ΝΕΑ

Σαν σήμερα το Bohemian Rhapsody των Queen έγραψε ιστορία!

Από την Εριφύλλη Ράφτη

Το Bohemian Rhapsody είναι ένα από τα τραγούδια που μόλις ακούσεις ένα στίχο ξέρεις αμέσως την συνέχεια. Ένα τραγούδι ύμνος για όλους τους θαυμαστές του συγκροτήματος και όχι μόνο. Στιχουργός του φυσικά δεν είναι άλλος από τον Freddie Mercury, ο οποίος φρόντισε από την αρχή ώστε το τραγούδι να βγεί ακριβώς όπως το φαντάστηκε.

Οι Queen ξεκίνησαν τις πρόβες του τραγουδιού στα μέσα του 1975, στο Ridge Farm Studio. Μετά από 3 βδομάδες σκληρής δουλειάς, το συγκρότημα ήταν έτοιμο για την ηχογράφηση.

Το τραγούδι ξεκινάει με a cappella και πολύ γρήγορα περνάει στη glam-metal rock και στην όπερα. Το Bohemian Phapsody συνδυάζει πολλά είδη μουσικής, ώστε να τραβήξει το ενδιαφέρον όλων των ακροατών ασχέτως με την προτίμηση που έχει ο καθένας.

Είναι ένα τραγούδι με διάρκεια 5:55 λεπτών. Χρειάστηκε να ηχογραφήσουν 160 διαφορετικά φωνητικά για το τελικό αποτέλεσμα ενώ το κομμάτι της Όπερας πήρε μια βδομάδα για να τελειοποιηθεί. Όλα τα μέλη των Queen τραγουδήσαν ένα μικρό κομμάτι στο τραγούδι εκτός του John Deacon, ο οποιός ήταν ο μπασίστας και δεν τραγούδησε ποτέ.

Το Bohemian Rhapsody στις 31 Οκτωβρίου του 1975 κυκλοφόρησε από το άλμπουμ «A Night At The Opera», και το ταξίδι της επιτυχίας του ξεκίνησε. Όταν κυκλοφόρησε ως Single έκανε τεράστια επιτυχία στις πωλήσεις καθώς μέχρι τον Ιανουάριο του 1976 πουλήθηκαν πάνω από 1.000.000 αντίγραφα.

Το Bohemian Rhapsody στις 9 Ιανουρίου του 1976 έγινε το πρώτο τραγούδι που κατάφερε να παραμείνει στην κορυφή των Βρετανικών charts για 9 ολόκληρε εβδομάδες. Το τραγούδι, θεωρείται ακόμα και σήμερα ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια των Queen ενω βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία όλων των εποχών. Το περιοδικό Rolling Stone είχε δηλώσει σχετικά με το τραγούδι: «Η επιρροή του δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί, αφού "εφηύρε το video clip", επτά χρόνια πριν από την έναρξη του MTV».

Το 1991, έφτασε ξανά στην κορυφή των βρετανικών charts, παραμένοντας εκεί για πέντε εβδομάδες κι έγινε το τρίτο πιο επιτυχημένο single σε πωλήσεις στη Μεγάλη Βρετανία.Το 2004 μπήκε και στο Grammy Hall Fame.

Τον Δεκέμβριο του 2018 έγινε και επισήμως το δημοφιλέστερο τραγούδι του 20ου αιώνα στο διαδίκτυο. Την ίδια χρονιά που κυκλοφόρησε η ταινία “Bohemian Rhapsody” με πρωταγωνιστή τον Rami Malek στον ρόλο του Freddie Mercury. Το 2019 πέρασε τις 1 δισεκατομμύριο προβολές στο Youtube.