ΝΕΑ

Bruce Springsteen: Το «Αφεντικό» κλείνει τα 73!

Χρόνια Πολλά Bruce Springsteen!

Από τη Ρίτα Τριανταφύλλου

Τον λένε Bruce, όμως οι φίλοι τον φωνάζουν «Αφεντικό». Γεννήθηκε το 1949 στο New Jersey και μετρά πάνω από 5 δεκαετίες επιτυχημένης πορείας. Οι πωλήσεις των δίσκων του έχουν ξεπεράσει τα 135.000.000 και συγκαταλέγεται στους «Best-selling artists of All-Time». Παίζει ροκ, μελωδικό rock, folk και americana και οι στίχοι του αφορούν κυρίως τα προβλήματα της καθημερινής ζωής. Ο λόγος για τον Αμερικανό μουσικό και τραγουδιστή, Bruce Springsteen, που σήμερα έχει τα γενέθλιά του.

Το πλήρες όνομά του είναι Bruce Frederick Joseph Springsteen και είναι ο αρχετυπικός rocker της δεκαετίας του '70. Από το πρώτο του κιόλας album “Greetings from Asbury Park, NJ” έλαβε πολλές θετικές κριτικές, ενώ το ευρύτερο κοινό άρχισε να τον γνωρίζει σταδιακά, στα μέσα της δεκαετίας του '70, όταν κυκλοφόρησε τον δίσκο του “Born to Run”. Το 1977 επέστρεψε στο στούντιο, ύστερα από διετή νομική διαμάχη με τον πρώην μάνατζέρ του Μάικ Άπελ και ηχογράφησε το album “Darkness on the Edge of Town” (1978), που ήταν πιο σκοτεινό και πιο σκληρό από το προηγούμενο.

Δύο χρόνια αργότερα, ήρθε η κυκλοφορία του διπλού album “The River” με την πρώτη του μεγάλη διεθνή επιτυχία, το τραγούδι “Hungry Heart”.

Το 1984, η κυκλοφορία του “Born in the USA”, τον εκτόξευσε εμπορικά και τον έκανε γνωστό σε ακροατήρια, που μέχρι τότε τον αγνοούσαν ή είχαν ακούσει λίγα γι' αυτόν. Μάλιστα, το album πούλησε πάνω από 15 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στις ΗΠΑ.

Μετά την τεράστια επιτυχία του “Born in the USA”, ο Bruce Springsteen κυκλοφόρησε ένα πιο προσωπικό album, με τίτλο “Tunnel of Love”, το οποίο περιελάμβανε τραγούδια για χαμένες αγάπες.

Ακολούθησαν πολλά επιτυχημένα albums, όπως το “The Ghost of Tom Joad” (1995), το “The Rising” (2002), το “Devils & Dust” (2005), το “We Overcome: The Seeger Sessions” (2006), το “Magic” (2007) κ.α.

Το 2016, κυκλοφόρησε τα απομνημονεύματά του με τίτλο «Born to Run» και τον επόμενο χρόνο ξεκίνησε μια σειρά εμφανίσεων στο Broadway (Springsteen on Broadway), όπου τραγουδούσε και διηγούταν ιστορίες από τη γεμάτη εμπειρίες ζωή του. Η παράστασή του τιμήθηκε με το θεατρικό βραβείο “Tony” το 2018, μαγνητοσκοπήθηκε και προβάλλεται από το Netflix, ενώ η μουσική της κυκλοφόρησε σε album.

Ο Bruce Springsteen έχει κερδίσει πολλά βραβεία για το έργο του, μεταξύ των οποίων 20 Grammy και 1 Όσκαρ. Το 1999 εισήχθη στο “Rock & Roll Hall of Fame” και το 2016 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, του απένειμε το «Μετάλλιο της Ελευθερίας», την ανώτατη τιμητική διάκριση για έναν Αμερικανό πολίτη.

Σήμερα, ο ταλαντούχος καλλιτέχνης γίνεται 73 ετών και αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας τα 5 αγαπημένα μας τραγούδια του.

Dancing In The Dark

Born In The U.S.A.

Human Touch

Glory Days

I'm On Fire