ΝΕΑ

Ιστορίες Τραγουδιών: Το νόημα πίσω από το κλασικό ''Beat It'' (1983)

Αν και η λέξη "beat" μπορεί να υποδηλώνει μια πράξη βίας, το νόημα πίσω από το τραγούδι, που γράφτηκε εξ ολοκλήρου από τον Michael Jackson και συμπαραγωγή με τον Quincy Jones, επικεντρώνεται στην πραγματικότητα στην αποφυγή της βίας με κάθε κόστος και στην απομάκρυνση του εαυτού του από έναν καυγά.

Λέγεται από την οπτική γωνία ενός άνδρα που βρίσκεται συχνά σε καταστάσεις όπου είτε είναι νικητής είτε ηττημένος. Στους πρώτους στίχους, ο Michael Jackson λέει σε έναν νεαρό άνδρα, ο οποίος έχει ενταχθεί σε μια συμμορία και εξακολουθεί να προσπαθεί να αποδείξει τον εαυτό του, να μείνει μακριά.

‘’You better run, you better do what you can

Don’t wanna see no blood, don’t be a macho man

You wanna be tough, better do what you can

So beat it, but you wanna be bad’’

Καθώς το τραγούδι εξελίσσεται, είναι μια μάχη του καλού εναντίον του κακού, δείχνοντας την πίεση που αντιμετωπίζουν πολλοί άνδρες για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους (και να πολεμήσουν) ή να θεωρηθούν αδύναμοι και πώς αυτό μπορεί να συνεχίσει έναν φαύλο κύκλο βίας.

‘’You have to show them that you’re really not scared

You’re playin’ with your life, this ain’t no truth or dare’’

Κανείς δεν θέλει να θεωρείται «χαμένος», αλλά η ειρηνική αντιμετώπιση μιας κατάστασης είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθηθεί. Στο βίντεο, σε σκηνοθεσία Bob Giraldi και χορογραφία Michael Peters, ο οποίος επίσης παίζει μαζί με τον Vincent Paterson (αρχηγοί συμμοριών), οι χορευτές βγάζουν τα μαχαίρια. Στο τέλος η μάχη μεταξύ των συμμοριών καταλήγει σε ανακωχή ... και χορεύουν μαζί με τον Michael Jackson.

Το βίντεο δείχνει πώς η μουσική και η τέχνη μπορούν να βοηθήσουν στον τερματισμό της βίας.

Το "Beat It" έφτασε το Νο. 1 στο Billboard Hot 100 και κέρδισε τα βραβεία Grammy για την ηχογράφηση της χρονιάς και την καλύτερη ανδρική ροκ φωνητική ερμηνεία το 1984, μαζί με δύο American Music Awards.

Το τραγούδι βοήθησε τον Michael Jackson να γίνει το αστέρι της ποπ και έκανε το Thriller ένα από τα άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών.

Με πληροφορίες απο το americansongwrier.com