ΝΕΑ

Eric Clapton, Kirk Hammett, Rod Stewart και Johnny Depp στα show για τον Jeff Beck

Από τον Ιάσονα Παπαδάκη

Οι Eric Clapton, ο Kirk Hammett των Metallica, ο Rod Stewart, ο Johnny Depp και ο Joe Perry των Aerosmith ήταν μεταξύ των μουσικών που συγκεντρώθηκαν για φόρο τιμής στον αείμνηστο Jeff Beck σε δύο ειδικές συναυλίες στις 22 και 23 Μαΐου.

Ο Beck πέθανε ξαφνικά τον Ιανουάριο σε ηλικία 78 ετών εφόσον έπασχε από βακτηριακή μηνιγγίτιδα.

Το σύνολο των μουσικών ανέβηκε στη σκηνή του Royal Albert Hall για να ερμηνεύσει υλικό και διασκευές που έπαιζε ο ίδιος ο Beck κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ανάμεσα στα κυριότερα σημεία ήταν η διασκευή του «Isolation» του John Lennon που ερμήνευσαν οι Hammett, Depp και ο Billy Gibbons των ZZ Top, ως φόρο τιμής στην άποψη των Beck και Deep για το τραγούδι που κυκλοφόρησε το 2022. Επιπλέον, ο Stewart έπαιξε ένα medley τεσσάρων τραγουδιών με τους Clapton και Gibbons και ο Depp ερμήνευσε το 'Rough Boy' των ZZ Top, ένα τραγούδι που έπαιζαν μαζί ο Beck και ο Gibbons.

Ο Clapton έπαιξε επίσης ένα εκτεταμένο σετ και τις δύο νύχτες που περιείχαν μερικά από τα τραγούδια του Beck όπως το «Beck's Bolero», καθώς και τραγούδια από την εποχή τους στα Yardbirds και τα μπλουζ πρότυπα τους, Buddy Guy και Muddy Waters.

Άλλοι αξιόλογοι ερμηνευτές στις δύο βραδιές ήταν οι Imelda May, John McLaughlin, Robert Randolph, Olivia Safe, Joss Stone, Susan Tedeschi, Derek Trucks, Ronnie Wood και μέλη του Jeff Beck Band: Rhonda Smith, Anika Nilles και Robert Stevenson.

Τα πλεονάζοντα έσοδα από τις δύο συναυλίες δωρίστηκαν στο Folly Wildlife Rescue στο Tunbridge Wells του Kent.

Ο Beck έγινε γνωστός με τους The Yardbirds, στους οποίους προσχώρησε το 1965, αντικαθιστώντας τον Clapton στη σύνθεση του συγκροτήματος. Οι δύο μουσικοί συνέχισαν να περιοδεύουν μαζί ως σολίστ στα τελευταία τους χρόνια. Tο 2018, ο Beck ανοίχτηκε για την προηγούμενη «άβολη αντιπαλότητα» του με τον Clapton.

Ο Clapton απέτισε φόρο τιμής στον Beck στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον απόηχο του θανάτου του κιθαρίστα νωρίτερα φέτος. «Πάντα και πάντα», έγραψε στη λεζάντα μια φωτογραφία του αείμνηστου καλλιτέχνη.

Η κηδεία του Jeff Beck πραγματοποιήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου. Ο Jimmy Page των Led Zeppelin τον περιέγραψε στο εγκώμιο που έδωσε ως «ο ήσυχος αρχηγός», σύμφωνα με τον κωμικό Jim Moir (γνωστός και ως Vic Reeves) που ήταν παρών.