ΝΕΑ

Εσύ με ποιο Χριστουγεννιάτικο παραμύθι μεγάλωσες;

Από την Εριφύλλη Ράφτη

Όταν είμασταν μικρά παιδιά, τα Χριστουγεννιάτικα παραμύθια ήταν εκείνα που ξυπνάγαν το γιορτινό πνεύμα μέσα μας.

Όλες οι ιστορίες είχαν κάτι να μας διδάξουν. Από την τσιγκουνιά του Σκρούτζ, στον Άγιο Βασίλη και το κοριτσάκι με τα σπίρτα, έχουμε πάρει σημαντικά μαθήματα για την ζωή και τις επιλογές μας.

Όταν δυστυχώς οι διακοπές έφτανα στο τέλος τους και έπρεπε να επιστρέψουμε στο σχολείο, ξέραμε πως το πνεύμα των Χριστουγέννιων, η στοργή και «ζεστασιά» που μας δίνουν τα παραμύθια, θα έμπαιναν σε ένα κουτί μαζί με τα στολίδια και θα περίμεναν έναν ολόκληρο χρόνο. Ποια είναι όμως τα πιο δημοφιλή Χριστουγεννιάτικα παραμύθια που σίγουρα θα είχαμε ακούσει ως παιδιά;

1) Ο Ρούντολφ το ελαφάκι

Μεταξύ μας, όλοι αγαπούμε τον Ρούντολφ περισσότερο από τους υπόλοιπους ταράνδους. Ο Ρούντολφ σύμφωνα με το παραμύθι ήταν ένα αδύναμο και μικρό ελαφάκι που ουσιαστικά δεχόταν bullying επείδη είχε μια κόκκινη και φωτεινή μυτούλα που το βράδυ έλαμπε. Όταν το έμαθε ο Άγιος Βασίλης τον έκανε πρώτο τάρανδο μπροστά από όλους. Να καθοδηγεί τους υπόλοιπους ταράνδους. Από τότε οι υπόλοιποι τάρανδοι δεν είπαν ποτέ ξανά κουβέντα στον Ρούντολφ και τον άφησαν ήσυχο.


2) Άγιος Βασίλης

Το παραμύθι του Άγιου Βασίλη είναι σίγουρα το αγαπημένο μας. Το πιο μαγικό παραμύθι που υπάρχει. Ο Άγιος Βασίλης ήταν ένας παχουλός παππούς με άσπρα μαλλιά και γένια. Φορούμε μια κόκκινη στολή και παρέα με τους τάρανδους του μοίραζε δώρα σε όλα τα παιδιά του κόσμου παραμονή Πρωτοχρονιάς. Ξεκινούσε από τον Βόρειο πόλο με τον σάκο που του είχαν ετοιμάσει οι καλικάτζαροι και μέσα σε ένα βράδυ άφηνε σε όλα τα παιδιά του κόσμου δώρα.

Τα παιδιά του άφηναν μπισκότα στο εξωτερικό, μελομακάροναν κουραμπιέδες στην Ελλάδα. Πάντα με ένα ποτήρι γάλα. Η στολή του Άγιου Βασίλη, ωστόσο, αρχικά ήταν πράσινη. Το χρώμα της άλλαξε όταν βγήκε η γνωστή διαφήμιση της Coca-Cola που παρουσίασε τον αγαπημένο μας Άγιο με κόκκινη στολή.

Το παραμύθι του Άγιου Βασίλη ξεκίνησε από τον Άγιο Βασίλη της Χριστιανικής εκκλησίας, ο οποιός ήταν ένας εύπορος άνδρας που μοίρααζε δώρα σε όλα τα φτωχά παιδιά της πόλης του.


3) Σκρούτζ

Αχ, αυτός ο Σκρούτζ. Ένας δύστροπος, τσιγγούνης, πλούσιος ηλικιωμένος που μισούμε τα Χριστούγεννα. Φερόταν άσχημα στους υπαλλήλους του, τους γνωστούς , τους συγγενείς. Όλα αυτά μέχρι το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων που του εμφανίστηκαν 3 πνεύματα.

Το πρώτο πνεύμα τον πήγε στο παρελθόν. Τον πέρασε από την παιδική του ηλικία και του έδειξε τι ήταν αυτό που τον πλήγωσε και τον έκανε να φαίρεται τόσο άσχημα.

Το δεύτερο πνεύμα τον πήγε μια βόλτα από το παρόν. Τον έκανε να δεί από την ματιά τρίτου προσώπου το πόσο κακός είναι και ότι η συμπεριφορά του έχει επιπτώσεις στις ζωές των άλλων ανθρώπων.

Και τέλος, το τρίτο πνεύμα τον μετέφερε στο μέλλον. Είδε πως όταν μια ζωή φαίρεσαι άσχημα, απομακρύνεις όλους τους ανθρώπους που κάποτε νοιάζονταν για σένα, κάποια στιγμή θα πεθάνεις μόνος. Είδε πως κανείς δεν ήθελα να τον βλέπει μπροστά του ούτε στην κηδεία του.


4) Η γέννηση του Χριστού

Το παραμύθι με την γέννηση του Χριστού, λίγο πολύ όλοι την έχουμε ακούσει. Η ιστορία των 3 μάγων που αποφασίζουν να πάρουν τις καμίλες τους, τα δώρα τους και ακολουθώντας το αστέρι της Βηθλέεμ να βρούν τον μικρό Ιησού. Ο γιός του κυρίου γεννήθηκε σε μια φάτνη, ανάμεσα σε ζώα.

Το αστέρι της Βηθλέεμ ήταν το πιο λαμπρό αστέρι εκείνο το βράδυ. Οι μάγοι πίστευαν πως εκεί που βρίσκεται το αστερί, γεννήθηκε ο Ιησούς. Και είχαν δίκιο. Γιατι ακολουθώντας το αστέρι μπόρεσαν και βρήκαν τον Ιησού Χριστό και άφησανα τα δώρα τους ώστε να τιμήσουν τον γιό του Θεού, Μεσία.


5) Το κοριτσάκι με τα σπίρτα

Ήταν Παραμονή Πρωτοχρονιάς και έκανε τρομερό κρύο. Είχε παντού χιόνι και ένα κοριτσάκι περπατούσε ολομόναχα μέσα στην νύχτα. Δεν φορούσε ούτε σκούφο, ούτε κάποιο παλτό ή μπουφάν, ούτε κάν παπούτσια. Το κοριτσάκι ήταν τόσο φτωχό που από ανάγκη πούλαγε σπίρτα στους περαστικούς που έκαναν τα γιορτινά τους ψώνια. Κάποια στιγμή κουράστηκε και κρύωσε. Αποφάσισε λοιπόν τα ανοίξει όλα τα σπίρτα που της είχαν απομείνει και να ανοίξει φωτιά, ώτσε να ζεσταθεί.

Τότε το κορίτσι κοίταξε προς τον ουρανό, όπου είδε ένα πεφταστέρι και θυμήθηκε την γιαγιά της να της λέει πως αυτά τα αστέρια εμφανίζονται όταν κάποιο άνθρωπος πηγαίνει στον παράδιεσο. Καθώς άναψε το επόμενο σπίρτο είδε ένα όραμα της γιαγιάς της, η οποία ήταν η μόνη που την αντιμετώπιζε με αγάπη και καλοσύνη όσο ζούσε. Όσο συνέχιζε να ανάβει σπίρτα, τόσο περισσότερο ένιωθε πως κράταγε το πνεύμα της γιαγιας της ζωντανό…