ΝΕΑ

Πόσες θερμίδες έχουν τα παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα γλυκά;

Από την ομάδα του Soundis

Κατά την περίοδο των Χριστουγέννων-ας μη πούμε ψέματα-όλοι μας τρώμε λίγο παραπάνω. Θέλεις το εορταστικό κλίμα; Θέλεις οι διακοπές; Θέλεις τα ξεχωριστά γλυκά; Ένας συνδυασμός όλως τέλος πάντων μας οδηγεί σε διατροφική παράνοια.. Πάμε να δούμε όμως, τι θερμίδες παίρνουμε από αυτά τα γλυκά..

Μελομακάρονα

Έχουν ως βάση το ελαιόλαδο το οποίο θεωρείται πιο υγιεινό από το βούτυρο των κουραμπιέδων. Αν αρκεστούμε σε ένα μελομακάρονο 35 γρ. θα πάρουμε 190 θερμίδες και 8 γρ. λιπαρά. Εντάξει, βέβαια, ποτέ δεν μένουμε στο ένα!

xmasweet

Κουραμπιέδες

Κι όμως αυτό είναι το πιο παχυντικό γλύκισμα των Χριστουγέννων! Λίγο η ζάχαρη, λίγο το βούτυρο δίνουν στον οργανισμό αυτό που λέμε κενές θερμίδες. Το θετικό τους στοιχείο είναι τα αμύγδαλα που είναι πλούσια σε πολύ ακόρεστα λιπαρά. 1 κουραμπιές λοιπόν, βάρους 35 γρ. περιέχει 240 θερμίδες και 9,2 λιπαρά.

sweet

Δίπλες

Παρόλο που είναι ένα τηγανιτό γλυκά δεν έχει τόσες θερμίδες όσες νομίζαμε. Πάντα βέβαια, παίζει ρόλο και το ελαιόλαδο το οποίο χρησιμοποιούμε. Αυτό που δεν συνίσταται είναι το σπορέλαιο. 1 δίπλα 140 γρ. έχει 170 θερμίδες και 4,5 λιπαρά.

sweet

Τσουρέκι

Το τσουρέκι είναι το γλύκισμα που συνήθως μας φτιάχνουν οι γιαγιάδες μας. Τα αυγά και το αλεύρι που εμπεριέχει, θεωρούνται καλές πηγές πρωτεϊνών. Πέρα από το απλό τσουρέκι πολλοί επιλέγουν πιο σύνθετα με επικάλυψη σοκολάτας, κάστανα, καραμέλα κα. 1 φέτα από απλό τσουρέκι 50 γρ. περιέχει 193 θερμίδες και 7,5 γρ. λιπαρά και 1 φέτα τσουρέκι με σοκολάτα 214 θερμίδες.

sweet

Βασιλόπιτα

Είναι το γλυκό που τρώμε την πρώτη μέρα του χρόνου. Εξίσου και αυτό ανάλογα με το πώς θα παρασκευαστεί διαμορφώνονται και οι θερμίδες του. Αν για παράδειγμα έχει μαργαρίνη αντί για βούτυρο θα μειωθούν τα λιπαρά του. 1 κομμάτι βασιλόπιτα κέικ έχει 350 θερμίδες και 20 γρ λιπαρά. 1 κομμάτι βασιλόπιτα τσουρέκι θεωρείται καλύτερη επιλογή και περιέχει 255 θερμίδες και 7,5 γρ. λιπαρά.

sweet