ΝΕΑ

Η αληθινή ιστορία του Άγιου Βασίλη

Από την ομάδα του Soundis

Η πιο παραδοσιακή μορφή των Χριστουγέννων είναι αναμφισβήτητα του Άγιου Βασίλη. Αμέτρητες ταινίες, τραγούδια αλλά και μύθοι έχουν υπάρξει γύρω από το όνομά του. Για τα παιδιά είναι ο αγαπημένος τους χοντρούλης-ντυμένος στα κόκκινα-παππούς που τους φέρνει τα δώρα.

Ποια είναι η αληθινή του ιστορία όμως;

Η παράδοση που κυριαρχεί

Ο Άγιος Βασίλης μαζί με τους φίλους του τους τάρανδους ξεκινά από το χωριό του στη Λαπωνία, τη παραμονή Χριστουγέννων, για να μοιράσει δώρα στα παιδιά όλου του κόσμου. Το ταξίδι τελειώνει την πρώτη μέρα του χρόνου, όπου τρυπώνει στις καμινάδες των σπιτιών των παιδιών και τους αφήνει τα δώρα κάτω από το δέντρο. Η παράδοση αυτή προκύπτει από το ποίημα του Αμερικάνου συγγραφέα Κλέμεντ Μουρ με τίτλο «The night before Christmas» που το εμπνεύστηκε από το Φινλανδικό παραμύθι.

Θρησκεία-Μέγας Βασίλειος

Ο Μέγας Βασίλειος aka Άγιος Βασίλης ήταν Έλληνας, Καππαδόκης Χριστιανός, ο οποίος γεννήθηκε το 330 μ.Χ. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος και η μητέρα του μία ενάρετη γυναίκα της εποχής. Σπούδασε στην Αθήνα και αφού επέστρεψε στη Καππαδοκία αποφάσισε να ασπαστεί το μοναχισμό. Υποστήριξε το Σύμβολο της Πίστεως και αντιτάχθηκε στις αιρέσεις των πρωτοχριστιανικών χρόνων. Όταν η ορθοδοξία περνούσε κρίση, η εκκλησία του ζήτησε να προσφέρει υπηρεσίες στον Αγώνα κατά των Αρειανών. Έτσι, ο ίδιος συνέδραμε διανέμοντας τρόφιμα, χρήματα και ρούχα στις φτωχές οικογένειες. Ακόμα, ίδρυσε την Καισάρεια μία πόλη γεμάτη από φιλανθρωπικά ιδρύματα, νοσοκομεία, ορφανοτροφεία κ.α. Στα 48 του έτη νόσησε από μία ασθένεια στα νεφρά και απεβίωσε. Το έργο του όμως, παρέμεινε θαυμαστό και αξιέπαινο.

Το έθιμο της βασιλόπιτας

Την εποχή που ο Βασίλειος ήταν Επίσκοπος στη Καππαδοκία, ο Έπαρχος είχε πάει να εισπράξει φόρους από τις οικογένειες της πόλης. Οι κάτοικοι έτρεμαν στο άκουσμα αυτού και ο Βασίλειος για να τους καθησυχάσει τους είπε να δώσουν κάτι πολύτιμο αντί για χρήματα. Έτσι συγκέντρωσαν κοσμήματα και δώρα και πήγαν να τα δώσουν στον Έπαρχο. Ο Έπαρχος συγκινημένος από αυτό δεν θέλησε να τους φορολογήσει. Όταν οι κάτοικοι προσπάθησαν να μοιράσουν τα δώρα πίσω, δεν τα έβρισκαν. Έτσι ο Μέγας Βασίλειος διέταξε τους πιστούς να φτιάξουν πίτες και να βάλουν μέσα σε αυτές ένα αντικείμενο. Την επόμενη μέρα, σαν θαύμα ο καθένας έβρισκε στη πίτα του αυτό που είχε προσφέρει.

Άγιος Νικόλαος-Ευρώπη

Ο μύθος που έχει επικρατήσει στην Ευρώπη είναι διαφορετικός. Ο φορέας δώρων στην Ευρώπη ήταν ο Άγιος Νικόλαος, ο οποίος γεννήθηκε το 280 μ.Χ. στη Πατάρα. Σε ένα ταξίδι του στα Ιεροσόλυμα χειροτονήθηκε ως ιερέας. Την εποχή που ήταν αυτοκράτορας ο Διοκλητιανός εξέδωσε διάταγμα που όριζε ότι πρέπει να προσκυνούν τον αυτοκράτορα σαν θεό. Αυτό ο Άγιος Νικόλαος το αρνήθηκε και οδηγήθηκε στη φυλακή. Ύστερα από 10 χρόνια αφέθηκε ελεύθερος. Σύμφωνα με το μύθο, αφού είχε γίνει σύμβολο για τους ναυτικούς εξαιτίας της προστασίας τους προς αυτούς, έμαθε ότι ένας έμπορος στη πατρίδα του έχασε όλη του τη περιουσία. Ο Άγιος έσπευσε να τον βοηθήσει μη θέλοντας όμως να γίνει αντιληπτός. Έτσι έριξε χρυσό από τη καμινάδα και προσγειώθηκε μέσα σε μία κάλτσα. Από εκεί βγήκε και το έθιμο με τις κάλτσες. Με το πέρασμα των χρόνων μετατράπηκε σε Santa Claus.