ΝΕΑ

Η Adidas δωρίzει τα κέρδη των Yeezys του Kanye West για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού

Η Adidas επιβεβαίωσε ότι τα έσοδα από την πώληση των υπολοίπων υποδημάτων Kanye West Yeezy θα ωφελήσουν τους οργανισμούς που μάχονται τον αντισημιτισμό.

Πέρυσι, η Adidas διέκοψε τους δεσμούς της με τον West και την επωνυμία του Yeezy, αφού ο ράπερ έκανε μια σειρά δηλώσεων γεμάτες μίσος που στόχευαν στην εβραϊκή κοινότητα.

«Τα πρόσφατα σχόλια και ενέργειες του Ye ήταν απαράδεκτα, γεμάτα μίσος και επικίνδυνα και παραβιάζουν τις αξίες της εταιρείας για διαφορετικότητα και συμπερίληψη, αμοιβαίο σεβασμό και δικαιοσύνη», δήλωσε η Adidas εκείνη την εποχή.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Adidas, Bjørn Gulden, δήλωσε ότι η απόφαση «πλήττει» την επιχείρηση και αποκάλυψε ότι θα πουλήσουν το υπόλοιπο απόθεμα [αξίας περίπου 960 εκατομμυρίων λιρών], με τα έσοδα να διατεθούν στους οργανισμούς «που μας βοηθούν και πληγώθηκαν από αυτά που είπε ο Ye».

Έχει πλέον επιβεβαιωθεί ότι τα έσοδα θα διατεθούν στην «κορυφαία οργάνωση κατά του μίσους» The Anti-Defamation League, η οποία είναι «ο παγκόσμιος ηγέτης στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού, την αντιμετώπιση του εξτρεμισμού και την καταπολέμηση του φανατισμού όπου και όποτε συμβαίνει».

Το Philonise & Keeta Floyd Institute for Social Change, το οποίο ιδρύθηκε από τον αδελφό του George Floyd, Philonise, θα λάβει επίσης χρήματα από την πώληση των Yeezys. Η οργάνωση εργάζεται «για την εξάλειψη των καθημερινών επιπτώσεων της αστυνομικής βίας, της μεταρρύθμισης της ποινικής δικαιοσύνης και του συστημικού ρατσισμού» και δημιουργήθηκε μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια αστυνομικών.

Στα τέλη του περασμένου έτους, ο West ισχυρίστηκε ότι ο θάνατος του Floyd προκλήθηκε από ναρκωτικά πριν ζητήσει αργότερα συγγνώμη για τα σχόλια.

Σύμφωνα με την Adidas, η εταιρεία θα συνεργαστεί με το Philonise & Keeta Floyd Institute For Social Change «για την προώθηση κοινοτικών προγραμμάτων μέσω του αθλητισμού και της εκπαίδευσης, συνεργαζόμενοι για να αφήσουν μια μόνιμη κληρονομιά».

«Μετά από προσεκτική εξέταση, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε την κυκλοφορία ορισμένων από τα υπόλοιπα προϊόντα Adidas Yeezy», δήλωσε ο Gulden. «Η πώληση και η δωρεά ήταν η προτιμώμενη επιλογή μεταξύ όλων των οργανισμών και των ενδιαφερομένων με τους οποίους μιλήσαμε. Δεν υπάρχει θέση στον αθλητισμό ή την κοινωνία για μίσος οποιουδήποτε είδους και παραμένουμε δεσμευμένοι να πολεμήσουμε εναντίον του».

Η κίνηση εγκωμιάστηκε από την Anti-Defamation League, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Jonathan A. Greenblatt να δημοσίευσε μια δήλωση που έγραφε: «Σε μια εποχή που ο αντισημιτισμός έχει φτάσει σε ιστορικά επίπεδα στις ΗΠΑ και αυξάνεται παγκοσμίως, εκτιμούμε πώς η Adidas μετέτρεψε μια αρνητική κατάσταση σε πολύ θετικό αποτέλεσμα. Έχουν δείξει πραγματική στοχαστικότητα στη συνεργασία με κοινοτικές οργανώσεις που εργάζονται για την καταπολέμηση αυτού του ολέθριου και πεισματικού μίσους».

kanye west

«Η ηγεσία τους, όχι μόνο καταδικάζει το αντιεβραϊκό μίσος, αλλά παρέχει την υποστήριξή τους στην εκπαίδευση και άλλες πρωτοβουλίες, είναι υποδειγματική και πρότυπο για άλλες δημόσιες εταιρείες προς μίμηση. Τους ευχαριστούμε για τον συνεχή διάλογό τους γύρω από το εναπομείναν απόθεμά τους και το έννομο ενδιαφέρον τους για την αντιμετώπιση ζητημάτων προκατάληψης και μίσους».

Όπως αναφέρθηκε πρόσφατα από το BBC, η West θα εξακολουθεί να δικαιούται μέρος των εσόδων από την πώληση των Yeezys, σύμφωνα με τους όρους της συνεργασίας. Η πώληση θα ξεκινήσει στα τέλη του μήνα.

Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός ανέφερε επίσης ότι η Adidas υποβάλλεται σε μήνυση από επενδυτές που ισχυρίζονται ότι η μάρκα γνώριζε για την προβληματική συμπεριφορά της West χρόνια πριν τερματίσει τη συνεργασία τους. Σε απάντηση, η Adidas είπε ότι απέρριψε «αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς», προσθέτοντας ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αμυνθούμε σθεναρά εναντίον τους».

Νωρίτερα αυτό το μήνα υποστηρίχθηκε ότι ο West είχε ανοίξει ένα νέο γραφείο Yeezy στο Λος Άντζελες, δίπλα σε ένα κτίριο που ανήκει στην Adidas.

Πληροφορίες από το NME