ΝΕΑ

Salma Hayek: Μία από τις πρώτες Λατίνες που καθιερώθηκε ως σταρ του Χόλιγουντ!

Χρόνια Πολλά Salma Hayek!

Από τη Ρίτα Τριανταφύλλου

Μια γυναίκα δυναμική με έντονη προσωπικότητα και εκρηκτικό ταμπεραμέντο, μια γυναίκα που ξεπέρασε τα εμπόδια κι έγινε μία από τις πρώτες Λατινοαμερικανίδες σταρ του Χόλυγουντ, μα πάνω από όλα μια γυναίκα που αγαπά τις άλλες γυναίκες και είναι έτοιμη να παλέψει για τα δικαιώματά τους. «Είμαι φεμινίστρια γιατί αγαπώ τις γυναίκες και είμαι έτοιμη να παλέψω για τις γυναίκες. Είμαι φεμινίστρια γιατί είμαι περήφανη που είμαι γυναίκα και παθιάζομαι να κάνω τον κόσμο καλύτερο για τις γυναίκες. Είμαι φεμινίστρια γιατί πολλές καταπληκτικές γυναίκες με έχουν κάνει τη γυναίκα που είμαι σήμερα. Εμπνέομαι από τις γυναίκες καθημερινά, τόσο σε φιλικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο» είχε πει παλαιότερα σε συνέντευξή της. Ο λόγος για την ηθοποιό και παραγωγό, Salma Hayek, που σήμερα έχει τα γενέθλιά της.

salma

Η Salma Hayek γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου το 1966 στην πόλη Coatzacoalcos του Μεξικού, όπου και μεγάλωσε. Σε ηλικία 12 ετών, οι γονείς της την έστειλαν στην Ακαδημία της Ιερής Καρδιάς στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια φοίτησε στο Ιβηροαμερικανικό Πανεπιστήμιο της πόλης του Μεξικού. Όταν είδε στον κινηματογράφο την ταινία “Willy Wonka & the Chocolate Factory” αποφάσισε να γίνει ηθοποιός.

Τα πρώτα της βήματα στη βιομηχανία του κινηματογράφου, τα έκανε το 1991, όταν εγκαταστάθηκε στο Λος Άντζελες. Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει για τη Μεξικάνα ηθοποιό, αφού, έπειτα από ένα μικρό ρόλο στο αστυνομικό δράμα “Mi vida loca” το 1993, επιλέχτηκε από τον σκηνοθέτη Robert Rodriguez για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία του “Desperado” το 1995.

Τον επόμενο χρόνο έπαιξε σε άλλη μία δημιουργία του Rodriguez, το “From Dusk Till Dawn”, με πρωταγωνιστές τον George Clooney και τον Quentin Tarantino, κάνοντας τον αντρικό πληθυσμό να χαζέψει με το χορό της, ενώ το 1997 εμφανίστηκε δίπλα στο «Φιλαράκι» Matthew Perry στη ρομαντική κωμωδία “Fools Rush In”. Δύο χρόνια αργότερα υποδύθηκε μία εξωτική χορεύτρια στη θρησκευτική σάτιρα του Kevin Smith, “Dogma”.

Το 2002 η δημοτικότητά της εκτοξεύτηκε στα ύψη, όταν υποδύθηκε στη μεγάλη οθόνη τη θρυλική Μεξικάνα ζωγράφο Φρίντα Κάλο, την οποία θαύμαζε όλη της τη ζωή. Η βιογραφική ταινία “Frida”, που σκηνοθέτησε η Julie Taymor σε παραγωγή της Hayek, ήταν υποψήφια για έξι βραβεία Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου της καλύτερης ηθοποιού για την ίδια.

Frida

Την επόμενη χρονιά κέρδισε το Emmy σκηνοθεσίας για την τηλεταινία “The Maldonado Miracle”, η οποία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance. Ως παραγωγός, η Salma Hayek, θα γνωρίσει μία ακόμα επιτυχία με την τηλεοπτική σειρά “Ugly Betty”, η οποία εκτυλίσσεται σ’ ένα περιοδικό μόδας.

Όλα αυτά τα χρόνια συνέχιζε να εμφανίζεται στη μεγάλη οθόνη σε ταινίες, όπως “Once Upon a Time in Mexico” (2003), “After the Sunset” (2004), “Ask the Dust” (2006), “Cirque du Freak: The Vampire's Assistant” (2009), “Savages” (2012), “Everly” (2014) κ.α.

Την περίοδο 2018 – 2020 εμφανίστηκε σε μία σειρά από κωμωδίες, μεταξύ των οποίων το “How to Be a Latin Lover” (2017), “Drunk Parents” (2018), “The Hummingbird Project” (2018) και “Like a Boss” (2020).

H Salma Hayek, έπειτα από ένα διάλειμμα που είχε επιλέξει να κάνει προκειμένου να βρίσκεται στο πλευρό της κόρης της, επιστρέφει ακόμη πιο δημιουργική καθώς συμφώνησε να εμφανιστεί στο νέο κύκλο της επιτυχημένης σειράς του Netflix, “Black Mirror”.

Σήμερα, η ταλαντούχα ηθοποιός γίνεται 56 ετών και αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας τις 5 αγαπημένες μας ταινίες της.

Once Upon A Time In Mexico

Savages

How To Be A Latin Lover

Drunk Parents

Like A Boss