ΝΕΑ

Δέκα Παράξενα Χριστουγεννιάτικα Έθιμα από όλο τον κόσμο!

Από την Εριφύλλη Ράφτη

Τα Χριστούγεννα και οι παραδόσεις τους φέρνουν τον κόσμο πιο κοντά. Οι παραδόσεις, μας ενώνουν και μας θυμίζουν τους προγόνους μας. Απλά μερικές παραδόσεις από όλο τον κόσμο είναι λιγάκι πιο παράξενες… Ποιές είναι, όμως, αυτές;

1) Η παραδοσιακή αράχνη της Ουκρανίας

Στην Ουκρανία υπάρχει ένας μύθος μιας γυναίκας που ήταν τόσο φτωχή που δεν μπορούσε να αγοράσει στολίδια για το δέντρο της. Όμως, ένα πρωί ξύπνησε και βρήκε όλο το δέντρο «στολισμένο» από τους ιστούς μιας αράχνης. Από τότε στην Ουκρανία για να την τιμήσουν, βάζουν στο δέντρο τους κάποιο στολίδι αράχνης ή ιστού.

Christmas tree spiders

2) Το έθιμο των Αλκίδων στην Γροιλανδία

Οι Αλκίδες είναι ένα είδος πτηνού, τα οποία οι ντόπιοι 7 μήνες πριν τις γιορτές θάβουν ως έθιμο. Αφού τα ξεθάψουν, τα ψήνουν και τα τρώνε την ημέρα των Χριστουγέννων.

3) Ο Κράμπους της Αυστρίας

Ο Κράμπους του Άγιου Νικόλα της Αυστρίας είναι ο φόβος και ο τρόμος των παιδιών την εποχή των γιορτών. Για τους ντόπιους, είναι ένα δαίμονας που υποτίθεται τρώει όσα παιδιά ήταν κακά εκείνη την χρονιά. Είναι περίπου το αντίθετο από τον Άγιο Βασίλη. Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι, λοιπόν, που τις γιορτές ντύνονται Κράμπους και τρομάζουν τα παιδάκια τους δρόμους της Αυστρίας.

krambus

4) Τα «γλυπτά» ραπανάκια του Μεξίκου

Την περίοδο των Χριστουγέννων πολλοί κάτοικοι της περιοχής Οαχάκα του Μεξικό, μαζεύονται στην κεντρική πλατεία για να δούν μια έκθεση από σκαλισμένα ραπανάκια. Τα ραπανάκια είναι γλυπτά διαφόρων χαρακτήρων, συμπεριλαμβανομένων των μάγων, του Χριστού, της Παναγίας, του Ιωσήφ.

rapanakia

5) Οι προβλέψεις γάμου της Τσεχίας

Οι γυναίκες της Τσεχίας κάνουν κάτι σαν τελετουργικό για να προβλέψουν αν την επόμενη χρονιά θα παντρευτούν ή γενικότερα αν θα έχουν καλή ερωτική ζωή. Οι γυναίκες στέκονται με την πλάτη στην εξώπορτα και πετούν ένα παπούτσι από τον ώμο τους στην πόρτα. Αν το παπούτσι πετύχει την πόρτα με το μπροστά μέρος του σημαίνει πως η επόμενη χρονιά είναι μάλλον η τυχερή τους.

6) Οι Μάγισσες της Νορβηγίας

Στην Νορβηγία, οι ντόπιοι θεωρούν πως την Παραμονή Χριστουγέννων έρχονται στα σπίτια τους κακά πνεύματα και μάγισσες. Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο, εκείνο το βράδυ κρύβουν όλες τις σκούπες ή τις απομακρύνουν από τα σπίτια τους.

7) Οι διακοσμήσεις με Πίκλες της Αμερικής

Η παράδοση ξεκίνησε την εποχή του Αμερικάνικου Εμφυλίου πολέμου, όταν ένα εχμάλωτος στρατιωτικός πείναγε την Παραμονή Χριστουγέννων και ζήτησε από τον φρουρό να του φέρει κάτι να φάει. Εκείνο, του έφερε μερικές πίκλες. Μόλις αποφυλακίστηκε ο στρατιωτικός, αποκάλυψε πως επιβίωσε γιατί έκρυβε πίκρες ανάμεσα στα κλαδιά του Χριστουγεννιάτικου δέντρου της φυλακής. Από τότε, αρκετοί Αμερικανοί προσθέτουν στο δέντρο τους μερικά στολίδια πίκλας για να τιμήσουν τον στρατιώτη.

pickles

8) Το «Βρες το αμύγδαλο» της Ελβετίας

Στην Ελβετία εκτός από σοκολάτες τα Χριστούγεννα, η γυναίκες συνηθίζουν να φτιάχνουν ένα είδος γλυκού από ρύζι –κάτι σαν ριζόγαλο- και σε ένα από αυτά να βάζουν μέσα ένα αμύγδαλο. Όποια τυχερή το βρεί, η επόμενη χρονιά δεν της επιφυλάσσει μόνο έρωτα αλλα και γάμο.

9) Τα πατίνια της Βενεζουέλας

Στη Βενεζουέλα οι πιστοί συνηθίζουν μια βδομάδα πριν τα Χριστουγέννα να πηγαίνουν στην εκκλησία για μια τελετή που ονομάζεται Misa de Aguinaldo (πολύ πρωινή λειουργεία). Στην πρωτεύουσα, το Καράκας, οι πιστοί έχουν ως έθιμο να πηγαίνουν εκείνες τις μέρες στην εκκλησία με πατίνια (rollers). Μάλιστα, πολλοί δρόμοι εκείνες τις μέρες παραμένουν κλειστοί μέχρι τις 8:00 το πρώι, ώστε οι πολίτες να φτάνουν ασφαλείς.

rollers

10) Το κόκκινο εσώρουχο της Ισπανίας

Στην Ισπανία είναι έθιμο την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο κόσμος να φοράει κόκκινο εσώρουχο ώστε να πάει καλά η επόμενη χρονιά. Σε μια πόλη όμως το έθιμο πήγε λίγο παρακάτω. Στην La Font de la Figuera μερικοί κάτοικοι, μάλιστα, βγαίνουν στους δρόμους φορώντας, μόνο, το κόκκινο εσώρουχο. Γι’αυτό τον λόγο τα ποσοστά ασθενών από πνευμονία σε αυτή την πόλη είναι κάθε χρόνο εξωπραγματικά.

Μπορεί μερικά να έθιμανα είναι περίεργα και η αλήθεια είναι πως εμείς δεν θα τα δοκιμάζαμε. Ωστόσο, τα εθίμα, μας ενώνουν. Κάνουν τις οικογένειες να έρχονται πιο κοντά και κάθε χρόνο να ανυπομονούν να ξανακάνουν αυτά τα περίεργα έθιμα. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και εμείς. Να είμαστε κοντά στους αγαπημένους μας ανθρώπους, ακόμη και για τον πιο περίεργο λόγο φέτος τα Χριστούγεννα.