Τελικά η Τηλεψυχιατρική είναι αποτελεσματική;

6+1 ερωτήσεις στον Ψυχίατρο Δημήτρη Ρούκα.

Η πανδημία της COVID-19 εκτός από τις τρομακτικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, την τελμάτωση των υγειονομικών συστημάτων υγείας, το απροσδιόριστο κοινωνικοοικονομικό κόστος και τις αχαρτογράφητες πολιτικές επιπτώσεις, έχει επιπρόσθετα επιβαρύνει την ψυχική υγεία των συμπολιτών μας, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή όχι προηγούμενου ψυχιατρικού ιστορικού. Αυτό επιβεβαιώνουν οι έρευνες. Έτσι, μαζί με την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τη νόσο COVID-19, προέκυψε και η ανάγκη να διαχειριστούμε και το επερχόμενο τσουνάμι στις ψυχικές διαταραχές. Κάπως έτσι η τηλεψυχιατρική μπήκε στη ζωή των ασθενών με ψυχικές διαταραχές και των ιατρών που τους παρακολουθούν, όπως ακριβώς η τηλεργασία στη ζωή των εργαζόμενων και των εργοδοτών. Είναι άραγε ένα αναγκαίο κακό;

Ρωτήσαμε τον Δημήτρη Ρούκα, Ψυχίατρο-Ψυχοθεραπευτή, Γραμματέα της Ελληνικής Εταιρείας Κλινικής Ψυχοφαρμακολογίας (ΕΛΕΨΥ) σχετικά με αυτό.

Δεδομένης της αύξησης ψυχικών διαταραχών, λόγω της πανδημίας, ποια είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι ψυχίατροι;

Η αβεβαιότητα και η ρευστότητα σχετικά με την έκβαση και πορεία της πανδημίας επιδεινώνουν την ψυχολογία των συμπολιτών μας και απειλούν με αποσταθεροποίηση μεγάλο αριθμό ασθενών με ιστορικό σοβαρής ψυχικής διαταραχής.

Λήψη ατομικών μέτρων υγιεινής, αποφυγή συνωστισμού, χρήση ηλεκτρονικών μέσων για επικοινωνία του υγειονομικού προσωπικού εισήχθησαν στην καθημερινή ψυχιατρική πρακτική. Τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ιατρούς αυτή η νέα πραγματικότητα είναι δύσκολα διαχειρίσιμη.

Επιπλέον, άγχος και ψυχοσωματικές εκδηλώσεις κατακλύζουν τους ασθενείς με ψυχική διαταραχή και συχνά τούς οδηγούν να ζητήσουν βοήθεια από τους ψυχιάτρους, κυρίως μέσα από την τροποποίηση της φαρμακευτικής τους αγωγής. Η διαχείριση αυτών των συμπτωμάτων μπορεί και χρειάζεται να γίνει και με τη χρήση ψυχοθεραπευτικών τεχνικών.

Πιστεύετε ότι η άσκηση κλινικής ψυχιατρικής θα είναι διαφορετική από εδώ και πέρα;

Σίγουρα και η άσκηση της κλινικής ψυχιατρικής θα είναι διαφορετική μετά από αυτή την πανδημία. Η παρακολούθηση και νοσηλεία ασθενών με ιστορικό ψυχικής διαταραχής έχει ήδη διαφοροποιηθεί. Πολλές δομές ψυχικής υγείας σε χώρες με υψηλή επίπτωση της πανδημίας έχουν διαφοροποιήσει τον τρόπο της λειτουργίας τους. Η τηλεψυχιατρική εισέβαλε μαζικά στην καθημερινή ψυχιατρική πρακτική.

Πόσο έχει εισβάλει η τηλεψυχιατρική στη ζωή των ασθενών με ψυχικά νοσήματα;

Παρόλο που δεν έχουμε ακόμα σαφή εικόνα, γνωρίζουμε ήδη ότι μέχρι και 90% των εξωνοσοκομειακών ασθενών με ιστορικό ψυχικής διαταραχής, παρακολουθούνται σε δομές στην Ιταλία με τηλεψυχιατρική, τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Διαβάστε περισσότερα στο Thrive Global. gr