ΝΕΑ

Γιώτα Νέγκα: Η σπουδαία τραγουδίστρια της λαϊκής-έντεχνης μουσικής έχει γενέθλια

Η Γιώτα Νέγκα, η τραγουδίστρια της ελληνικής λαϊκής αλλά και έντεχνης μουσικής σκηνής σήμερα έχει γενέθλια!

Το επώνυμό της είναι καλλιτεχνικό, ανήκει στον πρώην σύζυγό της και το πραγματικό της ονοματεπώνυμο είναι Παναγιώτα Τσεγρένη. Η μητέρα της τραγουδούσε, δημοτικά πιο πολύ και ο πατέρας της έπαιζε ερασιτεχνικά μπουζούκι.

Από μικρή ηλικία ονειρευόταν να γίνει τραγουδίστρια, καθώς στην οικογένειά της όλοι τραγουδούσαν και μάλιστα πολύ καλά, όμως κανείς δεν ήταν επαγγελματίας. Η ίδια έχει πει πως οι γονείς της δεν είχαν φανταστεί πως θα γινόταν τραγουδίστρια. Η μητέρα της φοβόταν αρκετά, ανησυχούσε για το κορίτσι της, παρόλα αυτά την στήριξαν για αυτή την απόφαση που πήρε.

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία της ήταν το Με τα μάτια κλειστά, όπου κυκλοφόρησε το 2003 σε μουσική και στίχους του Παναγιώτη Καλαντζόπουλου.

Αδιαμφισβήτητα η Γιώτα Νέγκα, είναι μία από τις πιο σπουδαίες λαϊκές φωνές της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού τραγουδιού, το κάθε τραγούδι της την αγγίζει και σε συνέντευξή της έχει αναφέρει πως: «Κάθε τραγούδι το προσεγγίζω σαν μικρό μονόπρακτο. Είναι μια ολόκληρη ιστορία, που καλείσαι να την πεις μέσα σε τρία λεπτά και να αγγίξεις τον ακροατή. Γιατί ο ακροατής που έρχεται να σε ακούσει, ζητάει από εσένα να συγκινηθεί. Οποιο τραγούδι και αν διαλέξω, έχει αυτή τη διαδρομή αλλά και τη δική μου αλήθεια: αν ένα τραγούδι δεν αγγίζει εμένα, δεν μπορώ να το τραγουδήσω. Και δεν το θεωρώ έντιμο να το τραγουδήσω στον κόσμο, γιατί δεν θα έχει ένα κομμάτι μου. Ετσι προσέγγισα και τα τραγούδια της Ευτυχίας. Τα συναισθήματά μου γι’ αυτά, βέβαια, είχαν ήδη “κάτσει” στην ψυχή μου από την παιδική μου ηλικία, όταν έβλεπα τους γονείς μου να συγκινούνται ακούγοντάς τα, αλλά και αργότερα, μέσα από τη δική μου συγκίνηση γι’ αυτά. Ο σεβασμός για τον οποίο ρώτησες, επιβάλλεται όταν αγγίζουμε δημιουργίες ανθρώπων στις οποίες έχουν αφήσει την ψυχή τους. Ειδικά όταν διασκευάζουμε τραγούδια. Θα πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά τον πυρήνα τους για να μπορέσουμε να τους προσθέσουμε κάτι σημερινό ή να τα φέρουμε στη γλώσσα μας, χωρίς να τον αλλοιώσουμε».

Με αφορμή τα γενέθλια της Γιώτας Νέγκα, ξεχωρίσαμε πέντε αγαπημένα μας τραγούδια της και αποφασίσαμε να τα μοιραστούμε μαζί σας!

1) "Το δίκιο μου"

2) "Όταν έχω εσένα"

3) "Δεν Υπάρχουν Άγγελοι"

4) "Βρες Μου Έναν Άλλο"

5) "Δυο Νησιά"