ΝΕΑ

5 + 1 Προτάσεις για το τί να μαγειρέψετε για το δείπνο των Χριστουγέννων

Από την Εριφύλλη Ράφτη

Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι κάθε χρόνο μας προκαλεί άγχος για το τι να μαγειρέψουμε, αν θα αρέσει στους καλεσμένους. Μου φτάνει άραγε η γέμιση; Θα μου φτάσει ο χρόνος; Ωχ, έφτασαν, τι να κάνω;

Για να σας γλιτώσουμε από αυτήν την ταλαιπωρία και την αγωνία που μπορεί να έχετε για το φαγητό, σας έχουμε 5 προτάσεις για το τι να μαγειρέψετε για το δείπνο των Χριστουγέννων. Φυσικά, έχουμε και 1 συνταγή για τους Vegan φίλους μας.

1) Κοτόπουλο με γλυκοπατάτες στον φούρνο

Διανύουμε δύσκολες περιόδους και το κοτόπουλο είναι σίγουρα μια οικονομική αλλά κλασσική επιλογή. Το κοτόπουλο με πατάτες είναι ένα φαγητό που το μαγειρέυουμε και καθημερινές αλλα και Σαββατοκύριακο. Η γλυκοπατάτες, ωστόσο, είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει.

Μπορείτε αν θέλετε να βάλετε στο κοτόπουλο γέμιση. Αν δεν θέλετε γιατί μπορεί να μην σας αρέσει, τότε πάλι μην αγχώνεστε. Το φαγητό σας θα είναι το ίδιο νόστιμο. Αν βάλετε γέμιση, δοκιμάστε να βάλτε πορτοκάλι. Η γλύκα του, θα ταιριάξει απίστευτα σε συνδυασμό με μέλι και κρεμμυδάκι. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε κουκουνάρι, ρυζάκι, σπανάκι, βούτυρο, σταφίδες και γενικά μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε.

Αν δεν βάλετε γέμιση, το μαρινάρισμα του κρέατος θα είναι λίγο πιο έξτρα. Και εδώ θα προτιμήσουμε πορτοκάλι και μέλι αλλα θα προσθέσουμε μουστάρδα, λαδάκι και τα μπαχαρικά της επιλογής μας. Ένα μικρό τιπ για πιο αρωματική συνταγή και ωραία γεύση, αντί για νερό στο ταψί βάλτε μπύρα, τυλίξτε με αλουμινόχαρτο (μαζί με τις πατάτες), ψήστε σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα, βγάλτε μετά το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα. Και έτσι έχετε το πιο ροδοκοκκινισμένο, νόστιμο κοτόπουλο που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.

kotopoulo glykopatates

2) Μοσχαράκι με κινόα ή ρύζι

Το μοσχαράκι είναι σίγουρα ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά. Οι πολλές συνταγές και τρόποι μαγειρέματος του είναι ο λόγος που το κάνει μια εκπληκτική επιλογή για το γιορτινό τραπέζι.

Το μοσχαράκι για αυτή τη συνταγή για το προτιμήσουμε στην κατσαρόλα. Θα τσιγαρίσουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές, τα καροτάκια. Θα βάλουμε το μοσχαράκι, θα το αφήσουμε να αλλάξει χρώμα και θα σβήσουμε με κόκκινο κρασί. Θα προσθέσουμε μετά μέλι, λίγο βαλσάμικο, λίγη μουστάρδα και γλυκόξυνη σάλτσα αν θέλετε. Τα μπαχαρικά είναι δική σας επιλογή ανάλογα τις γεύσεις που επιθυμείτε.

Το κινόα και το ρύζι θα τα φτιάξετε όπως λέει η συσκευασία του προϊόντος. Μόλις είναι έτοιμα σερβίρετε σε μια πιατέλα με το μοσχαράκι και την σάλτσα να χύνεται πάνω από το ρύζι ή το κινόα σας.

mosxaraki kinoa

3) Ρολό κιμά γεμιστό με τυρί και αλλαντικά

Το ρολό κιμά για κάποιους φαίνεται δύσκολο αλλα πιστέψτε με δεν είναι τόσο όσο ακούγεται. Όταν φτιάξουμε τον κιμά με ντοματούλα, μπαχαρικά, μαιντανό και ότι θέλουμε να περιέχει τον τοποθετούμε πάνω σε μια λαδόκολλα και δίνουμε ένα παραλληλόγραμμο σχήμα.

Στην συνέχεια προσθέτουμε το τυρί μας (κατά προτίμηση γκούντα ή ρεγκάτο) και το μπείκον. Με την βοήθεια της λαδόκολλας κλείνουμε το ρολό. Το τοποθετούμε μαζί με τη λαδόκολλα σε μια φόρμα κεικ στενόμακρη. Το ψήνουμε για 1 ώρα και μόλις το δούμε πως είναι έτοιμο, το αφήνουμε να κρυώσει καλά για να μην χαλάσει το σχήμα.

Μπορείται να το βγάλετε ως συνοδευτικό ή και ως κυρίως πιάτο σε συνδυασμό με πατάτες, γλυκοπατάτες, ρύζι, κριθαράκι ή και κινόα. Ότι επιθυμείτε εσείς.

rolo kima

4) Κολοκύθα γεμιστή

Η κολοκύθα γεμιστή είναι μια συνταγή που είναι Vegan, χωρίς γαλακτοκομικά, κατάλληλη για δίαιτα και χωρίς γλουτένη. Είναι το κατάλληλο γεύμα για όσους είναι χορτοφάγοι ή έχουν δυσανεξία στην λακτόση και την γλουτένη.

Το πιο δύσκολο κομμάτι σε αυτή τη συνταγή είναι το καθάρισμα και το κόψιμο της κολοκύθας. Γενικά η προετοιμασία. Κόβουμε με μεγάλη προσοχή την κολοκύθα στη μέση και καθαρίζουμε τα σπόρια. Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε μέχρι να καραμελώσει σχεδόν η ψίχα. Όταν την βγάλουμε από τον φούρνο την αφήνουμε έξω να κρυώσει ελαφρά.

Η γέμιση είναι η μαγεία αυτής της συνταγής. Περιμβάνει κρεμμύδια, φακές, Cranberries ή βατόμουρα (ότι θέλετε εσείς), σπανάκι, λαχανικά της επιλογής σας και κρασί. Μετά προσθετετε θυμάρι, σκόρδο, δεντρολίβανο, μπαχαρικά και ότι άλλο θέλετε εσείς να βάλτε μέσα. Αν θέλετε την κολοκύθα πιο γλυκιά, βάλτε λίγο μέλι μέσα. Αν πιο αλμυρή δεν χρειάζεται να προσθέσετε κάτι. Η συνταγή είναι ήδη πιο αλμυρή.

pumpkin

5) Ριζότο με Τρούφα

Το τέλειο πιάτο είτε ως κυρίως είτε ως ορεκτικό. Λίγα υλικά, εξαιρετικό πιάτο. Θα χρειαστείτε μόνο ρύζι για ριζότο, την τρούφα (μανιτάρια), παρμεζάνα σε flakes, κρασί, κρεμμύδι, μπαχαρικά (αλάτι και πιπέρι) και βούτυρο.

Το κομμάτι που ίσως σαν κάνιε εντύπωση είναι η προετοιμασία του ριζιού. Αφού, λοιπόν, έχουμε ήδη σοτάρει το κρεμμύδι στο λαδι, πλένουμε πολύ καλα το ρύζι και το προσθέτουμε την κατσαρόλα μέχρι να γυαλίσει. Σβήνουμε με κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Το ρύζι θα πάρει περίπου 20 λεπτά να γίνει οπότε θα χρειαστούμε λίγη υπομονή. Στο τέλος προσθέτουμε την τρούφα και αφαιρούμε από την φωτιά. Μετα προσθέτουμε το τυρί και το βούτυρο και το ριζότο είναι έτοιμο. Μπορούμε να σερβίρουμε με flakes παρμεζάνας και κομματάκια από το μανιτάρι.

rizoto troufa

6) Ρατατούι

Αυτή είναι η Vegan συνταγή που σας υποσχεθήκαμε, ακόμα και αν βάλαμε 2. Την έχετε ακούσει αυτή τη συνταγή, την έχετε δεί σε ταινίες και σίγουρα την θυμάστε από την ομότιτλη ταινία της Disney. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να την φτιάξετε μόνοι σας.

Είναι πιο απλή συνταγή από ότι φαντάζεστε. Αρχικά κόβουμε όλα τα λαχανικά (Μελιτζάνα, κολοκυθάκι, ντοματίνια και κίτρινο κολοκύθι) και βάζουμε αλάτι και πιπέρι. Στο τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τις πιπεριές (κόκκινες και κίτρινες σε κυβάκια) με αλάτι και πιπέρι. Αφού αλλάξουν χρώμα προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας και τον φρέσκο βασιλικό.

Όπως είναι στο τηγάνι βάζουμε τα λαχανικά μας σε σχήμα κουλούρας, με αλάτι και πιπέρι. Χύνουμε από πάνω ένα μείγμα από βασιλικό, θυμάρι, μαϊντανό, σκόρδο, αλάτι πιπέρι και λάδι. Το βάζουμε μετά στο φούρνο να ψηθεί καλά για περίπου 1 ώρα.

ratatoui

Πάρτε τις κουτάλες και τις ποδιές σας γιατί τα φετινά Χριστούγεννα προβλέπονται ονειρικά. Θα κάνετε όλους τους φίλους και συγγενείς σας να μην σας αναγνωρίζουν γιατί σίγουρα θα φάνε το καλύτερο φαγητό της ζωής τους.