ΝΕΑ

10 πράγματα που ίσως δεν ήξερες για τον Παντελή Παντελίδη

Σαν σήμερα είχε γενέθλια

Από την Εριφύλλη Ράφτη

Ένας τραγουδιστής με όλη την έννοια της λέξης. Ένας άνθρωπος που αν και έφυγε άδικα, άφησε πίσω του μεγάλη κληρονομιά. Μια ιστορία που συγκινεί. Αν και νομίζουμε πως ξέρουμε πολλά στοιχεία από την ζωή του Παντελή Παντελίδη, υπάρχουν μερικές λεπτομέρειες που ίσως δεν γνωρίζουμε. Ποιες είναι όμως αυτές;

1) Όταν ήταν στην σκήνη πάντα έψαχνε τους δικούς του ανθρώπους

Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος στην τελευταία του συνέντευξη στο Down Town πάντα το πρώτο πράγμα που έκανε όταν έβγαινε στην σκηνή ήταν να ψάχνει να βρεί τους συγγενείς και φίλους του για να νιώσει οικεία.

2) Δεν είχε κάνει ποτέ μαθήματα φωνητικής

Σύμφωνα με τον ίδιο δεν είχε πάει ποτέ σε κάποιο Ωδείο, δεν πρόσεχε, μάλιστα, καθόλου την φωνή του. «Όλη μέρα μιλάω, τραγουδάω, δεν κάνω αφωνία, δεν προσέχω τη φωνή μου. Έτσι γεννήθηκα», είχε δηλώσει δύο μήνες πρίν τον θάνατο του.

3) Ήταν πολύ καλός μαθητής στο σχολείο

Πήγε σε Λύκειο της Νέας Φιλαδέλφιας. Σύμφωνα με τον ίδιο ήταν πολύ καλός μαθητής αλλα όπως του άρεσε να τονίζει δεν ήταν σπασίκλας. Τα εφηβικά του χρόνια ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής. Μετά ήθελε να γίνει στρατιωτικός. Το τραγούδι πάντα ήταν μέσα στην καρδιά του αλλα σαν χόμπι.

4) Οι παππούες και οι γιαγιάδες του κατάγονταν από την Μικρά Ασία

«Το επώνυμο του παππού μου ήταν Μιντίκογλου -σημαίνει καβαλάρης- και επειδή λεγόταν Παντελής το έκαναν Παντελίδης», είχε δηλώσει ο ίδιος. Μεγάλωσε, μάλιστα, στην ίδια γειτονιά με τον Στέλιο Καζατζίδη στη Νέα Ιωνία.

  1. Δεν είχε αδύναμο σημείο

Όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος σε συνέντευξη του δεν θεωρούσε πως έχει κάποιο αδύναμο σημείο και μάλιστα πίστευε πως γι’αυτό έφταιγε η θητεία του πολεμικό ναυτικό. Υπηρέτησε 10 χρόνια και ήταν μια εμπειρία που τον έκανε να σκληραγωγηθεί να μην τον νοιάζει πια τι λέει ο κόσμος.

  1. Είχε γράψει και κυκλοφορήσει 48 τραγούδια

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ηχογραφήθηκαν 48 τραγούδια, τα οποία είχε γράψει ο ίδιος, εκ των οποίων τα 6 τραγούδησαν άλλοι καλλιτέχνες όπως η Πάολα, ο Γιάννης Πλούταρχος, η Ελένη Χατζίδου, η Αμαρυλλίς και η Ειρήνη Παπαδοπούλου.

  1. Έκανε πανελλήνιο ρεκόρ προβολών μετά Θάνατον

Το «Καράβια στο Βυθό» κυκλοφόρησε στις 18 Φεβρουαρίου 2017. Ακριβώς ένα χρόνο μετά τον θάνατο του και σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ προβολών στο ελληνικό Youtube. Το τραγούδι μόλις σε 24 ώρες ξεπέρασε τις 1.000.000 προβολές. Το τραγούδι αυτό όμως δεν ήταν το μόνο που κυκλοφόρησε μτά τον θάνατο του.

Τέσσερις μήνες μετά τον θάνατό του είχε κυκλοφορήσει το «Θυμάμαι» και 10 μήνες μετά το «Άλλη Μια Ευκαιρία». Στις 27 Οκτωβρίου του 2017, κυκλοφόρησε το τραγούδι «Θα ζω» από την Αμαρυλλίδα και την 1η Δεκεμβρίου άλλο το «Να 'σαι καλά». Στις 25 Μαΐου 2018 κυκλοφόρησε το «Πάλι Πάλι» Στις 20 Δεκεμβρίου 2018 κυκλοφόρησαν δύο τραγούδια. Το «Αχ και να 'ξερα πού να 'σαι» και το «Κάνε τα πάντα απόψε».

  1. Στην κιθάρα ήταν αυτοδίδακτος

Όπως είχε δηλώσει και ο ίδιος, δεν του δίδαξε ποτέ κανείς να παίζει κιθάρα. «Ήμουν 12 χρόνων και είπα στους γονείς μου να μου αγοράσουν μια κιθάρα. Με το που την έπιασα στα χέρια μου, δεν την άφησα ποτέ». Ένας όμορφος αυτοσχεδιασμός που απεδείχθη τυχερός. «Άκουγα ένα τραγούδι στο ραδιόφωνο και προσπαθούσα να το παίξω στην κιθάρα. Το σιγοτραγουδούσα».

  1. Το όνειρο του ήταν να συνεχίσει το τραγούδι μέχρι τα βαθιά γεράματα

Δύο μήνες πριν τον θάνατο και μερικές μέρες μετά τα γενέθλια του είχε δηλώσει πως μέχρι να γεράσει θέλει να έχει γράψει πάνω από 500 τραγούδια αν είναι δυνατόν. Ένα όνειρο που δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει. Πρόλαβε και έγραψε, ωστόσο, 48 τραγούδια.

  1. Έμπνευση για τα τραγούδια του έπαιρνε από την ζωή

Ο Παντελής Παντελίδης έπαιρνε έμπνευση για να γράφει τα τραγούδια του από τις προσωπικές του εμπειρίες ή των φίλων του. «Μπορεί να είναι κάτι ερωτικό, μπορεί από κάποιο φίλο μου που έχει στενοχωρηθεί. Σίγουρα με επηρεάζει περισσότερο ένα λυπηρό συναίσθημα», είχε δηλώσει. Μάλιστα όπως είχε προσθέσει όταν ήταν χαρούμενος δεν έγραφε τραγούδια αλλα προτιμούσε να βγαίνει έξω με τους φίλους του και να διασκεδάζει.

Μπορεί η ζωή του Παντελή Παντελίδη να τελείωσε τόσο άδοξα και σύντομα, η ταπεινότητα και το ήθος θα μείνουν πάντα χαραγμένα στη καρδιά και το μυαλό των ανθρώπων πο τον αγάπησαν. Ένας άνθρωπος που παρά την δημοσιότητα του ήταν πάντα συνεσταλμένος και η προτεραιότητα του ήταν πάντα η οικογένεια του.