ΝΕΑ

Πρίγκιπας Harry: Σε νομικές διαμάχες για την προστασία του στο Ηνωμένο Βασίλειο

Από την Εριφύλλη Ράφτη

Ο πρίγκιπας Harry, ζητά τη δικαστική αναθεώρηση της άρνησης του Υπουργείου Εσωτερικών να του επιτρέψει να πληρώσει προσωπικά για την αστυνομική προστασία όταν βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Δούκας του Σάσεξ με έδρα τις ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η ιδιωτική ομάδα ασφαλείας του δεν έχει επαρκή δικαιοδοσία στο εξωτερικό, αφού έχασε την αστυνομική του ασφάλεια που χρηματοδοτούνταν από τους φορολογούμενους όταν αποχώρησε από τα βασιλικά του καθήκοντα το 2020.

Ο πρίγκιπας λέει ότι θέλει να επισκεφτεί την πατρίδα του με την οικογένειά του, αλλά πρέπει να «διασφαλίσει» την ασφάλειά τους. Η αίτηση για δικαστικό έλεγχο - προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της απόφασης ενός δημόσιου φορέα ή κυβερνητικού τμήματος ακολουθεί ένα περιστατικό που συνέβη στο Λονδίνο τον Ιούλιο του 2021 όταν το αυτοκίνητο του δούκα κυνηγήθηκε από φωτογράφους καθώς έφευγε από μια φιλανθρωπική εκδήλωση.

Ο πρίγκιπας Harry, θέλει να χρηματοδοτήσει προσωπικά την αστυνομική προστασία, όχι για να επιβάλει στον φορολογούμενο. Ο δούκας, ο οποίος εδρεύει τώρα στην Καλιφόρνια, υποστηρίζει ότι η ιδιωτική του ομάδα ασφαλείας δεν μπορεί να επαναλάβει το έργο της αστυνομικής προστασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την πρόσβασή τους στις τοπικές πληροφορίες και τη νομική δικαιοδοσία. Ο νόμιμος εκπρόσωπός του είπε ότι προσφέρθηκε να πληρώσει το κόστος της αστυνομικής προστασίας τον Ιανουάριο του 2020 στο Sandringham, όταν γίνονταν συνομιλίες με τη βασίλισσα για τον μελλοντικό ρόλο των Sussexes. Αλλά η προσφορά απορρίφθηκε.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι πάντα το σπίτι του πρίγκιπα Harry και μια χώρα στην οποία θέλει η γυναίκα και τα παιδιά του να είναι ασφαλή. Η έλλειψη αστυνομικής προστασίας αποτελεί πολύ μεγάλο προσωπικό κίνδυνο», ανέφερε η δήλωση.

Με πληροφορίες από το bbc.com