ΝΕΑ

Χρόνια Πολλά Woody Allen! Οι πέντε πιο επιτυχημένες ταινίες του

Από την Γεωργία Θεοδωρίδου

Με αφορμή σήμερα τα 86α γενέθλια του Αμερικανού σκηνοθέτη, σεναριογράφου, κωμικού, συγγραφέα, αλλά και μουσικού Woody Allen, ας θυμηθούμε τις πέντε πιο επιτυχημένες ταινίες του.

1. Crimes and Misdemeanors (1989)

Την δραματική κομεντί του 1989 υπογράφει σε σενάριο, σκηνοθεσία αλλά και πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Woody Allen μαζί με τους Martin Landau , Mia Farrow , Anjelica Huston , Jerry Orbach , Alan Alda , Sam Waterston και Joanna Gleason. Μία ταινία που αν και ήταν μια αποτυχία στο box office, γνώρισε την αποδοχή των κριτικών, λαμβάνοντας τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ: Γούντι Άλεν, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Πρωτότυπου Σεναρίου και Μάρτιν Λαντάου, Α' Ανδρικού Ρόλου . Σε αρκετές δημοσιεύσεις, το Crimes and Misdemeanors έχει καταταχθεί ως μία από τις καλύτερες ταινίες του Άλεν.

Υπόθεση: Δυο ιστορίες ξετυλίγονται παράλληλα. Η μια είναι αυτή ενός γιατρού που προσπαθεί να αποτρέψει την ερωμένη του, από το να αποκαλύψει τη σχέση τους στη σύζυγό του και η δεύτερη ιστορία, αφηγείται τον έρωτα ενός κινηματογραφιστή ντοκιμαντέρ, για μια επιτυχημένη γυναίκα της τηλεόρασης.

Το ήξερες ότι… Ο Λέστερ βασίζεται στον Λάρι Γκέλμπαρτ, με τον οποίο δούλεψαν και ο Γούντι Άλεν με τον Άλαν Άλντα και φέρεται να τον αντιπαθούσαν λόγω των δεσποτικών του τρόπων. Τα διάφορα σχόλια του Λέστερ, όπως "Η κωμωδία είναι τραγωδία συν χρόνο" και "Αν λυγίσει, είναι αστείο, αν σπάσει, δεν είναι" ήταν πραγματικά αποσπάσματα του Γκέλμπαρτ. Παρά τη φημισμένη απέχθεια για τον Γκέλμπαρτ, ο Άλεν τον αποκάλεσε «τον καλύτερο συγγραφέα κωμωδίας που γνώρισα ποτέ και έναν από τους καλύτερους» σε μια δήλωση λίγο μετά τον θάνατο του Γκέλμπαρτ, ενώ η Άλντα είπε στη νεκρολογία των Los Angeles Times, «Η ιδιοφυΐα του Λάρι για Το γράψιμο άλλαξε τη ζωή μου γιατί άρχισα να λέω τις γραμμές του - οι γραμμές που ήταν τόσο καλές που θα είναι μαζί μας για πολύ, πολύ καιρό· αλλά η άλλη ιδιοφυΐα του - το τεράστιο ταλέντο του να είναι καλή παρέα - είναι ένα φως που έχει σβήσει και καθόμαστε όλοι εδώ στο σκοτάδι».

2. Manhattan (1979)

Το Manhattan κυκλοφόρησε το 1979 μια αμερικανική ρομαντική κωμωδία, αλλά και συγχρόνως μια δραματική ταινία, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Γούντι Άλεν και παραγωγή του Τσαρλς Χ. Τζόφ . Ο Woody Allen συμπρωταγωνιστεί με την Mariel Hemingway, τον Michael Murphy, την Diane Keaton, την Μέριλ Στριπ και την Αν Μπερν. Το Manhattan ήταν η πρώτη ταινία του Allen γυρίστηκε σε μαύρο και άσπρο, καθώς επίσης περιλαμβάνει μουσική του George Gershwin , συμπεριλαμβανομένου του Rhapsody in Blue, που ενέπνευσε την ταινία. Ο Woody Allen περιέγραψε την ταινία ως συνδυασμό της Άννι Χολ και των εσωτερικών χώρων. Η ταινία απέσπασε την αποδοχή των κριτικών και ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για την Hemingway και το καλύτερο σενάριο, το σενάριο, που γράφτηκε απευθείας για την οθόνη για τους Άλεν και Μπρίκμαν. Οι εισπράξεις του από τα εισιτήρια της Βόρειας Αμερικής ύψους 39,9 εκατομμυρίων δολαρίων το έκαναν τη δεύτερη μεγαλύτερη επιτυχία του Allen στο box office.

Υπόθεση: Η ζωή ενός χωρισμένου τηλεοπτικού συγγραφέα που βγαίνει με μια έφηβη περιπλέκεται ακόμα περισσότερο όταν ερωτεύεται την ερωμένη του καλύτερου φίλου του.

Το ήξερες ότι… Είναι μία από τις ελάχιστες ταινίες του Γούντι Άλεν που δεν έχουν παραδοσιακούς τίτλους έναρξης, εκτός από τον προφυλακτήρα της εταιρείας παραγωγής (United Artists), και ο τίτλος της ταινίας MANHATTAN φαίνεται ως μια μακριά κατακόρυφη φωτεινή ταμπέλα νέον που αναβοσβήνει, που βρίσκεται στο πλάι ενός κτηρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, και εμφανίζεται για λιγότερο από επτά δευτερόλεπτα, λίγο πριν ο Γούντι Άλεν αφηγηθεί την πρώτη του γραμμή.

3. Annie Hall (Νευρικός Εραστής, 1977)

Η ταινία Annie Hall είναι μια αισθηματική κωμωδία του 1977, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Woody Allen. Επίσης, το σενάριο της ταινίας γράφτηκε σε συνεργασία με τον Μάρσαλ Μπρίκμαν. Ο Woody Allen πρωταγωνιστεί στο πλάϊ της Ντάιαν Κίτον. Η ταινία έλαβε πέντε υποψηφιότητες για όσκαρ, Καλύτερης Ταινίας και βραβεύτηκε τελικά με 4 βραβεία. Ο Γούντι Άλεν βραβεύτηκε με Όσκαρ Σκηνοθεσίας και με Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου. Η Ντάιαν Κίτον βραβεύτηκε επίσης με Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου. Η ηθοποιός κέρδισε επίσης τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ.

Υπόθεση: Ο Alvy Singer, ένας χωρισμένος Εβραίος κωμικός, σκέφτεται τη σχέση του με την πρώην ερωμένη Annie Hall, μια επίδοξη τραγουδίστρια σε νυχτερινά κέντρα, η οποία έληξε απότομα όπως και οι προηγούμενοι γάμοι του.

Το ήξερες ότι… Ο περαστικός που αναφέρεται ο Alvy, ως ο «νικητής του διαγωνισμού μοιάζει με τον Τρούμαν Καπότε» είναι πράγματι ο Τρούμαν Καπότε.

4. Hannah and her sisters (1986)

Η Hannah and Her Sisters είναι μια αμερικανική κωμωδία-δραματική ταινία του1986. Η ταινία γράφτηκε και σκηνοθέτησε ο Γούντι Άλεν , ο οποίος πρωταγωνιστεί μαζί με τη Μία Φάροου ως Χάνα, τον Μάικλ Κέιν ως τον σύζυγό της και τις Μπάρμπαρα Χέρσι και Νταϊάν Γουίεστ ως αδερφές της.

Η Hannah and Her Sisters ήταν, για μεγάλο χρονικό διάστημα, η μεγαλύτερη επιτυχία του Allen στο box, με ακαθάριστο ποσό 40 εκατομμυρίων δολαρίων στη Βόρεια Αμερική. Η ταινία κέρδισε Οσκαρ για Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου , Καλύτερου Ηθοποιού και Καλύτερου Β 'Γυναικείου Ρόλου. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα του Άλεν, με τους κριτικούς να συνεχίζουν να επαινούν τη γραφή και το καστ του συνόλου.

Υπόθεση: Πικρή κωμωδία ηθών, που πραγματεύεται την ιστορία της Χάνα. Ο σύζυγος της Χάνα συνάπτει ερωτεύεται την αδερφή της Λι, ενώ παράλληλα, αναζωπυρώνεται και η σχέση του πρώην συζύγου της με την αδερφή της Χόλι.

**Το ήξερες ότι…**Πολλές από τις σκηνές της Hannah γυρίστηκαν στο διαμέρισμα της Mia Farrow. Ο Γούντι Άλεν είπε ότι η Φάροου είχε κάποτε την εμπειρία να ανοίξει την τηλεόραση και να «πέσει» σε μια μετάδοση της ταινίας και να δει το δικό της διαμέρισμα στην τηλεόραση.

5. Midinight in Paris (2011)

Το Midnight in Paris είναι μια αισθηματική κομεντί φαντασίας, αμερικανικής και ισπανικής παραγωγής του 2011, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Γούντι Άλεν. Πρωταγωνιστούν ο Όουεν Γουίλσον και η Ρέιτσελ ΜακΆνταμς περιβαλλόμενοι και από άλλους διάσημους ηθοποιούς όπως η Μαριόν Κοτιγιάρ, ο Μάικλ Σιν και η Κάθι Μπέιτς αλλά και την πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας Κάρλα Μπρούνι. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών και κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 20 Μαΐου 2011 στις ΗΠΑ και στις 6 Οκτωβρίου στην Ελλάδα. Θεωρείται από πολλούς ως η καλύτερη δουλειά του Γούντι Άλεν από το 1994 όταν και είχε σκηνοθετήσει την ταινία Σφαίρες Πάνω από το Μπρόντγουεϊ (Bullets Over Broadway, 1994) και έχαιρε αναγνώρισης από πολλούς κριτικούς. Έλαβε τέσσερις υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα και για Βραβείο Όσκαρ, κερδίζοντας Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο.

Υπόθεση: Ένας χολιγουντιανός σεναριογράφος, ο οποίος θέλει να δοκιμάσει την τύχη του ως συγγραφέας και πιστεύει ότι η ζωή ήταν καλύτερη σε παλαιότερες εποχές και ιδιαίτερα κατά τη δεκαετία του '20 στο Παρίσι μέχρι που κάτι μαγικό συμβαίνει στη ζωή του.

Το ήξερες ότι... Ο Τομ Χίντλστον έλαβε ένα γράμμα από τον Γούντι Άλεν, μαζί με δεκαπέντε σελίδες του σεναρίου, που του προσέφερε τον ρόλο του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ. «Ήταν τρεις προτάσεις», είπε ο Hiddleston στο Entertainment Weekly. "Αγαπητέ Τομ, κάνω μια ταινία στο Παρίσι αυτό το καλοκαίρι. Επισύναψα μερικές σελίδες. Θα ήθελα πολύ να παίξεις τον ρόλο του Σκοτ." Ο Χίντλστον έχει τώρα το γράμμα σε κορνίζα και κρεμασμένο στο γραφείο του σπιτιού του.

Αυτές είναι μερικές από τις πιο επιτυχημένες ταινίες του Woody Allen, στην μεγάλη οθόνη. Χρόνια πολλά λοιπόν Woody Allen, τον άνθρωπο που κατάφερε να σεναριογραφεί, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην ίδια ταινία.