ΝΕΑ

Ο The Edge των U2 μιλάει για την πολιτική «υπερδύναμη» του Bono

Ο κιθαρίστας των U2, The Edge, μίλησε για την πολιτική «υπερδύναμη» του frontman και συμπαίκτη του συγκροτήματος Bono – και για το πώς είχε δίκιο που έγινε πολιτικός ακτιβιστής. Σε μια συνέντευξη με το MOJO, ο The Edge μοιράστηκε ότι η μουσική και η πολιτική εκστρατεία των U2 έχουν «αναμιχθεί τόσο πολύ» με το συγκρότημα με την πάροδο του χρόνου που θα ήταν πλέον «πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς το ένα χωρίς το άλλο».

«Υπήρξαν προφανώς δύσκολες στιγμές, ιδιαίτερα όταν ο Μπόνο έκανε μεγάλα βήματα στην Αμερική και συνειδητοποίησε ότι ήταν σε θέση να εργαστεί και στις δύο πλευρές του διαδρόμου και να πείσει πολιτικούς από διαφορετικά μέρη να συνεργαστούν», είπε. «Αλλά αυτό σήμαινε ότι είχε συναντήσεις με ανθρώπους όπως ο [δεξιός αμερικανός γερουσιαστής] Jesse Helms, ο οποίος διέλυσε περίφημα το National Endowment for the Arts λόγω των φωτογραφιών του Robert Mapplethorpe και έκανε μερικά φρικτά πρώτα σχόλια για την πανδημία του AIDS. Και συνέχισε: «Λοιπόν, ήταν δύσκολο. Καταλάβαμε όμως τη λογική. Και αν κρίνετε τον ακτιβισμό με βάση τα αποτελέσματα, αντί να είναι κάποιο είδος απόπειρας σηματοδότησης αρετής, τότε ο Bono είχε απόλυτο δίκιο».

U2

Ως αποτέλεσμα της παρέμβασης του Bono με τον Helms, το Κογκρέσο ψήφισε υπέρ ενός πακέτου υποστήριξης για το AIDS που άλλαξε πολλές ζωές. «Αν μπορείτε να πείσετε έναν πολιτικό ότι δεν πρόκειται να θυσιάσει την υπάρχουσα υποστήριξή του, αλλά δυνητικά θα προσθέσει, αυτό είναι δύσκολο να απορριφθεί», είπε ο The Edge. «Και ο Bono έγινε πολύ καλός, νομίζω, στο να συνηγορεί σε αυτή τη βάση. «Κοιτάξτε, αυτό θα σημαίνει για εσάς πολιτικούς πόντους.» Αλλά συχνά αυτό σήμαινε ότι ήταν στη φωτογραφία!» «Απλώς πιστεύουν ότι συμβιβάστηκε με τις αρχές του. Δεν το έκανε καθόλου», είπε. «Αυτό που συμβιβάστηκε ήταν το προφίλ δημοσίων σχέσεων και η θέση του με το είδος των φονταμενταλιστών που δεν θα ήταν ποτέ ανοιχτοί να λάβουν βοήθεια από ανθρώπους με τους οποίους δεν συμφωνούσαν. Στο τέλος, νομίζω ότι τα γεγονότα επιβεβαιώνουν την προσέγγισή του».