ΝΕΑ

Aretha Franklin: 10 Facts που ίσως δεν ήξερες για την ζωή της

Από την Εριφύλλη Ράφτη

Η Aretha Franklin ήταν αδιαμφισβήτητα η βασίλισσα της Soul. Μέχρι και την τελευταία της στιγμή, η φωνή της με τον δυναμισμό που την περιέβαλλε και το ταλέντο της, ήταν εκείνα που την έκαναν να κυριαρχεί στις καρδιές του κόσμου. Ήταν μια τραγουδίστρια που πάντα μας μάγευε με τα τραγούδια της και που ποτέ δεν υπήρξε άνθρωπος που να μην την αγάπησε. Πρόσφατα μάλιστα είδαμε πως το ταλέντο της, κληρονόμησε η εγγονή της, η οποία πέρασε στην επόμενη φάση του American Idol.

Σαν σήμερα, η μοναδική Aretha Franklin θα είχε γενέθλια και εμείς αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας, 10 facts που ίσως δεν γνωρίζατε για την ζωή της.

1) Την μεγάλωσε ο πατέρας της και η γιαγιά της καθώς η μήτερα της πέθανε πριν προλάβει να γίνει 10 ετών.

2) Έμαθε να παίζει πιάνο μόνη της ακούγοντας αποκλειστικά Jazz μουσική.

aretha

3) Η Aretha έκανε το πρώτο της παιδί σε ηλικία μόλις 12 ετών. Δύο χρόνια μετά, όταν ήταν 14 ετών, γέννησε και το δεύτερο παιδί της.

4) Ξεκίνησε να τραγουδάει μέσα από την εκκλησία που εργαζόταν ο πατέρας, ο οποίος την ενθάρρυνε να τολμήσει να τραγουδήσει.

5) Η πρώτη περιοδεία της Franklin ήταν με τον Dr. King. Αργότερα, τραγούδησε στην κηδεία του για να τον τιμήσει.

6) Η Aretha Franklin έγραψε και δημιούργησε το πρώτο της άλμπουμ στην εκκλησία του πατέρα της. Το «Songs of Faith» κυκλοφόρησε το 1956.

7) Παράτησε το σχολείο στην Δευτέρα Λυκείου για να ακολουθήσει την καριέρα της στη μουσική και όπως φαίνεται, η απόφαση της ήταν σωστή.

8) Σε ηλικία 19 ετών, η Aretha παντρεύτηκε τον μάνατζερ της, Ted White.

9) Η Aretha Franklin είχε φωνή που μέχρι εκείνη την εποχή δεν είχε ξανακούσει ο κόσμος. Δεν ήταν ούτε R&B, ούτε ποπ, ούτε ροκ. Ήταν μοναδική και αυτό ήταν που την έκανε αμέσως να ξεχωρίσει από τις τραγουδίστριες της εποχής.

10) Ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια της, το “Respect”, επειδή κυκλοφόρησε από μαύρη γυναίκα έγινε απευθείας ύμνος φεμινισμού, ακτιβισμού και δυναμισμού. Στο τραγούδι back-up φωνές κάνουν οι αδελφές της ενώ η Franklin κέρδισε δύο βραβεία Grammy για το αριστούργημα.