ΝΕΑ

Οι 5 κορυφαίες Χριστουγεννιάτικες μπαλάντες

Από την ομάδα του Soundis

Η περίοδος των Χριστουγέννων αν και στους περισσότερους ξυπνά αισθήματα ευτυχίας, υπάρχουν και αυτοί που παθαίνουν κάτι σαν Christmas blues. Αυτή η περίεργη, άλλοτε γλυκιά μελαγχολία έρχεται και βρίσκει το δικό της μοναδικό soundtrack, στις χριστουγεννιάτικες μπαλάντες! Ας ακούσουμε κάποιες αγαπημένες από αυτές.

1. Whitney Huston - The first Noel

Το The First Noel ξεκίνησε ως τραγούδι που το τραγουδούσαν στο δρόμο έξω από τις εκκλησίες. Τότε οι Χριστιανοί δεν ήθελαν να είναι «ένα» με τους καθολικούς και προσπαθούσαν να κρατούν απόσταση. Το τραγούδι αυτό είχε συμβολικό χαρακτήρα. Ήταν μία κραυγή σε έναν άγγελο που μεταφέρει τα καλά νέα, δηλαδή ότι γεννήθηκε ο Ιησούς Χριστός. Πλέον θεωρείται ένας Χριστουγεννιάτικος ύμνος που έχουν διασκευάσει πολλοί καλλιτέχνες.

2. Frank Sinatra - Silent night

Πίσω από αυτή τη μπαλάντα υπάρχει μία ιστορία 2 αιώνων. Στις 23 Δεκεμβρίου 1818 ένας θίασος της εποχής πήγε στο χωριό Ομπέρντορφ της Αυστρίας για να αναπαραστήσει τη γέννηση του Χριστού. Όμως, το χριστουγεννιάτικο όργανο που θα συνόδευε το θεατρικό δρώμενο, καταστράφηκε καθώς το έφαγαν ποντίκια. Τότε ο εφημέριος Γιόζεφ Μορ πρότεινε να γίνει η παράσταση σε κάποιο σπίτι ώστε να υπάρχει και μουσική. Έτσι και έγινε! Γυρίζοντας στο σπίτι του, ο άντρας αντίκρισε μία θέα που τον μάγεψε. Έτσι, με την βοήθεια του χιονισμένου τοπίου που έβλεπε, θυμήθηκε ένα ποίημα που είχε γράψει παλαιότερα, στο οποίο υμνούσε τη γέννηση του Χριστού. Η μελοποίηση στην αρχή έγινε με κιθάρα και άρχισαν να τραγουδιούνται στο ναό του Αγίου Νικολάου. Έτσι έχουμε το καθιερωμένο «Άγια Νύχτα»

3. Elvis Presley - White Christmas

Το «White Christmas» ακούστηκε για πρώτη φορά το 1941 στη ραδιοφωνική εκπομπή Kraft Music Hall. Εκείνο το βράδυ ήταν πολλοί που άκουγαν την εκπομπή καθώς θυμούνταν την τραγική επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί στο Περλ Χάρμπορ 18 ημέρες πριν. Από τότε οι στρατιώτες το έβαζαν κάθε Χριστούγεννα γιατί τους ξυπνούσαν εικόνες των αγαπημένων τους προσώπων. Μέχρι το τέλος του πολέμου το τραγούδι θεωρήθηκε ως το πιο εμπορικό, τίτλο που διατήρησε για 55 ολόκληρα χρόνια. Για αρκετό καιρό ήταν και τα κάλαντα που κυριαρχούσαν τη γιορτινή περίοδο αλλά αυτό άλλαξε με την πάροδο των χρόνων

4. Celine Dion - Happy Christmas

Το τραγούδι αυτό γράφτηκε από τον John Lenon. Δεν γράφτηκε για τα Χριστούγεννα αλλά για το τέλος του πολέμου του Βιετνάμ. Το «Happy Christmas» αποτέλεσε μέρος της εκστρατείας που έκαναν κατά αυτού του πολέμου ο John Lenon και η Yoko Ono. Ουσιαστικά, είναι ευχές αγάπης και ειρήνης για όλο τον κόσμο.

5. David Bowie & Bing Crosby - The Little Drummer Boy

Αυτό το τραγούδι βασίζεται σε μία παραδοσιακή τσέχικη καρόλα. Δημιουργήθηκε από την Κ. Ντέιβις η οποία ήθελε να φτιάξει κομμάτια για ερασιτεχνικές χορωδίες. O David Bowie και ο Bling Crosby, συναντήθηκαν στην Χριστουγεννιάτικη εκπομπή «Merrie Olde Christmas» και άφησαν μία συνεργασία η οποία πλέον είναι κλασική. Να σημειωθεί ότι είναι το ελληνικό «Ο μικρός τυμπανιστής».