ΝΕΑ

5 ταινίες που μίλησαν για τον HIV

Από τον Γιώργο Μήτση

Όλοι αγαπάμε τις ταινίες αλλά κατά κύριο λόγο αυτές που θα μας κάνουν να αφυπνιστούμε, να σκεφτούμε και να δούμε μια κοινωνική κατάσταση με μια άλλη οπτική χωρίς την αίσθηση του φόβου. Η μόνη λύση είναι η αγάπη, η κατανόηση και η στήριξη είτε αυτή προέρχεται από την οικογένεια είτε από τον/την συντρόφου. Εδώ θα δούμε 5 ταινίες που μιλούν για τον HIV.

1 Philadelphia (1993)

Το "Philadelphia" είναι η ταινία που περιλαμβάνεται σχεδόν σε κάθε top 10 λίστα για τον HIV και για καλό λόγο. Είτε σας αρέσει είτε το απεχθάνεστε, είναι αναμφίβολα η ταινία που άλλαξε το κοινωνικό τοπίο σε μια εποχή που ο θυμός εκτονώθηκε στις κυβερνήσεις.

Η επίδραση της ταινίας το 1993, στηριγμένη σε μια εντυπωσιακή ερμηνεία του Τομ Χανκς, ήταν αναμφισβήτητη, με εισπράξεις άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων και κέρδισε δύο βραβεία Όσκαρ.

Μερικές σκηνές είναι ακόμα αρκετά ανατριχιαστικές. Το να βλέπεις τον χαρακτήρα του Ντένζελ Ουάσινγκτον να εξηγεί την ομοφοβία στη σύζυγό του στην οθόνη είναι ιδιαίτερο

Το "Philadelphia" ήταν η ταινία που έκανε τους ανθρώπους να καθίσουν και να την δουν, και αυτό από μόνο του την κάνει να αξίζει να τη δει κανείς.

2 An Early Frost (1985)

Αυτή η τηλεοπτική ταινία του 1985 θεωρήθηκε ορόσημο την εποχή της κυκλοφορίας της και δικαίως. Το "An Early Frost" που μεταδόθηκε στο NBC το 1985, ήταν η πρώτη μεγάλη ταινία που δραματοποίησε την κρίση του AIDS στην Αμερική, κερδίζοντας πολλά βραβεία και συγκεντρώνοντας κοινό άνω των 34 εκατομμυρίων θεατών.

Αφηγούμενος την ιστορία ενός νεαρού δικηγόρου που αποφασίζει να ενημερώσει τους γονείς του ότι είναι φορέας HIV και ομοφυλόφιλος, το «An Early Frost» πιστώθηκε ότι ώθησε τον HIV στη συνείδηση του κοινού σε μια εποχή που το στίγμα και η προκατάληψη ήταν στα ύψη (τόσο που το δίκτυο έχασε 500.000 $ σε έσοδα όταν οι χορηγοί απέσυραν τη διαφήμιση την πρώτη φορά που έπαιξε).

Ενώ ορισμένα στοιχεία της ταινίας δεν αντέχουν μετά από 30 χρόνια, το "An Early Frost" εξακολουθεί να παραμένει πραγματικά στοχαστικό.

3 How to Survive a Plague (2012)

Αυτό το σαρωτικό, υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ δικαίως άξιζε τις πολλές διακρίσεις που έλαβε κατά την κυκλοφορία του το 2012. Η καθαρή και συχνά αδυσώπητη απεικόνισή των πρώτων ημερών της επιδημίας του AIDS παρείχε στην ταινία ένα σκηνικό και σαφήνεια που σε πολλές ταινίες δεν υπήρχε.

Με αυτόν τον τρόπο, οι σκηνοθέτες πέτυχαν κάτι περισσότερο από ένα ιστορικό αρχείο σχετικά με την άνοδο του ACT UP και το κίνημα ακτιβιστών για το AIDS στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι ένα απίστευτα συγκινητικό πορτρέτο της οργής, της απώλειας και της ελπίδας που νιώθουν όσοι αρνήθηκαν να κάτσουν στο περιθώριο ακόμα και όταν αντιμετώπιζαν τους δικούς τους επικείμενους θανάτους. Χωρίς αμφιβολία, το "How to Survive a Plague" είναι κάτι που πρέπει να δείτε.

4 Longtime Companion (1989)

Αν και προηγήθηκαν πολλές θεατρικές ταινίες (μεταξύ αυτών, το εντυπωσιακό «Parting Glances» το 1986), το «Longtime Companion» του 1989 πιστώνεται ως η πρώτη ταινία ευρείας κυκλοφορίας που εξιστορεί την κρίση του AIDS στην Αμερική.

Από το 1981 έως το 1989, η ταινία επωφελήθηκε από τις δυνατές ερμηνείες του καστ, ένα ευαίσθητο σενάριο του Κρεγκ Λούκας και την έξυπνη σκηνοθεσία του Νόρμαν Ρενέ.

Ενώ η επεισοδιακή φύση της ιστορίας δεν κρατάει και τόσο καλά μερικές φορές - κάνοντας την ταινία να μοιάζει περισσότερο με χρονοκάψουλα - η σκηνή όπου ο Ντέιβιντ (που υποδύεται ο Μπρους Ντέιβιντσον) λέει στον ετοιμοθάνατο εραστή του ότι "είναι εντάξει να φύγεις" παραμένει τόσο στοιχειωμένο και ήσυχα καταστροφικό όσο ποτέ.

5 Dallas Buyers Club (2013)

Κατά την προώθηση της ταινίας του 2013, «Dallas Buyers Club», αρκετοί από την παραγωγή δήλωσαν ανένδοτα ότι η ταινία δεν αφορούσε το AIDS. Και, στην πραγματικότητα, έχουν σε μεγάλο βαθμό δίκιο.

Απεικονίζοντας τα κατορθώματα του Ron Woodruff, ενός οροθετικού καουμπόι που άρχισε να εμπορεύεται φάρμακα για το AIDS που δεν ήταν εγκεκριμένα από τον FDA, το "Dallas Buyers Club" ήταν απλώς πολύ καλή ιστορία για να μην ειπωθεί.

Οι σκηνοθέτες μπορεί να πήραν μερικές ιστορικές ελευθερίες στη δραματοποίηση της ιστορίας του Woodruff (και πήραν την εύκολη λύση παρουσιάζοντας τους αξιωματούχους του FDA και τους ερευνητές του AIDS ως γελωτοποιούς).

Αλλά δεν μπορείτε παρά να απολαμβάνετε την κολασμένη στροφή του Μάθιου ΜακΚόναχι στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Πουλάει την ταινία και, τελικά, δεν μπορείς να μην αγοράσεις.