ΝΕΑ

O Will.i.am θέλει να προστατεύσει τα πνευματικά δικαιώματα του από το AI

Ο Will.i.am έχει κάνει γνωστή τη θέση του σχετικά με τη μουσική AI μοιράζοντας ότι θέλει να προστατεύσει τα «μαθηματικά του προσώπου» του από την τεχνολογία.

Στις πρόσφατες ειδήσεις, πολλοί θρύλοι της hip-hop έχουν συμμετάσχει στη συζήτηση για τη μουσική AI. Ο παραγωγός Timbaland έκανε προεπισκόπηση ενός στίχου Notorious B.I.G που δημιουργήθηκε από AI και εργάζεται σε λογισμικό AI για την εμπορευματοποίηση του φαινομένου. Ενώ, ο Snoop Dogg είπε ότι η μουσική AI έχει «ξεφύγει» σε σχέση με μια διασκευή του Michael Jackson AI του «Down With My N's» του C-Murder.

Τώρα, ο ιδρυτής των Black Eye Peas αξιοποίησε μια εμφάνιση στο Sirius XM για να μοιραστεί τις σκέψεις του σχετικά με το εάν η τεχνητή νοημοσύνη ωφελεί ή όχι τη μουσική βιομηχανία. Σε απάντηση, ο βραβευμένος με Grammy πολυμαθής είπε: «Όλοι έχουμε φωνές και όλοι είναι σε κίνδυνο επειδή δεν υπάρχουν δικαιώματα ή ιδιοκτησία στα μαθηματικά του προσώπου μας ή στη συχνότητα της φωνής μας».

Εξήγησε τον κυνισμό του, προσθέτοντας: «Λαμβάνετε μια κλήση FaceTime ή Zoom και επειδή δεν υπάρχει έλεγχος στην κλήση, δεν υπάρχει τίποτα για να ελέγξουμε αν μια κλήση είναι AI ή μια κανονική κλήση».

Και συνέχισε: «Αυτό είναι το επείγον, η προστασία των μαθηματικών του προσώπου μας. Είμαι τα μαθηματικά του προσώπου μου. Δεν το κατέχω αυτό. Είμαι κάτοχος των δικαιωμάτων για το «I Got A Feeling», τα δικαιώματα για τα τραγούδια που έγραψα, αλλά δεν μου ανήκουν τα δικαιώματα για το πρόσωπό μου ή τη φωνή μου;»

Πρόσφατα, ο Sting είπε ότι η τεχνητή νοημοσύνη «δεν τον εντυπωσιάζει» και ότι οι τραγουδοποιοί θα πρέπει να υπερασπιστούν το «ανθρώπινο μας κεφάλαιο ενάντια στην τεχνητή νοημοσύνη». Παράλληλα, ο Billy Corgan των Smashing Pumpkins είπε ότι «Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τη μουσική για πάντα», καθώς άλλοι μπορούν να «παίζουν το σύστημα» και «δεν πρόκειται να περάσουν 10.000 ώρες σε ένα υπόγειο».

Η Grimes ήταν ιδιαίτερα έντονη για την υποστήριξή της στην εξελισσόμενη μουσική τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης, την οποία έθιξε επίσης σε μια ομιλία της στην ετήσια Διεθνή Μουσική Σύνοδο Κορυφής (IMS) στην Ίμπιζα τον περασμένο μήνα.

Πρόσφατα, η παραγωγός έδωσε την ευλογία της στους θαυμαστές της να χρησιμοποιούν τη φωνή της για να δημιουργήσουν νέα μουσική χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη, αρκεί να λαμβάνει τα μισά δικαιώματα από τα κομμάτια, όπως θα έκανε με κάθε καλλιτέχνη με τον οποίο συνεργάζεται.

Τον Ιανουάριο, οι Black Eye Peas μήνυσαν την MGA αφού έφτιαξαν παιχνίδια με μονόκερους που φέρονται να τραγουδούν ένα rip-off της επιτυχίας του γκρουπ το 2005, «My Humps», που ονομάζεται «My Poops».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Will.i.am ισχυρίστηκε ότι ενέπνευσε το remix EP της Beyoncé «Break My Soul», λέγοντας ότι «Δεν σκέφτονταν τίποτα για remix μέχρι που το έστειλα».

Πληροφορίες από το NME