ΝΕΑ

Βρέθηκε η επίσημη ηχογράφηση για την πρώτη ζωντανή εμφάνιση των Beatles!

Η παλαιότερη πλήρης ηχογράφηση των Beatles να παίζουν σε ζωντανή εμφάνιση στο Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκε σχεδόν ακριβώς 60 χρόνια μετά την πραγματοποίησή της. Όπως αναφέρει το BBC News, η ωριαία ηχογράφηση δημιουργήθηκε από τον John Bloomfield στο οικοτροφείο Stowe στο Buckinghamshire στις 4 Απριλίου 1963 όταν οι Fab Four εμφανίστηκαν εκεί. Ο Μπλούμφιλντ, που είναι τώρα 75 ετών, ήταν μόλις 15 τότε. Αποκάλυψε την ύπαρξη της κασέτας όταν η δημοσιογράφος Samira Ahmed επισκέφτηκε τον Stowe για να κάνει ένα ειδικό πρόγραμμα για το Front Row του Radio 4 για να τιμήσει την 60ή επέτειο της συναυλίας.

«Ήταν μια μοναδική συναυλία των Beatles, που παρουσιάστηκε μπροστά σε ένα σχεδόν εξ ολοκλήρου αντρικό κοινό», έγραψε ο Ahmed για την ανακάλυψη. «Και το πιο σημαντικό, παρά τις δυνατές επευφημίες και κάποιες κραυγές, η κασέτα δεν πνίγεται από την αντίδραση του κοινού». Το setlist αποτελούνταν από τραγούδια από το ντεμπούτο άλμπουμ των Beatles «Please Please Me», το οποίο είχε κυκλοφορήσει στις 22 Μαρτίου 1963, καθώς και μερικές από τις διασκευές R&B του θρυλικού γκρουπ. Μια ζωντανή ερμηνεία του «I Saw Her Standing There» ξεκίνησε την παράσταση πριν το συγκρότημα μεταβεί στο σινγκλ του Chuck Berry το 1956 «Too Much Monkey Business». Ακούγονται επίσης να δέχονται αιτήματα από μαθητές και να αστειεύονται μεταξύ τους ανάμεσα στα κομμάτια.

beatles

«Η ευκαιρία που παρουσιάζει αυτή η κασέτα, η οποία είναι εντελώς ασυνήθιστη, είναι φανταστική γιατί ακούμε [τους Beatles] ακριβώς στο κατώφλι της ανακάλυψης για την πλήρη παγκόσμια φήμη», είπε ο Lewisohn στο BBC. «Και σε εκείνο το σημείο, όλες οι ηχογραφήσεις του κοινού καλύπτονται από κραυγές. «Λοιπόν, εδώ είναι μια ευκαιρία να τους ακούσουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε ένα περιβάλλον όπου θα μπορούσαν να ακουστούν και όπου η κασέτα πραγματικά τους αποτυπώνει σωστά, σε μια στιγμή που μπορούν να κάνουν πλάκες και με το κοινό». Συνέχισε λέγοντας ότι η κασέτα περιείχε «μια απίστευτα σημαντική ηχογράφηση», προσθέτοντας: «Ελπίζω κάτι καλό, εποικοδομητικό και δημιουργικό να συμβεί τελικά σε αυτήν».

Ο Lewisohn είπε ότι δεν γνώριζε ότι υπήρχε καν η κασέτα, «και νομίζω ότι έπρεπε να σηκωθώ από το πάτωμα». Οι Beatles κλήθηκαν να παίξουν ένα σόου στο σχολείο από τον μαθητή David Moores, ο οποίος είχε γράψει στον μάνατζερ του συγκροτήματος Brian Epstein. Ο Bloomfield, ο οποίος είχε ενδιαφέρον για την τεχνολογία εκείνη την εποχή, απαθανάτισε την απόδοση σε ένα νέο μαγνητόφωνο κυλίνδρου σε κύλινδρο. «Θα έλεγα ότι μεγάλωσα εκείνη τη στιγμή», εξήγησε ο Bloomfield για τον αντίκτυπο που είχε το σόου πάνω του ως έφηβος. «Ακούγεται λίγο υπερβολικό, αλλά συνειδητοποίησα ότι ήταν κάτι από διαφορετικό πλανήτη. «Μόλις άρχισαν να παίζουν, ακούσαμε τις κραυγές και συνειδητοποιήσαμε ότι βρισκόμασταν στη μέση της Beatlemania. Ήταν κάτι που δεν είχαμε ποτέ βιώσει».