ΝΕΑ

10+1 τραγούδια που έχουν γραφτεί για το AIDS

Από την Εριφύλλη Ράφτη

Το AIDS είναι ίσως το πιο διαδεδομένο και συχνό Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο νόσημα. Πλέον όμως δεν θεωρείται τόσο επικίνδυνο όσο παλιότερα καθώς υπάρχει θεραπεία. Πολλοί καλλιτέχνες ανα περιόδους έχουν δηλώσει πως πάσχουν από την νόσο ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που ενώ δεν νοσούν έγραψαν τραγούδια.

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Καταπολέμησης του AIDS, σήμερα 1η Δεκεμβρίου, ποια είναι τα τραγούδια που έχουν γραφτεί για το AIDS;

1) Elton John – The Last Song : Ο Elton John έγραψε και αφιέρωσε το τραγούδι “The Last Song” στον φίλο του Ryan White που νόσησε με HIV/AIDS από το 1984. Ο White έγινε παράδειγμα για πολλούς ανθρώπους καθώς δεν χρειάζεται να είσαι φτωχός για να νοσείς από μια τέτοια νόσο. Ο White το 1990 απεβίωσε. Το τραγούδι έγινε το τραγούδι τέλους για την ταινία της HBO “And the Band Played On” .

2) Cyndi Lauper- Boy Blue Το “Boy Blue” είναι το 4ο τραγούδι από το άλμπουμ “True Colors”. Το έγραψε για έναν φίλο της που πέθανε από AIDS.

3) Bruce Springsteen – “Streets of Philadelphia: Το 1993, σχεδόν μια δεκαετία από την ολοκληρωτική διάγνωση της νόσου, το Hollywood αποφάσισε να «μιλήσει» για την επιδημία του AIDS, κυκλοφορώντας την ταινία “Philadelphia” με τον Antonio Banderas και τον Tom Hanks. Το τραγούδι “Streets of Philadelphia” αποτέλεσε το Soundtrack για την ταινία.

4) Jimmy Sommerville – Something to Live For: Ένα τραγούδι επαναστατικό, που δείχνει την αντίσταση του στο AIDS. Ο Jimmy Sommerville τραγουδάει για τους λόγους που αξίζει κάποιος να προσπαθεί, να θέλει περισσότερα και να επιθυμεί να ζήσει.

5) Pet Shop Boys – Being Boring: Το “Being Boring” από τους Pet Shop Boys έχει γραφτεί για όλους όσους κόλλησαν την ασθένεια τα πρώτα χρόνια της επιδημίας αλλα και για αυτούς που μεγάλωσαν κατά την διάρκεια της.

6) TLC – Waterfalls: Το συγκρότημα TLC μέσα από το τραγούδι “Waterfalls” απευθύνετι σε ένα άνδρα που απατάει την γυναίκα που τον αγαπάει με απροστάτευτη σεξουαλική επαφή, και το μόνο που κατάφερε είναι να κολλήσει AIDS.

7) The Communards – For A Friend: Το τραγούδι απευθύνεται, αρχικά, στην αγάπη και τον ερώτα μεταξύ ομοφυλόφιλων αλλα και τα ταμπού που το ακολουθούν, όπως το AIDS. Το “For A Friend” είναι γραμμένο από τον Bronski.

8) Annie Lennox – Sing: Το “Sing” είναι ένα από τα πιο σημαντικά τραγούδια του αγώνα για την ευαισθητοποίηση του AIDS. Τραγουδούν πολλές τραγουδίστριες μεταξύ άλλων, η Madonna, η Fergie, η P!nk, η Gladys Knight και η Faith Hill. Είναι ένα τραγούδι που απευθύνεται στην ευαισθητοποίηση για την ασθένεια στις γυναίκες και τα παιδιά.

9) Dionne Warwick, Elton John, Gladys Knight, Stevie Wonder – That’s what Friends Are For: Το “That’s What Friends are For” κυκλοφόρησε ως φιλανθρωπικό τραγούδι το 1985 ώστε να μαζευτούν λεφτά και να δωριθούν στο Ίδρυμα Έρευνας για τον AIDS. Μαζεύτηκαν περίπου 3 εκατομμύρια δολάρια και δωρίθηκαν στο Ίδρυμα.

10) Janet Jackson – Together Again: Το τραγούδι είναι αφιερωμένο σε ένα φίλο της Jackson που έχασε την μάχη με τον AIDS αλλα και σε όλους που έχασαν τους αγαπημένους τους από αυτή την νόσο.

11) Madonna – In This Life: Το “In This Life” είναι ένα τραγούδι που αφιέρωσε η Madonna φίλο και συγκάτοικο της, Martin Burgoyne που πέθανε σε ηλικία 23 ετών από AIDS. Ο Martin ήταν και Barman στην πρώτη περιοδεία της Madonna.