ΝΕΑ

Η χαμένη κασέτα των Beatles θα αποκατασταθεί και θα δοθεί στο «εθνικό πολιτιστικό ίδρυμα»

Η παλαιότερη γνωστή πλήρης ηχογράφηση της ζωντανής εμφάνισης των Beatles πρόκειται να αποκατασταθεί και να δοθεί σε ένα «εθνικό πολιτιστικό ίδρυμα» στο Ηνωμένο Βασίλειο. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα (4 Απριλίου), ανακοινώθηκε ότι η ηχογράφηση είχε βρεθεί σχεδόν 60 χρόνια από την ημέρα που έγινε. Η ωριαία ηχογράφηση, τετάρτων ιντσών, δημιουργήθηκε από τον John Bloomfield στο οικοτροφείο Stowe στο Buckinghamshire στις 4 Απριλίου 1963, όταν οι Beatles έκαναν μια συναυλία εκεί.

Ο Μπλούμφιλντ, που είναι τώρα 75 ετών, ήταν μόλις 15 τότε. Αποκάλυψε την ύπαρξη της κασέτας στη δημοσιογράφο Samira Ahmed που επισκέφτηκε τον Stowe για να κάνουν ένα ειδικό πρόγραμμα για το Front Row του Radio 4 για τον εορτασμό της 60ής επετείου της συναυλίας. Τώρα, υπάρχουν σχέδια για την αποκατάσταση της παλιάς κασέτας, η οποία περιέχει μια ολόσωμη παράσταση συναυλίας και περιλαμβάνει τμήματα προφορικών λέξεων από το συγκρότημα καθώς αλληλεπιδρούσαν με το κοινό. «Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη για να καθαριστεί [η κασέτα] και για μια μόνιμη κατοικία σε ένα εθνικό πολιτιστικό ίδρυμα», είπε ο Άχμεντ στον Observer. «Ο John [Bloomfield] αισθάνεται έντονα ότι δεν πρέπει να καταλήξει, όπως τόσα πολλά κειμήλια των Beatles, στο θησαυροφυλάκιο ενός ιδιώτη».

Beatles

«Ήταν μια μοναδική συναυλία των Beatles, που παρουσιάστηκε μπροστά σε ένα σχεδόν εξ ολοκλήρου αντρικό κοινό», έγραψε πρόσφατα ο Ahmed για την ανακάλυψη. «Και το πιο σημαντικό, παρά τις δυνατές επευφημίες και κάποιες κραυγές, η κασέτα δεν πνίγεται από την αντίδραση του κοινού». Το setlist αποτελούνταν από τραγούδια από το ντεμπούτο άλμπουμ των Beatles «Please Please Me», το οποίο είχε κυκλοφορήσει στις 22 Μαρτίου 1963, καθώς και μερικές από τις διασκευές R&B του θρυλικού γκρουπ.