ΝΕΑ

Χρόνια Πολλά Meryl Streep! Θυμόμαστε τις ταινίες που της χάρισαν βραβείο Όσκαρ!

Η Mamma Mia, Meryl Streep είναι μια από τις πιο σπουδαίες Αμερικανίδες ηθοποιούς του σήμερα, γνωστή για το διακριτικά εκφραστικό πρόσωπό της και τις μοναδικές ερμηνείες της. Γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου του 1949 και μεγάλωσε στο Μπέρναρντσβιλ. Η υποκριτική ήρθε στη ζωή της στο γυμνάσιο. Το 1971 αποφοίτησε από το Vassar College της Νέας Υόρκης, με πτυχίο στο θέατρο και την ενδυματολογία, ενώ το 1975 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό της στις καλές τέχνες.

Όταν τελείωσε το κολλέγιο, επιθυμούσε να συνεχίσει τις σπουδές της στη Νομική Σχόλη. Την ημέρα της συνέντευξης, όμως, δεν άκουσε το ξυπνητήρι, γεγονός που το θεώρησε ως σημάδι για να ασχοληθεί με κάτι διαφορετικό. Το κινηματογραφικό ντεμπούτο της το έκανε το 1977, με τη συμμετοχή της στην ταινία «Julia» στο πλευρό της Jane Fonda, μια εμπειρία που δεν της άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις. Παρ όλα αυτά, η Meryl Streep έχει χαράξει μία λαμπρή πορεία στον διεθνή καλλιτεχνικό χώρο για τις ερμηνείες της σε αξιόλογες παραγωγές, όπως «Ο Ελαφοκυνηγός», «Κράμερ εναντίον Κράμερ», «Mamma Mia», «Η Σιδηρά Κυρία», «Ο Διάβολος φορούσε Prada» και πολλές άλλες.

Η διάσημη ηθοποιός αποτελεί φαινόμενο, αφού έχει κατακτήσει επάξια την πρωτιά στις υποψηφιότητες για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα. Συγκεκριμένα, έχει υπάρξει 21 φορές υποψήφια για το βραβείο των Όσκαρ, αποσπώντας το τρεις φορές. Επιπλέον, έχει κερδίσει οκτώ φορές τη Χρυσή Σφαίρα, από τις 32 που έχει βρεθεί υποψήφια. Οι επιτυχίες της, βέβαια, δεν τελειώνουν εδώ. Έχει βραβευθεί με δύο BAFTA, δύο βραβεία EMMY, δύο βραβεία Σωματείου Ηθοποιών, ένα βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Καννών και το βραβείο της Χρυσής Άρκτου το 2012.

Κράμερ εναντίον Κράμερ

Το πρώτο της βραβείο Όσκαρ, το κέρδισε το 1979, για την ερμηνεία της στην ταινία «Κράμερ εναντίον Κράμερ», στην οποία έγραψε η ίδια τους διαλόγους σε δύο από τις σκηνές. Τη βραδιά της απονομής, μάλιστα, η Meryl Streep ξέχασε το χρυσό αγαλματάκι στο μπάνιο, όμως, για καλή της τύχη το βρήκε κάποιος και της το επέστρεψε

Η εκλογή της Σόφι

Η δεύτερη φορά, που κέρδισε βραβείο Όσκαρ η διάσημη ηθοποιός, ήταν το 1982, στη δραματική ταινία «Η εκλογή της Σόφι», σε σκηνοθεσία του Άλαν Τζέι Πακούλα. Η ταινία αφηγείται τη ζωή μιας Πολωνέζας, που κατάφερε να γλιτώσει από το στρατόπεδο του Άουσβιτς και προσπαθεί να φτιάξει ξανά τη ζωή της.

Η Σιδηρά Κυρία

Το 2011, η Meryl Streep, στην ταινία «Η Σιδηρά Κυρία» σε σκηνοθεσία της Φιλίντα Λόιντ, υποδύεται τη Μάργκαρετ Θάτσερ, την πρώην πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία αναπολεί τα γεγονότα που τη στιγμάτισαν, καθώς και την επιρροή που είχε η καριέρα της στην προσωπική της ζωή. Η Meryl Streep, για ακόμη μία φορά γοήτευσε με την ερμηνεία της και κέρδισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου.