ΝΕΑ

Roger Waters: Ο Βρετανός θρύλος της ροκ κλείνει τα 81!

Χρόνια Πολλά Roger Waters!

Τον γνωρίσαμε ως μπασίστα των “Pink Floyd” και στη συνέχεια ως στιχουργό και τραγουδιστή του συγκροτήματος μετά την αποχώρηση του Syd Barrett το 1968.

Ο Roger Waters γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου το 1943 στο Great Bookham του Surrey της Αγγλίας. Όταν ήταν ακόμη 5 μηνών, άλλαξε περιβάλλον και μετακόμισε με τη μητέρα του και τον αδερφό του στο Cambridge, εξαιτίας του θανάτου του πατέρα του κατά τη διάρκεια της μάχης του Anzio, μια μάχη της ιταλικής εκστρατείας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Σε ηλικία 15 ετών, ο Waters «σνόμπαρε» το περιβάλλον του σχολείου γιατί το θεωρούσε καταπιεστικό. «Μισούσα κάθε δευτερόλεπτο, εκτός από τα παιχνίδια. Το καθεστώς στο σχολείο ήταν πολύ καταπιεστικό... τα ίδια παιδιά που είναι επιρρεπή στον εκφοβισμό από άλλα παιδιά, είναι επίσης ευάλωτα στον εκφοβισμό από τους δασκάλους» είχε αναφέρει.

Μετά το σχολείο, στο οποίο γνωρίστηκε με τους μελλοντικούς Floyd, Syd Barrett και David Gilmour, εγγράφηκε στη σχολή αρχιτεκτονικής “Regent Street Polytechnic”, όπου γνώρισε τον Nick Mason και τον Richard Wright. Όλοι μαζί δημιούργησαν το μουσικό συγκρότημα “Pink Floyd”, το οποίο έγραψε ιστορία στο χώρο της ροκ μουσικής και ξεχώρισε τόσο για τις πρωτοποριακές ενορχηστρώσεις του όσο και για τους ιδιαίτερα ποιητικούς και συγκινησιακά φορτισμένους στίχους του. Οι Pink Floyd γνώρισαν τεράστια επιτυχία και πούλησαν πάνω από 300 εκατομμύρια albums παγκοσμίως.

Το 1985, όταν άρχισαν να προκύπτουν τριβές μεταξύ των μελών του συγκροτήματος, o Roger Waters αποφάσισε να αποχωρήσει και να ξεκινήσει τη σόλο καριέρα του. «Βρισκόμουν σε ένα πολύ τοξικό περιβάλλον ανάμεσα σε κάποιους ανθρώπους. Ο David (Gilmour) και ο Rick (Wright) κυρίως προσπαθούσαν πάντα να μου ρίξουν το ηθικό. Πάντα προσπαθούσαν να με ρίξουν» είχε πει παλαιότερα σε συνέντευξή του στον Marc Maron.

Τα επόμενα χρόνια, ο frontman των Pink Floyd ηχογράφησε αρκετά προσωπικά albums και παρέμεινε ενεργά στη μουσική βιομηχανία.

Λίγους μήνες μετά την κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, ο ταλαντούχος μουσικός διοργάνωσε μια από τις μεγαλύτερες ροκ συναυλίες στην ιστορία όχι μόνο γιατί έσπευσαν να παραστούν 200.000 θεατές και να παρακολουθήσουν σχεδόν ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές, αλλά κι επειδή ένωσαν τις φωνές τους σπουδαία ονόματα της μουσικής βιομηχανίας, όπως αυτά των Joni Mitchell, Van Morrison, Cyndi Lauper, Bryan Adams, Scorpions και Sinead O’Connor.

Σήμερα, ο Roger Waters γίνεται 79 ετών και αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας τα 5 αγαπημένα μας τραγούδια του.

Comfortably Numb

Shine On You Crazy Diamond

Money

Hey You

Welcome To The Machine