ΝΕΑ

Ξέρεις την αληθινή ιστορία του Άη Βασίλη (aka Άγιος Νικόλαος);

Από τη Μαρία Θεοδωροπούλου

Ο Άγιος Βασίλης αλλιώς γνωστός ως Άγιος Νικόλαος ή Kris Kringle έχει μια μακρά ιστορία γεμάτη με χριστουγεννιάτικες παραδόσεις. Σήμερα, θεωρείται κυρίως ως ο χαρούμενος άντρας με τα κόκκινα που φέρνει παιχνίδια σε καλά κορίτσια και αγόρια την παραμονή των Χριστουγέννων, αλλά η ιστορία του εκτείνεται μέχρι τον 3ο αιώνα, όταν ο Άγιος Νικόλαος περπάτησε στη γη και έγινε ο προστάτης άγιος του παιδιά.

Η μορφή του Αγίου Νικολάου αποτελεί ηγεμονική σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Ρωσία, η Αυστρία, το Βέλγιο και η Γερμανία. Ωστόσο, είναι οι Ολλανδοί που θα χτίσουν πάνω στον Άγιο τις πρώτες ιστορίες που θα οδηγήσουν στον μύθο του Άγιου Βασίλη.

Ο θρύλος του Άγιου Βασίλη μπορεί να εντοπιστεί εκατοντάδες χρόνια πίσω σε έναν μοναχό τον Άγιο Νικόλαο. Πιστεύεται ότι ο Νικόλαος γεννήθηκε κάπου γύρω στο 280 μ.Χ. στα Πάταρα, κοντά στα Μύρα της σημερινής Τουρκίας.

Όλοι τον θαύμαζαν για την ευσέβεια και την καλοσύνη του, ο Άγιος Νικόλαος έγινε αντικείμενο πολλών θρύλων. Λέγεται ότι χάρισε όλο τον κληρονομικό του πλούτο και ταξίδεψε στην ύπαιθρο βοηθώντας φτωχούς και άρρωστους.

Με την πάροδο πολλών ετών, η δημοτικότητα του Άγιου Νικόλα εξαπλώθηκε και έγινε γνωστός ως προστάτης των παιδιών και των ναυτικών. Η γιορτή του γιορτάζεται στην επέτειο του θανάτου του, στις 6 Δεκεμβρίου.

Ήταν η νύχτα πριν από τα Χριστούγεννα!

Το 1822, ο Clement Clarke Moore, ένας επισκοπικός λειτουργός, έγραψε ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο ποίημα για τις τρεις κόρες του με τίτλο ''An Account of a Visit from St. Nicholas'', πιο ευρέως γνωστό ως «Twas The Night Before Christmas».

Το ποίημα του Moore, το οποίο αρχικά δίσταζε να δημοσιεύσει λόγω της επιπόλαιας φύσης του θέματός του, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη σύγχρονη εικόνα μας για τον Άγιο Βασίλη ως ένα «σωστό χαρούμενο γέρo» με μια κομψή φιγούρα και την υπερφυσική ικανότητα να ανεβαίνει μια καμινάδα με ένα απλό νεύμα του κεφαλιού του!

clement clark moore

Αν και μερικές από τις εικόνες του Moore πιθανότατα δανείστηκαν από άλλες πηγές, το ποίημά του βοήθησε στη διάδοση της γνωστής πλέον εικόνας ενός Άγιου Βασίλη που πετούσε από σπίτι σε σπίτι την παραμονή των Χριστουγέννων με «ένα μικροσκοπικό έλκηθρο» με οδηγό οκτώ ιπτάμενους τάρανδους για να αφήσει δώρα σε όσα παιδιά το άξιζαν.

Το 1881, ο πολιτικός σκιτσογράφος Thomas Nast σχεδίασε το ποίημα του Moore για να δημιουργήσει την πρώτη ομοιότητα που ταιριάζει με τη σύγχρονη εικόνα μας για τον Άγιο Βασίλη.

Η γελοιογραφία του, που εμφανίστηκε στο Harper’s Weekly, απεικόνιζε τον Άγιο Βασίλη ως έναν στρογγυλό, εύθυμο άνδρα με γεμάτη, λευκή γενειάδα, να κρατά ένα σάκο φορτωμένο με παιχνίδια για τυχερά παιδιά. Είναι ο Nast που χάρισε στον Άγιο Βασίλη το έντονο κόκκινο κοστούμι του με λευκή γούνα, το εργαστήριο του Βόρειου Πόλου, τα ξωτικά και τη σύζυγό του, κυρία Claus!

Η Coca-Cola βοήθησε στη διαμόρφωση της εικόνας του Άγιου Βασίλη

santa claus

Η Coca-Cola δεν δημιούργησε τον θρύλο του Άγιου Βασίλη αλλά η διαφήμιση της Coca-Cola έπαιξε μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση του χαρούμενου χαρακτήρα που γνωρίζουμε σήμερα.

Το 1931 η εταιρεία άρχισε να τοποθετεί διαφημίσεις της Coca-Cola σε δημοφιλή περιοδικά. Ο Archie Lee, το στέλεχος του D'Arcy Advertising Agency που βρισκόταν σε συνεργασία με την The Coca-Cola Company, ήθελε η καμπάνια να δείξει έναν υγιή Άγιο Βασίλη που ήταν ταυτόχρονα ρεαλιστικός και συμβολικός.

Έτσι, η Coca-Cola ανέθεσε στον εικονογράφο Haddon Sundblom να δημιουργήσει διαφημιστικές εικόνες χρησιμοποιώντας τον ίδιο τον Άγιο Βασίλη, όχι απλά έναν άντρα ντυμένο Άγιο Βασίλη.

The Legend of Coca-Cola and Santa Claus