ΝΕΑ

Ο Κώστας Τουρνάς έχει γενέθλια και εμείς ακούμε πέντε αγαπημένα τραγούδια του

Από την Ειρήνη Γιαννακούρου

Από 13 ετών, δημιούργησε το πρώτο του γκρουπ όπου έπαιζε λατινοαμερικάνικα τραγούδια και έπειτα πλέον σαν επαγγελματίας, ο Κώστας Τουρνάς έπαιζε αλλά και τραγουδούσε σε διάφορα κλαμπ της Αθήνας.

Ο Κώστας Τουρνάς, γεννήθηκε στην Τρίπολη το 1949 και εκεί έζησε μέχρι 10 ετών. Έχει κερδίσει Ελληνικά αλλά και Διεθνή Φεστιβάλ με βραβεία και διακρίσεις, με «χρυσό» κατάλογο σε πωλήσεις δίσκων, παραγωγικές και τηλεοπτικές δραστηριότητες.

Με το συγκρότημα όπου είχε τότε, τους POLL, τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς, τον Σταύρο Λογαρίδη και τον Κώστα Παπαϊωάννου, είχε τεράστια επιτυχία και μερικά από τα τραγούδια ήταν το «Άνθρωπε αγάπα», που γράφτηκε το ’70 με αφορμή την αντιπολεμική ταινία του Στιούαρτ Χάγκμαν “Φράουλες και Αίμα” και το «Ήλιε μου» όπου γράφτηκε σε συνεργασία με τον Ρόμπερτ Ουίλιαμς. Αν και το συγκρότημα πήγαινε πολύ καλά, διαλύθηκε έχοντας βγάλει δύο δίσκους και έτσι ο Κώστας Τουρνάς ξεκίνησε τη σόλο καριέρα του.

Ο ίδιος, έχει αποκαλύψει πως σαν άνθρωπος υπήρξε νευρικός, λέγοντας σε συνέντευξή του πως «Υπήρξα νευρικό άτομο, σε καθετί που δε με βόλευε τα νεύρα μου έπαιρναν το κεφάλι. Μου πήρε χρόνια να το συνειδητοποιήσω. Θεωρώ ότι είναι δυσάρεστο πράγμα και αποφάσισα να μετράω μέχρι το 10 πριν ξεσπάσω ή δημιουργήσω ένταση».

Ο πρώτος του δίσκος, είχε τίτλο τα «Απέραντα Χωράφια» και αργότερα ακολούθησαν τα άλμπουμ «Αστρόνειρα», «Κυρίες & Κύριοι», «Λευκά Φτερά», «Επί Γης Ειρήνη», «Στο Σινεμά», «Τρωικός Πόλεμος», «Αγαπημένη», «Η Πρόβα», «Τώρα», «Λίγη Αμαρτία», «Υπερβολές», «Tora Tora Tora», «Κλισέ», «Παιχνίδι», «Αλητείες», «Κάτω απ’ την Ακρόπολη», «Ντουέτα» με τη συμμετοχή 12 ακόμα τραγουδιστών, «Δεν Λέει» και «Κλέβει ο Καιρός».

Ακόμα, έχει ασχοληθεί και με το λαϊκό τραγούδι, «Έχω γράψει και λαϊκά τραγούδια, το “Μη με συγκρίνεις μάτια μου” και το “Κι αν ξυπόλυτη χορεύω” της Καίτης Γαρμπή. Με την Καίτη είχαμε δουλέψει όταν ήταν μικρή, την ήξερα από παιδάκι. Και έτσι έγινε η πρώτη μας συνεργασία» ανέφερε σε συνέντευξή του. «Το “Είσαι όμορφη” το έγραψα με αφορμή τον όρο η δικτατορία της ομορφιάς. Αυτό ήταν το κυριότερο ερέθισμα. Με τη γυναίκα μου είμαστε τόσα χρόνια μαζί, όχι μόνο επειδή ταιριάζουμε, αλλά και επειδή με τραβούσα πάντα. Μετά από 50 χρόνια συμβίωσης εννοείται ότι τη θεωρώ όμορφη» πρόσθεσε.

Σήμερα, ο Κώστας Τουρνάς έχει γενέθλια και με αφορμή αυτό ξεχωρίσαμε πέντε τραγούδια του και αποφασίσαμε να τα μοιραστούμε μαζί σας!

1) "Μην της το πεις"

2) "Δεν μετανιώνω"

3) "Όμορφη"

4) "Όπου φυσάει ο άνεμος"

5) "Λεν"