ΝΕΑ

Χριστουγεννιάτικα τραγούδια που σκαρφάλωσαν στην κορυφή των Charts

Από την Γεωργία Θεοδωρίδου

Είναι παράδοση πλέον, με το που μπει ο Δεκέμβρης –ή και λίγο νωρίτερα- σε όλους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς να ξεκινούν τα τραγούδια των Χριστουγέννων. Κάθε χρόνο όμως, τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια «μονομαχούν» για να αποκτήσουν την πρώτη θέση στα charts. Πάμε να δούμε ορισμένα τραγούδια που κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή των charts.

1. “All I Want for Christmas Is You” - Mariah Carey

Μπορεί να έχουν περάσει 27 χρόνια, απ’ όταν κυκλοφόρησε, αλλά έχει μετρήσει πολλές επιτυχίες και εννοείται θα έφτανε στο Νο1 των Charts για το 2020, όχι μόνο της Αμερικής, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα.. Θεωρείτε ένα απ’ τα πιο γνωστά χριστουγεννιάτικα τραγούδια, όλων των εποχών. Πέρυσι το τραγούδι είχε φτάσει στην κορυφή, αφού οι χρήστες έκαναν 10,8 εκατομμύρια φορές streaming για να το ακούσουν σε διάφορες υπηρεσίες, όπως το YouTube, Spotify, Apple Music κλπ

2. “Merry Xmas Everybody”- Slade

To 1973, οι Slade κυκλοφόρησαν το τραγούδι και την ίδια χρονιά σκαρφάλωσε στην κορυφή των Charts στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι ίδιοι ήταν στο απόγειο της καριέρας τους. Αυτό το «εκμεταλλεύτηκαν» σωστά και από τότε, κάθε χρόνο παίρνουν ένα καλό χρηματικό ποσό, για τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι το τραγούδι παρέμεινε No 1 στα Charts για εννιά εβδομάδες, μέχρι τον Φεβρουάριο του 1974.

3. “Do They Know It’s Christmas”- Band Aid

To τραγούδι κυκλοφόρησε το 1984, από τους Bob Geldof και Midge Ure, με σκοπό να βοηθήσουν τους ανθρώπους που λιμοκτονούν, στην Αιθιοπία. Για πρώτη φορά ηχογραφήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 1984 από τους Band Aid και μέσα στην πρώτη εβδομάδα από την κυκλοφορία του, στις 3 Δεκεμβρίου του 1984 είχε πουλήσει ένα εκατομμύριο αντίτυπα και μέχρι να βγει η χρονιά πάνω από τρία. Κάτι που το κράτησε για πέντε εβδομάδες, No1 στα Βρετανικά Charts.

Ακούστε το και σε μια νεότερη εκδοχή:

4. “Last Christmas”- Wham!

Το Last Christmas, από τα πιο γνωστά χριστουγεννιάτικα τραγούδια, κυκλοφόρησε αρχικά τον Δεκέμβριο του 1984 στη CBS Records διεθνώς και ως διπλό A-side στην Epic Records με το Everything She Wants στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με την αρχική του κυκλοφορία το 1984, το Last Christmas πέρασε πέντε συνεχόμενες εβδομάδες στο νούμερο δύο στο UK Singles Chart, με το Do They Know It’s Christmas των Band Aid να βρίσκεται στην πρώτη θέση. Τελικά, το τραγούδι έφτασε No1 στο UK Singles Chart την Πρωτοχρονιά του 2021,

περιμένοντας περισσότερα από 36 χρόνια, μετά την αρχική του κυκλοφορία.

5. “Merry Christmas EveryOne”-Shakin Stevens

Κυκλοφόρησε στις 25 Νοεμβρίου 1985 και ήταν το Νο1 των Χριστουγέννων για εκείνη τη χρονιά. Από τότε συμπεριλήφθηκε σε χριστουγεννιάτικες συλλογές με κορυφαίες πωλήσεις. Το 2007, το τραγούδι μπήκε ξανά στο Top30 του Ηνωμένου Βασιλείου και έφτασε στο Νο 22 στο Χριστουγεννιάτικο Chart.

6. “Christmas Alphabet”- Dickie Valentine

To 1955 κυκλοφόρησε και έγινε η πρώτη επιτυχία των Χριστουγέννων στο UK Singles Chart. Μπήκε για πρώτη φορά στο βρετανικό chart στις 25 Νοεμβρίου 1955, όπου πέρασε επτά εβδομάδες, τρεις από τις οποίες ήταν στο Νο. 1. Πρέπει να σημειωθεί, ότι είναι το πρώτο χριστουγεννιάτικο chart στο Ηνωμένο Βασίλειο, για τα Χριστούγεννα.

7. “Lovely This Christmas”- Mud

Το Lonely This Christmas είναι ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι, από το rock συγκρότημα Mud, που έφτασε στο No1 των UK Singles Chart το 1974, καθώς πούλησαν πάνω από 750.000 αντίτυπα.