ΝΕΑ

Πώς μπορεί να νιώθει ένα άτομο που του έχουν χακάρει τον λογαριασμό και το εκβιάζουν με γυμνές φωτογραφίες του;

Είναι απολύτως φυσιολογικό ο κόσμος στα chat room να μιλάει για την προσωπική του ζωή με παντελώς άγνωστους. Διατηρώντας την ανωνυμία τους, πολλά μέλη νιώθουν άνετα να συζητήσουν τις σεξουαλικές τους συναντήσεις και να ανταλλάξουν γυμνές φωτογραφίες. Αλλά η ανωνυμία επίσης επιτρέπει στους hacker να εισβάλουν σε chat room, με ψεύτικες ταυτότητες και να χρησιμοποιήσουν ό,τι ενοχοποιητικά στοιχεία βρουν για να εκβιάσουν τους χρήστες.

Πέρσι τον Νοέμβριο, ο Cho Ju-bin, από τη Νότια Κορέα, βρέθηκε ένοχος από δικαστήριο της Σεούλ ως επικεφαλής μιας ομάδας που εκβίαζε κορίτσια να μοιραστούν σεξουαλικά βίντεο τα οποία αργότερα ανέβαιναν σε pay-to-view chat room.

Σε μια παρόμοια περίπτωση, ένα μυστικό chat room που έφερε τον τίτλο Bois Locker Room βγήκε στη δημοσιότητα από μια συμμετέχουσα τον Μάιο του 2020. Πολλά μέλη της ομάδας, που ήταν κυρίως ανήλικοι, συζητούσαν τρόπους να επιτεθούν σε συμμαθήτριές τους.

Όπως δήλωσε πρόσφατα η υπηρεσία επιτήρησης διαφθοράς Transparency International, «στοιχεία δείχνουν ότι ο σεξουαλικός εκβιασμός στοχεύει τις γυναίκες».

Για να καταλάβουμε πώς είναι αυτη η εμπειρία σε προσωπικό επίπεδο, μιλήσαμε με μια 18χρονη από την Ινδία.

Η Ayesha* ήταν social media influencer μέχρι να διαρρεύσουν οι προσωπικές της συζητήσεις στο darknet τον Νοέμβριο του 2020. Εδώ εξηγεί τις παγίδες του να κάνεις φίλους σε chat room και να μη δίνεις σημασία στην πολιτική ασφαλείας.

Ως έφηβη, ήταν όλα όσα ήθελα: είχα πάνω από 72.000 followers στο Instagram, 39.000 στο Snapachat και ανήκα σε εκατοντάδες chat group, μιλούσα για το πώς να γίνεις social media influencer και αναρωτιόμουν αν το iPhone 12 είχε αρκετό χώρο για το περιεχόμενο που δημιουργούσα. Αλλά αυτό ίσχυε μέχρι τον Νοέμβρη. Πλέον δεν χρησιμοποιώ τα social media, ακόμη και το κινητό μου. Επίσης σταμάτησα να χρησιμοποιώ την Alexa, επειδή νιώθω διαρκώς ότι κάποιος με παρακολουθεί.

Όλα άρχισαν το πρωί της 2ας Νοεμβρίου, έξι μέρες πριν τα δέκατα όγδοα γενέθλιά μου. Ξύπνησα και σκεφτόμουν τι σήμαινε που θα έκλεινα τα 18. «Θα ήμουν ελεύθερη -νομικά- να παίρνω αποφάσεις, να βγαίνω έξω, να βγάλω δίπλωμα».

Μισοκοιμισμένη κοίταξα το κινητό μου. Υπήρχαν τρία σβησμένα μηνύματα WhatsApp από άγνωστο αριθμό ανάμεσα σε άλλες ειδοποιήσεις. Κοιμήθηκα ξανά. Λίγα λεπτά αργότερα, έλαβα μια κλήση από τον ίδιο άγνωστο αριθμό.

«Γεια σου, Ayesha. Πώς πάει η εβδομάδα των γενεθλίων; Τι σχέδια έχεις γι’ αυτή την ξεχωριστή μέρα; Σου έχω μια μεγάλη έκπληξη. Είσαι έτοιμη;», είπε και το έκλεισε.

Σάστισα, αλλά υπέθεσα ότι ήταν κάποιος follower.

Διαβάστε περισσότερα στο VICE