ΝΕΑ

Οι Ουκρανοί καλλιτέχνες μιλούν για την Ρωσική Κρίση- «Τώρα είναι η ώρα να πιέσουμε για αλλαγή»

Καλλιτέχνες από την Ουκρανία μίλησαν για τη συνεχόμενη σύγκρουση με τη Ρωσία και τι μπορεί να κάνει ο υπόλοιπος κόσμος για να βοηθήσει.

Η Ουκρανία διέκοψε επίσημα τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία και κήρυξε στρατιωτικό νόμο, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε επίθεση στο γειτονικό έθνος την Πέμπτη. Στο διάστημα από την έναρξη της εισβολής, 198 Ουκρανοί – μεταξύ των οποίων τρία παιδιά – έχουν σκοτωθεί τη στιγμή της σύνταξης, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Βίκτορ Λιάσκο. Άλλοι 1.115 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, μεταξύ των οποίων 33 παιδιά (μέσω του Al Jazeera). Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν δώσει στοιχεία για τα θύματα των δυνάμεών τους.

Μιλώντας απευθείας από το Λονδίνο, όπου ζουν για εννέα χρόνια, το electro-pop δίδυμο Bloom Twins περιέγραψε την κατάσταση ως «τρομακτική».

«Μας έχει επηρεάσει πραγματικά», είπε η τραγουδίστρια Anna Kuprienko. «Μιλάμε με την οικογένειά μας, έχουμε πολλούς φίλους και τον δεύτερο διευθυντή μας που μένει εκεί. Επισκεπτόμαστε στην Ουκρανία αρκετά. Ήμασταν εκεί μόλις πριν από δύο μήνες. Ήμασταν αισιόδοξοι ότι αυτή η κατάσταση με τη Ρωσία δεν θα πήγαινε εκεί που έχει πάει και ότι θα επιλυόταν.

«Μίλησα κυριολεκτικά με τον μπαμπά μου και τον μάνατζέρ μας έξι ώρες πριν συμβούν όλα. Τους τηλεφώνησα και κανείς δεν πίστευε ότι θα συνέβαινε αυτό, τότε ξυπνήσαμε όλοι με αυτά τα τρελά νέα. Τότε όλοι ήταν σε κατάσταση σοκ και πανικού και έγινε αδύνατο να φύγουν».

Χαιρετίζοντας την «απίστευτη και μοναδική κουλτούρα» της Ουκρανίας με «ενδιαφέροντες καλλιτέχνες και εικονίδια της μόδας», το δίδυμο των δίδυμων αδελφών (που μεγάλωσαν σε ένα προάστιο του Κιέβου) εξήγησε πώς η εθνικότητά τους πέρασε από όλα όσα κάνουν – και ότι τίποτα δεν θα σβήσει ποτέ την ταυτότητα του λαού τους.

«Είμαστε πάντα πιστοί στις ρίζες μας», είπε η Sonia Kuprienko στο ΝΜΕ. "Δεν θα ξεχνούσαμε ποτέ το παρελθόν μας. Ακόμα και τώρα, έχοντας ζήσει εδώ για σχεδόν 10 χρόνια, οι άνθρωποι μας λένε ότι οι μελωδίες μας είναι πολύ ουκρανικές και σλαβικές".

Και πρόσθεσε: "Η Ουκρανία δεν μπορεί να διαγραφεί. Δεν μπορεί. Θα μείνει πάντα μαζί μας, ό,τι κι αν γίνει. Είναι στις καρδιές μας."

Σχετικά με τον αριθμό των νεκρών και την απειλή του τι διακυβεύεται στη χώρα καταγωγής τους, η Άννα είπε ότι ο χρόνος ήταν ουσιαστικός για άμεση δράση. «Πριν από λίγες μέρες ένιωθα σαν ένα ασφαλές μέρος», εξήγησε. «Οι άνθρωποι πήγαιναν σε εστιατόρια, οι άνθρωποι πήγαιναν στη δουλειά – μετά μέσα σε λίγες ώρες το όλο πράγμα άλλαξε. Κοιτάτε τον Τύπο και τις εικόνες ανδρών που πυροβολούν στους δρόμους του Κιέβου, και δεν υπάρχουν άνθρωποι και κατεδαφίζεται σε λίγες μόνο μέρες. Είναι πιθανό ότι όλα θα μπορούσαν να καταστραφούν σε μια νύχτα. Είναι κάτι τρομακτικό».

Συνέχισε: "Ελπίζω για ειρήνη για όλους και για όλους να έχουμε ένα κομμάτι από την αγάπη του άλλου. Για τους ανθρώπους που αγαπώ, θέλω απλώς να είναι ασφαλείς και να φύγουν από εκεί. Είναι αδύνατο να μπείτε στο αυτοκίνητο από το σπίτι σας και να οδηγήσετε 20 χλμ."

«Η άμεση ελπίδα μου είναι να είναι ασφαλείς και η μελλοντική μου ελπίδα είναι να μην κατεδαφιστεί η Ουκρανία και οι άνθρωποι να κάνουν κάτι για να σταματήσει αυτό. Είναι γελοίο. Πώς συμβαίνει αυτό το 2022; Αυτό δεν πρέπει να είναι δυνατό».

Με πληροφορίες από το nme