ΝΕΑ

Ο Ed Sheeran κέρδισε τη δίκη για το «Thinking Out Loud»

Ο Ed Sheeran κέρδισε την πολύκροτη δίκη των Πνευματικών Δικαιωμάτων στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν για το "Thinking Out Loud". Στην δική ο τραγουδιστής προσπαθούσε να αποδείξει πως το πασίγνωστο κομμάτι είναι δικό του και όχι κάποιου είδους αντιγραφή του «Let’s Get It On» του Marvin Gaye.

Το δικαστήριο απάλλαξε και επίσημα τον Sheeran από όλες τις κατηγορίες περί κλοπή των πνευματικών δικαιωμάτων μετά από λίγες ώρες διαβουλεύσεων των ενόρκων, ολοκληρώνοντας μία δίκη που διήρκεσε δύο εβδομάδες.

Ο Sheeran τις τελευταίες ημέρες έχει εκφράσει πολλές φορές την δυσαρέσκια του σχετικά με τις κατηγορίες, με τον ίδιο να λέει πως αν έχανε την δίκη θα εγκατέλειπε για πάντα την μουσική.

«Αν οι ένορκοι είχαν αποφανθεί διαφορετικά, θα μπορούσαμε κάλλιστα να πούμε αντίο στη δημιουργική ελευθερία των τραγουδοποιών», δήλωσε ο Ed Sheeran.

Έξω από την αίθουσα ο τραγουδιστής έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου:

«Προφανώς είμαι πολύ χαρούμενος με την έκβαση της δίκης και φαίνεται ότι τελικά δεν θα χρειαστεί να αποσυρθώ από την καθημερινή δουλειά μου. Αλλά την ίδια στιγμή, είμαι απόλυτα απογοητευμένος που επιτρέπεται σε αβάσιμους ισχυρισμούς όπως αυτός να οδηγηθούν στο δικαστήριο… Αν οι ένορκοι είχαν αποφανθεί διαφορετικά για το θέμα, θα μπορούσαμε κάλλιστα να πούμε αντίο στη δημιουργική ελευθερία των τραγουδοποιών», ανέφερε

«Περάσαμε τα τελευταία οκτώ χρόνια μιλώντας για δύο τραγούδια με δραματικά διαφορετικούς στίχους, μελωδίες και τέσσερις συγχορδίες που είναι επίσης διαφορετικές και χρησιμοποιούνται από τραγουδοποιούς καθημερινά, σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι συγχορδίες είναι κοινά δομικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία μουσικής πολύ πριν γραφτεί το “Let’s Get It On” και θα χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία μουσικής πολύ καιρό αφότου όλοι μας φύγουμε. Είναι το “αλφάβητο” του τραγουδοποιού, η εργαλειοθήκη μας και πρέπει να είναι εκεί για να τις χρησιμοποιούμε όλοι μας. Σε κανέναν δεν ανήκουν ή ο τρόπος που παίζονται, με τον ίδιο τρόπο που σε κανέναν δεν ανήκει το μπλε χρώμα», πρόσθεσε.

«Είμαι απλά ένας άνθρωπος με μία κιθάρα που του αρέσει να γράφει μουσική για να την απολαμβάνει ο κόσμος. Δεν είμαι και δεν θα επιτρέψω ποτέ στον εαυτό μου να γίνει ένας κουμπαράς για να τον κουνήσει κανείς», κατέληξε.