ΝΕΑ

10 Facts που δεν ήξερες για το “Saturday Night Fever”

Αύριο κλείνει 44 χρόνια από την κυκλοφορία του

Από την Εριφύλλη Ράφτη

Μπορούμε να καταλάβουμε μόνο από το τρόπο που περπατάς αν έχεις δει και είσαι φαν του “Saturday Night Fever”. Η ταινία που ανάδειξε τον John Travolta και τον έκανε να χορέψει και ο κόσμος αμέσως να τον λατρέψει, κλείνει τα 44 χρόνια από την ημέρα της πρεμιέρας, το 1977. Ήταν η ταινία με θέμα τον χορό, που έκανε τις μεγαλύτερες εισπράξεις μέχρι που την θέση της πήρε το Magic Mike, το 2012.

Υπάρχουν όμως κι ‘άλλα πράγματα που ίσως δεν ήξερες για την ταινία.

1) Υπάρχει και μια διασκευή κατάλληλη για παιδιά

Όταν κυκλοφόρησε η ταινία, το 1977, πούλησε αμέσως πολλά εισιτήρια, σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Γι’ αυτό τον Μάρτιο του 1979 επανακυκλοφόρησε ως κατάλληλη για ανηλίκους. Δηλαδή χωρίς τις σκηνές ερωτικού περιεχομένου και κάθε μορφής βία. Η ταινία την ίδια χρονιά πούλησε περίπου 8,9 εκατομμύρια εισιτήρια ενώ μέχρι το 2016 είχε πουλήσει πάνω από 30 εκατομμύρια.

2) Οι Bees Gees «ήρθαν» μόλις τελείωσε η ταινία

Η ταινία είχε τελειώσει τα γυρίσματα όταν ο παραγωγός, Robert Stigwood εμπιστεύτηκε στους Bees Gees την μουσική της ταινίας. Σύμφωνα με τον Travolta η ταινία είχε γυριστεί με τους ηθοποιούς να χορεύουν Boz Scaggs και Stevie Wonder. Στην συνέχεια, η κανονική μουσική προστέθηκε όπως έπρεπε από την αρχή.

3) Έσπασε πολλά μουσικά ρεκόρ

Η ταινία πούλησε, μόνο, στην Αμερική 15 εκατομμύρια αντίγραφα των τραγουδιών της και για 15 χρόνια ήταν η ταινία με το Soundtrack, με τις περισσότερες πωλήσεις. Το ρεκόρ κατέρριψε η ταινία “The Bodyguard” με το “I Will Always Love You”. Έχει κερδίσει και Grammy για το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς. Ήταν το Νο.1 άλμπουμ του Billboard για το πρώτο μισό του 1978 και έμεινε στα charts μέχρι τον Μάρτιο του 1980.

4) Κάνει αναφορές στον Rocky

Το πρώτο κοινό σημείο φυσικά ήταν ο σκηνοθέτης. Ο John G. Avildsen είχε προηγουμένως εργαστεί για την ταινία “Rocky”, ωστόσο η συνεργασία με το “Saturaday Night Fever” δεν προέκυψε και τελικά αντικαταστάθηκε με τον John Badham λίγες βδομάδες μετά την έναρξη των γυρισμάτων. Το δεύτερο κοινό σημείο είναι η αφίσα στο δωμάτιο του Tony και το τρίτο φυσικά είναι πως την δεύτερη ταινία, “Staying Alive”, την σκηνοθέτησε ο ίδιος ο Sylvester Stallone.

5) Η αντίδραση των υπαλλήλων του “The White Castle” ήταν 100% αληθινή

Όταν ο Tony και η παρέα του πήγαν στο “The White Castle” να φάνε σίγουρα δεν περίμεναν αυτή την αντίδραση των εργαζομένων. Ο Badham έχει δηλώσει πως οι υπάλληλοι δεν είχαν ενημερωθεί για το γύρισμα επίτηδες. Ώστε, να δούμε την αληθινή τους αντίδραση στην ταινία.

6) Η κοπέλα του Travolta πέθανε κατά την διάρκεια των γυρισμάτων

Ο Travolta γνώρισε την Diana Hyland κατά την διάρκεια των γυρισμάτων “The Boy In The Plastic”, όπου έπαιζε την μητέρα του. Η Hyland περνούσε τον Travolta 18 χρόνια και σε ηλικία 41 των διαγνώστηκε με καρκίνο του στήθους. Ο Travolta πρόλαβε να φύγει από τα γυρίσματα του “Saturday Night Fever” , να πάει στο Los Angeles και να μείνει μαζί της, τις τελευταίες της στιγμές. Μετά έπρεπε να επιστρέψει στην δουλειά.

7) Δημιούργησαν ένα χορευτικό μόνοι τους καθως ο χορογράφος δεν εμφανίστηκε ποτέ

Σε μία από τις πρόβες για την ταινία και συγκεκριμένα για μια σληνή που βρισκόταν 55 λεπτά από την έναρξη της ταινίας, ο χορογράφος δεν εμφανίστηκε ποτέ. Όταν ο Tony και η Stephanie χορεύουν το “Tango Hustle” στην ταινία, στην πραγματικότητα ήταν ένας αυτοσχεδιαμός τους ώστε να βγεί η σκηνή καθως δεν είχαν χορογράφο να τους φτιάξει το χορευτικό.

8) Το Iconic λευκό κοστούμι του Tony, αρχικά προοριζόταν για μαύρο

Ο Travolta και ο Badham αρχικά αποφάσισαν το κοστούμι να είναι μαύρο καθώς αυτό το χρώμα ήταν της μόδας εκείνη την εποχή. Ωστόσο, η σχεδιάστρια Patricia Von Brandenstein τους πρότεινε το λεύκο κοστούμι για δύο λόγους. Ο ένας ήταν για να δείξει το χρώμα το ταξίδι του Tony στην διαφώτιση ενώ ο δεύτερος λόγος ήταν καθαρά πρακτικός. Δηλαδή για να ξεχωρίζει στο σκούρο φόντο μιας Discotheque.

9) Το κοστούμι του Tony πουλήθηκε για περισσότερα λεφτά από όσα νόμιζες

Η Von Brandenstein πήγε αρχικά τον Travolta σε ένα οικονομικό μαγαζί και του αγόρασε 3 ολόιδια λευκά κοστούμια, τα οποία μέχρι το τέλος των γυρισμάτων είχαν «μουλιάσει» μέσα στον ιδρώτα του ηθοποιού. Τα δύο εξαφανίστηκαν ενώ το ένα πουλήθηκε το 1979 για 2000$. Αργότερα, το 1995, το ίδιο κοστούμι πουλήθηκε σε έναν ανώνυμο αγοραστή έναντι του ποσού των 145,000$.

10) Έχει βασιστεί σε ιστορία του “New York Magazine”

Το “Tribal Rites of the New Saturday Night” είναι μια ιστορία από τον άγγλο δημοσιογράφο, Nik Cohn και δημοσιεύτηκε στο New York Magazine το 1976. Η ιστορία μιλάει για τον Vincent, το καλύτερο χορευτή στο Bay Ridge που το όνομα του αργότερα έγινε Tony Manero για τις ανάγκες της ταινίας. Ο Cohn αργότερα εξομολογήθηκε πως ο χαρακτήρας του Vincent είναι εξ ’ολοκλήρου φανταστικός και δεν υπάρχει στην πραγματικότητα.