα, τα οποία, σύμφωνα με υπολογισμούς του Forbes, ανέρχονται σε 72 εκατομμύρια σήμερα.

Η Recording Industry Association of America απένειμε στο τραγούδι την πιστοποίηση Diamond επειδή πούλησε 10 εκατομμύρια αντίτυπα. Μοιράζεται αυτό το status με μόνο 87 άλλα τραγούδια, κανένα από τα οποία δεν είναι χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Επιπλέον, κάθε χρόνο, επιστρέφει στην κορυφή του Billboard chart, το οποίο ταξινομεί τα τραγούδια με βάση τη δραστηριότητα των πλατφορμών ροής και τις πωλήσεις σε περισσότερες από 200 περιοχές σε όλο τον κόσμο!

Πως γράφτηκε ο ύμνος των Χριστουγέννων;

Η Mariah Carey έγραψε το επιτυχημένο γιορτινό τραγούδι με τον βετεράνο τραγουδοποιό Walter Afanasieff, ο οποίος λέει ότι η ταχύτητα με την οποία το έγραψαν είναι το μυστικό της επιτυχίας του τραγουδιού.

«Σίγουρα δεν είναι η Λίμνη των Κύκνων», είπε. Αλλά γι' αυτό είναι τόσο δημοφιλές, γιατί είναι τόσο απλό και πιασάρικο»

Σε μια συνέντευξη στο Billboard, ο Afanasieff περιέγραψε την εμπειρία της συγγραφής τραγουδιών:

«Ήταν πάντα το ίδιο σύστημα με εμάς. Θα γράφαμε τον πυρήνα του τραγουδιού, τη μελωδία, την κύρια μουσική, και μετά κάποιες από τις λέξει. Άρχισα να παίζω λίγο πιάνο σε ήχους ροκ εν ρολ και άρχισα να παίζω μπούγκι με το αριστερό μου χέρι και αυτό ενέπνευσε τη Mariah να καταλήξει στη μελωδία και να τραγουδήσει “I don’t want a lot for Christmas…”. Και μετά αρχίσαμε να τραγουδάμε και να παίζουμε στο πιάνο.

Αυτό πήγε πολύ γρήγορα. Ήταν ένα τραγούδι πιο εύκολο να γραφτεί από μερικά από τα άλλα. Ήταν κυρίως φόρμουλα, όχι πολλές αλλαγές συγχορδίας. Προσπάθησα να το κάνω λίγο πιο μοναδικό, βάζοντας μερικές ιδιαίτερες συγχορδίες που πραγματικά δεν ακούς πολύ, κάτι που το έκανε μοναδικό και ξεχωριστό.

Ύστερα απλά περιμέναμε μέχρι να ξεκινήσουν οι συνεδρίες, που ήταν το καλοκαίρι του ’94 όπου μαζευτήκαμε στη Νέα Υόρκη και ξεκινήσαμε να ηχογραφούμε.

Τότε ήταν που την ακούσαμε για πρώτη φορά στο μικρόφωνο να τραγουδάει και τα υπόλοιπα είναι ιστορία».

Στο παρακάτω mini-documentary μπορείτε να δείτε τη Mariah Carey και τον παραγωγό Randy Jackson να μοιράζονται την ιστορία τους για το παγκόσμιο φαινόμενο ''All I Want For Christmas Is You''.