ΝΕΑ

Πέντε Χριστουγεννιάτικα τραγούδια που βασίζονται σε πραγματικές ιστορίες

Από την Ελίνα Λέζου

Υπάρχουν τραγούδια που έχουν θεωρηθεί Χριστουγεννιάτικοι ύμνοι. Μικροί και μεγάλοι ξέρουν του στίχους, είτε στα ελληνικά, είτε στα αγγλικά. Κάποια εξ αυτών όμως κρύβουν μία ιδέα, μία σύλληψη και μία ιστορία άλλοτε συγκινητική και άλλοτε αστεία...

1. Jingle bell

Είναι το ελληνικό «Τρίγωνα Κάλαντα». Ο μουσικοσυνθέτης του είναι ο James Pierpont και το έγραψε σε μία ταβέρνα της Μασαχουσέτης. Την ιδέα εμπνεύστηκε από τους παραδοσιακούς αγώνες με έλκηθρο στο Medford. Στην αρχή το προόριζε για ένα απλό χειμωνιάτικο τραγούδι το οποίο θα ονόμαζε «One horse open sleigh». Όταν πρωτό-δημοσιεύτηκε το 1957 δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση. 5 χρόνια πριν ηχογραφηθεί και μείνει στην ιστορία σαν «Jingle Bells», ο Pierpont απεβίωσε..

2. Santa Clause is coming to town

Ένα τραγούδι το οποίο έχει διασκευαστεί από αμέτρητους καλλιτέχνες. Γράφτηκε το 1932 από του Haven Gillepsie και J. Fred Coots και εξίσου με το παραπάνω δεν είχε ιδιαίτερη απήχηση στην αρχή και μάλιστα όταν το πρότειναν στον Λίο Φίστ να το ερμηνεύσει το απέρριψε. Έτσι, το πρότειναν στον Έντι Κάντορ ο οποίος επίσης αρνούταν. Εν τέλει, εκείνη που τον έπεισε ήταν η γυναίκα του Άιντα, η οποία χαρακτηριστικά του είπε «Κάνε μια προσπάθεια. Μήπως θα πονέσει;». Την επόμενη μέρα κιόλας αφού τελικά κυκλοφόρησε, οι πωλήσεις είχαν ξεπεράσει τα 400.000 αντίτυπα.

3. White Christmas

Εδώ περνάμε σε μία θλιβερή ιστορία.. Πρώτη φορά παίχτηκε το 1941 στην ραδιοφωνική εκπομπή Kraft Music Hall, 18 μέρες μετά την επίθεση στο Περλ Χαρμπορ. Την επομένη χρονιά, 1942 οι Ένοπλες Δυνάμεις έβαζαν το τραγούδι στους στρατιώτες για να θυμούνται την οικογένεια τους. Γράφτηκε από τον Irving Berlin, ο οποίος ήταν Εβραίος και κατ επέκταση δεν γιόρταζε ποτέ τα Χριστούγεννα. Ο ίδιος είχε χάσει πρόσφατα τον γιο του και κάθε 25 Δεκέμρβη επισκεπτόταν τον τάφο του με την γυναίκα του. Ουσιαστικά, αυτό το τραγούδι είναι η προσπάθεια του ίδιου να ξεπεράσει τον θάνατο του γιού του.

4. Silent night

Είναι το ελληνικό «Άγια νύχτα» το οποίο έχει θρησκευτικές καταβολές. Ο πρώτος θρύλος που επικράτησε ήταν ότι ο πατέρας Γιόζεφ Μορ στο Όμπερντορφ της Αυστρίας επέμενε να έχει μουσική στην λειτουργία της παραμονής των Χριστουγέννων παρά το γεγονός ότι το εκκλησιαστικό όργανο δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί γιατί τα ποντίκια είχαν καταστρέψει τα εξαρτήματα του. Έτσι έγραψε ένα ποίημα το οποίο δεν χρειαζόταν μελωδία. Όμως, η αλήθεια είναι ότι το 1816 ότι ενώ έγραψε ο ιερέας το ποίημα ζήτησε από τον Γκρούμπερ να γράψει μουσική.

5. Let it snow

Του αγαπημένου Frank Sinatra. Το παράδοξο του συγκεκριμένου τραγουδιού είναι ότι γράφτηκε σε περίοδο..καύσωνα! Ο συνθέτης Jule Styne και ο στιχουργός Sammy Cahn ήταν αφόρητα ιδρωμένοι εκείνο το καλοκαίρι του 45 και εύχονταν να χιονίσει!! Το τραγούδι πλέον ακούγεται κυρίως την περίοδο των εορτών..