Για κάποιο λόγο, οι περισσότεροι νομίζουμε ότι στη ζωή γενικά υπάρχουν δύο επιλογές: Να πετύχεις ή να αποτύχεις. Αν πάρεις αυτό που θέλεις, είσαι πετυχημένος και αν όχι, αποτυχημένος. Νομίζουμε ότι αυτές είναι οι μόνες εναλλακτικές μας, όμως κάνουμε λάθος.
Η τρίτη επιλογή που υπάρχει, είναι να χρησιμοποιήσουμε τις αποτυχίες μας ώστε την επόμενη φορά, να βγούμε νικητές. Ιδού 4 από τους πιο σημαντικούς τρόπους:
Χρησιμοποίησε τα όσα αισθάνεσαι για να βγεις πιο δυνατός
Η αποτυχία, πολλές φορές σε κάνει να νομίζεις ότι δεν κέρδισες τίποτα. Ώρες δουλειάς και ενέργεια, πετάχτηκαν στον κουβά των αχρήστων, αφού ο σκοπός σου δεν επιτεύχθηκε. Όμως, αυτό που νομίζεις δεν είναι αλήθεια.
Σε όλη μας την ζωή μαθαίνουμε ποια είναι τα συστατικά της επιτυχίας: Στρατηγική, επιμονή και αυτοπεποίθηση, και πολλά άλλα φυσικά. Τι γίνεται όμως με τα όσα κερδίζεις μετά από μια αποτυχία;
Ο David Brooks γράφει στο βιβλίο του, The Road to Character: «Ζούμε σε μια κουλτούρα που μας διδάσκει να προωθούμε τον εαυτό μας και να τελειοποιούμε τις ικανότητες που μας οδηγούν στην επιτυχία αλλά αυτό δεν μας κάνει ταπεινούς, συμπονετικούς και ειλικρινείς, πράγματα που είναι απαραίτητα στο να χτίσουμε έναν καλό χαρακτήρα».
Ο ίδιος, τονίζει πώς κορυφαίοι leaders αντιμετώπισαν τις ήττες τους αλλά και διάφορες μάχες, για να χτίσουν τον σωστό χαρακτήρα. «Μόνο τα δύσκολα μαθήματα, τα οποία διδάχτηκαν μετά από τις ήττες τους βοήθησαν να καταλάβουν τα όριά τους και τελικά να βγουν πιο δυνατοί», αναφέρει.
Αν πάρουμε λίγο χρόνο ώστε να δούμε πώς αισθανόμαστε σε δύσκολους καιρούς, θα καταλάβουμε ποιοι είμαστε αλλά και τους γύρω μας καλύτερα.
Χρησιμοποίησε τις ήττες σου για να κινητοποιηθείς
Στην ψυχολογία, υπάρχει το επονομαζόμενο «reappraisal», που είναι η διαδικασία κατά την οποία αλλάζουμε οι ίδιοι τον τρόπο που νιώθουμε, μετά από μια στρεσογόνα κατάσταση. Όταν αντιμετωπίζουμε αρνητικά συναισθήματα, τότε αντιμετωπίζουμε καλύτερα δύσκολες καταστάσεις, και αποφεύγουμε την κατάθλιψη.
Για παράδειγμα, αν απορρίφθηκες πρόσφατα από μια δουλειά μετά από συνέντευξη, το φυσικό είναι να νιώσεις άσχημα ή να νιώσεις μπερδεμένος. Όμως, αν σκεφτείς ότι απλά πέρασες από ένα τεστ, τότε η σκέψη σου αυτόματα σε κάνει να προχωράς μπροστά.
Όπως είπε και ο Winston Churchill: «Η επιτυχία δεν είναι για πάντα και η αποτυχία δεν είναι μοιραία. Το κουράγιο να συνεχίσεις είναι που μετράει».
Αντί να σκέφτεσαι ότι η αποτυχία σημαίνει το τέλος, σκέψου ότι είναι απλά μέρος του ταξιδιού και τρόπος να πας παρακάτω.
Σκέψου τις ήττες σου σαν μάθημα
Πολλοί έχουν την τάση να αποφεύγουν να μιλήσουν για ό,τι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν. Όμως, αν δεν τις διαχειριστείς, οι μικρές σου ήττες μπορούν να γίνουν μεγαλύτερες.
Για παράδειγμα, το να αγνοείς το feedback που παίρνεις από άλλους, αν δεν είναι θετικό μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη εμπιστοσύνης και επικοινωνίας, ή ακόμα και σε τοξικό περιβάλλον.
Οι ερευνητές Mark Cannon και Amy Edmondson ανακάλυψαν ότι οι καθημερινές ήττες σε μια εταιρία ή σε έναν οργανισμό, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως «καμπανάκια συναγερμού». Αν τα προλάβεις νωρίς, ενδεχομένως να προλάβεις και μια μεγαλύτερη και ίσως μοιραία ήττα.
Αν έχει γίνει κάτι άσχημο, αντί να αποδίδεις την ευθύνη αλλού και να προσποιείσαι ότι δεν έγινε και κάτι τόσο σοβαρό, καλύτερο είναι να πεις: «Τι μπορώ να κάνω διαφορετικά την επόμενη φορά»; Έτσι, θα κινητοποιηθείς για να γίνεις καλύτερος.
Χρησιμοποίησε τα όσα έμαθες από την ήττα σου
Το να είσαι ο πρώτος που πηγαίνει στη δουλειά και ο τελευταίος που φεύγει, δεν σημαίνει ότι θα έχεις το αποτέλεσμα που θέλεις. Δυστυχώς, μερικές φορές όσο και να προσπαθούμε, είναι μάταιο.
Για παράδειγμα, ένας γνωστός μου ήθελε από μικρή ηλικία να γίνει παίκτης χόκεϊ. Ξυπνούσε κάθε μέρα, μέσα στο κρύο ή την ζέστη και εξασκούνταν. Όταν πήγε μάλιστα στο πανεπιστήμιο, γράφτηκε στην ομάδα. Το χόκεϊ ήταν όλη του η ζωή. Πραγματικά ζούσε και ανέπνεε για αυτό. Όταν έφτασε όμως στην τελευταία χρονιά στο πανεπιστήμιο τα παράτησε. Κατάλαβε ότι όσο και αν προσπαθούσε, δεν ήταν αρκετά καλός για να παίζει επαγγελματικά και τελικά τελείωσε την σχολή διοίκησης επιχειρήσεων.
Βρήκε δουλειά σε μια κορυφαία εταιρία και οι αξίες που έμαθε από το χόκεϊ, του φάνηκαν χρήσιμες αφού γρήγορα αναγνωρίστηκε εκεί. Πολλές φορές απλά εκπαιδεύουμε τον εαυτό μας σε λάθος σκέψη.
Άσχετα αν πετύχεις τον στόχο σου ή όχι, τα όσα έμαθες είναι πολύτιμα και μπορείς πάντα να τα χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου. Άλλωστε οι εμπειρίες μας, χτίζουν τον χαρακτήρα μας.
ΠΗΓΗ: thriveglobal.gr