ΝΕΑ

Ο Dr. Dre αποκαλύπτει ότι τον «έπεισαν» να ηχογραφήσει το «The Chronic»: «Δεν ήταν δική μου απόφαση»

Από τον Ιάσονα Παπαδάκη

Το είδωλο της hip-hop συζητά το φημισμένο άλμπουμ του στην εκπομπή «Hart to Heart» του Kevin Hart.

Από τον Jay-Z μέχρι τη Miley Cyrus, ο Kevin Hart είχε συνομιλίες με πολλούς από τους μεγαλύτερους και λαμπρότερους stars της μουσικής στο show του Peacock “Hart to Heart”. Για το τελευταίο επεισόδιο της σειράς, ο πολυσυλλεκτικός υποψήφιος για Emmy έχει καλεσμένο τον τιτάνα της μουσικής βιομηχανίας Dr. Dre. Σε δύο κλιπ από το επεισόδιο της 13ης Ιουλίου που κοινοποιήθηκαν αρχικά αποκλειστικά στο Billboard, ο επτά φορές βραβευμένος με Grammy rapper μιλάει για τη δημιουργία του The Chronic, της βιογραφικής ταινίας Straight Outta Compton και τις προκλήσεις της διατήρησης της αυθεντικότητας ως δημιουργός.

Τα μέλη των N.W.A ήταν στα 20 τους όταν έσκασαν στη σκηνή με το αδίστακτο ντεμπούτο άλμπουμ Straight Outta Compton και οι ατομικές τους προτεραιότητες άλλαξαν μόλις κάθε μέλος άρχισε να εξερευνά σόλο καριέρες. «Η διαφορά εκεί ήταν τα χρήματα και οι επιχειρήσεις μπήκαν μέσα με αποτέλεσμα να επηρεαστεί και η φιλία μας», λέει ο Dre στον Hart σε ένα κλιπ. «Έπρεπε να χωρίσω τον εαυτό μου από τον [Eazy-E] γιατί αποφάσισε να ακολουθήσει μια διαφορετική διαδρομή. Ο [Ice] Cube είχε ήδη φύγει, οπότε είμαι εδώ μόνος μου. Δεν έχω ιδέα τι θα κάνω, απλά ξέρω ότι έχω αυτό το ταλέντο».

Ο Dr. Dre κυκλοφόρησε το The Chronic, το ορόσημο ντεμπούτο σόλο στούντιο άλμπουμ του, στις 15 Δεκεμβρίου 1992. Το άλμπουμ έφτασε στο Νο. 3 του Billboard 200 και δημιούργησε ένα ζευγάρι από τις κορυφαίες 10 επιτυχίες στο Billboard Hot 100: "Nuthin' But a ' G' Thang» (No. 2) και «Dre Day» (No. 8). Ένα άλλο σινγκλ, το "Let Me Ride", κέρδισε στον Dr. Dre το πρώτο του βραβείο Grammy. «Ένας στενός μου φίλος, θα τον λέμε D.O.C., με παρότρυνε να κάνω το Chronic», αποκαλύπτει. «Δεν ήταν δική μου απόφαση, μου ζήτησαν να το κάνω. Απλώς μπήκα εκεί και το έψαξα γιατί ένιωθα, εκείνη τη στιγμή, ήταν μια κατάσταση ζωής ή θανάτου».

Για τον Dre, η ποιότητα και η επιτυχία του The Chronic θα καθόριζε εάν «έμενε στο στούντιο». «Είναι πραγματικά δύσκολο να βρεις αυτό το είδος φιλοδοξίας και ενέργειας τις μέρες μας», σημειώνει με θλίψη στον Hart. Επτά χρόνια πέρασαν μεταξύ των The Chronic και του δεύτερου άλμπουμ του Dre, το πολυπλατινένιο 2001 (1999). Άλλα 16 χρόνια χώρισαν το 2001 και το Compton (2015), το πιο πρόσφατο στούντιο άλμπουμ από τον πρώτο δισεκατομμυριούχο του hip-hop. Παρόλα αυτά, το πρώην μέλος του N.W.A παρέμεινε πανταχού παρόν στη μουσική βιομηχανία στους τομείς της μουσικής παραγωγής, της τεχνολογίας, της καθοδήγησης και των πρωτοποριακών επιχειρηματικών συμφωνιών - ένα κατόρθωμα που έπρεπε να επιτύχει διατηρώντας την αυθεντικότητα που καθιέρωσε για πρώτη φορά με τους Straight Outta Compton και "F–k the Police." «Ήταν πραγματικά απλώς για να εντυπωσιάσουμε τη γειτονιά μας. Μπορούμε να είμαστε καλοί στο Λος Άντζελες και όλοι στο Λος Άντζελες θα μας προσέχουν», σκέφτεται. «Δεν ξέραμε ότι θα τραβούσαμε την προσοχή σε όλο τον κόσμο και από το FBI και όλα αυτά, ήταν τρελό».

Το 2015, ο Dr. Dre ένωσε τις δυνάμεις του με τον πρώην μέλος του N.W.A Ice Cube και τον σκηνοθέτη F. Gary Gray για να μεταφέρει την ιστορία του θρυλικού rap group στην μεγάλη οθόνη. «Νομίζω ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στην ταινία στην αρχή δεν πίστευαν στην ταινία και δεν την εμπιστεύονταν», σκέφτεται σε ένα δεύτερο κλιπ που μοιράστηκε με το Billboard. «Ο εαυτός μου, ο Cube και ο Gary Gray, το καταφέραμε. Αυτό που βλέπετε στην οθόνη είναι αποτέλεσμα αυτού που έκανα εγώ, ο Cube και ο Gary».

Ο Straight Outta Compton απέφερε 201,6 εκατομμύρια δολάρια στο παγκόσμιο box office και κέρδισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου.

Το επεισόδιο του Dr. Dre του Hart to Heart θα είναι διαθέσιμο για streaming στο Peacock από την Πέμπτη, 13 Ιουλίου, στις 6 π.μ. ET.

Παρακολουθήστε τον Dre να μιλάει για το The Chronic και το Straight Outta Compton παρακάτω:

Πληροφορίες από το ΝΜΕ